Albertné Görgey Zsuzsa
Albertné Görgey Zsuzsa

Emlékszem, mikor felhívtál telefonon, hogy hallottál a Mozdulj! projektünkről és nagyon megörültél neki, hisz hasonló szerveződésért imádkoztatok! Kérlek mesélj erről egy kicsit, hogy történt ez?

Ez így van! A Róma 8,28 szerint: “Akik Isten szeretik, azoknak minden a javukra szolgál.” Hónapok óta imádkoztunk azért, hogy Isten mutassa meg, hogyan lehet kórházak felé szolgálni. Novemberben a nagybátyjám kórházba került, ahol elkapta a Covidot. Nem lehetett látogatni, nehézségekbe ütközött a kommunikáció. Mit tesz ilyenkor a keresztény ember? Elkezd nagyon-nagyon imádkozni, nagyon-nagyon keresni Isten akaratát és útmutatását. És akkor eszembe jutott, hogy minden betegnek joga van ahhoz, hogy egy lelkész meglátogassa!

Ezért írtam egy kérvényt a kórház vezetőségének: tegyék lehetővé, hogy a nagybátyjámhoz lelkész mehessen be. Meg is kaptam az engedélyt és Kováts György, a Palánta Misszió vezetője nagy örömmel vállalta, hogy hirdeti az igét a Covid-osztályon. Mivel a nagybátyjám nagyothall, kiabálnia kellett hozzá, így aztán sok beteg részesülhetett még az evangélium üzenetében. Sőt! Azt kérték, hogy velük és értük is imádkozzon Gyuri pásztor. Sokan elhunytak azóta, viszont átadott szívvel, és hisszük azt, hogy a mennyországba jutottak.

Mozdulj! - Segítsünk az egészségügyi dolgozóknak
Mozdulj! – Segítsünk az egészségügyi dolgozóknak

Ekkor került képbe a Mozdulj?

Dr. Kováts Györggyel sokat imádkoztunk a betegekért és az ápolókért. Akkor fogalmazódott meg bennünk, mennyire fontos lenne országszerte reményt és örömet közvetíteni a kórházakban lévők felé. Ekkor hallottam, hogy elindult a Mozdulj! mozgalom megszervezése. Olyan csodálatos, hogy minden kórház közelében vannak imádkozók! Sok helyről tapasztaltunk elutasítást, de az ima bejut a falakon és megteszi a hatását. A mi dolgunk az, hogy örömet és reményt adjunk az emberek számára.

Csodálatos ez a Mozdulj! elnevezés, mert ez egy felszólítás nekünk, akik egy évig voltunk karanténban – sokakon a depresszió is eluralkodott -, hogy mozduljunk meg és hozzuk működésbe az országot, hozzuk el a reményt és a szeretetet a kórházakba.

Hogyan sikerült az önkéntes csapatot összegyűjteni a ti helyi Mozdulj! csoportotokba? A tagok részéről milyen felajánlások érkeznek?

Életvédő vagyok, sok lelkes és tevékeny ismerősöm van, akik szívesen csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez. Többen süteményeket sütöttek, egy cég arcápolókat ajánlott fel, egy néni horgolt az egészségügyi dolgozóknak, és a Kelet-Európa Misszió segítségével az Ez az a nap!-tól gyermekbibliákat kaptunk.

Hogyan működik a csoportban az imaösszefogás? Van-e esetleg olyan ima meghallgatás, amit szívesen megosztasz velünk?

Jó kapcsolatban vagyunk az egészségügyi dolgozókkal, így, ha súlyosabb esetek vannak, megkapjuk imatémának. Egy védőnő kérésére egy kismamáért kezdtünk el imádkozni, korai császármetszéssel született meg a gyermeke, hosszan volt lélegeztetőgépen. Hála Istennek már otthon vannak, egészségesek, de lehet, hogy anya nélkül maradt volna a család, ha nincs ez az imaösszefogás.

Mi az orvosok, ápolók reakciója a felajánlásaitokra? Hogyan fejezik ki hálájukat, hogyan köszönik meg a segítségeteket?

Amikor az első csomag adományt vittem be a kórházba, a főnővér könnyek közt köszönte meg, azt mondta, olyan jó érzés, hogy rájuk is gondol valaki! Nagyon megrendült azon, hogy így el vannak ismerve, hálásak voltak az adományozóknak, hogy a szeretetükbe vonják őket.

Hogyan látod a Mozdulj! szerepét a társadalomban?

Azt látjuk, hogy ez a mozgalom egy hálókötözgetés. Sok keresztény közösség összefog és imahálóba vonja az országot. Ez nagyon áldott dolog. Nem azt nézzük, ki milyen felekezetből való, hanem azt, hogyan tudunk segíteni. Eszembe jutott egy ige, ami nagyon idepasszol:

“Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.”

Máté 5,16

Véleményem szerint a bátor és erőteljes keresztény megnyilvánulások fontosak, mert erősödik az ellenszél és amíg tart a kegyelmi idő, tegyük meg amit ránk bízott az ég.

Június 4-én ismét megrendezésre kerül a Séta az életért a szervezésedben. Mit érdemes tudni erről az eseményről?

Ebben az évben az élet különösen nagy jelentőséggel bír. Megemlékezünk a meg nem született gyermekekről. Megbékélést, gyógyulást és reményt hirdetünk. 1956. június 4-én lépett életbe az abortuszokat legalizáló törvény, azonos napon a trianoni döntéssel, amikor az országunkat megcsonkították. Ennek emlékére ezen a napon a Hősök terétől a Tabánig vonulunk. Részletek és jelentkezés itt

Az esemény médiapartnere a EWTN Bonum TV, amely világszerte közvetíti a sétákat. A stúdióban életvédelmi kerekasztal beszélgetéseket folytatnak majd többek között parlamenti képviselők, szülészorvosok, újságírók. Ők tisztázzák a jelenlegi abortuszhelyzetet és a támogatási lehetőségeket. Továbbá bemutatjuk azokat a szervezeteket, akik segítséget nyújtanak a válsághelyzetben levőknek. A valasszukazeletet.hu oldalon megtalálhatóak a szervezetek elérhetőségei.

Összefoglaló a 2020-as Séta az életértről