Hogyan indult el a Mozdulj! Vác? Az ismerősi körödből szerveződött a csoport?

Vannak, akiket ismerek, de sokan vannak, akiket nem. Családomból, gyülekezetemből, munkahelyemről is hívtam meg embereket, vagy informáltam őket a csoportról. De voltak, akik az Ez az a nap!-on keresztül csatlakoztak, vagy akiket más hívott meg a csoportból. Váciak is vannak benne, de más környékbeli településekről is.

Milyen jellegű segítséget tudtok nyújtani az egészségügyi dolgozóknak?

Kisebb, jelképesnek mondható tárgyi segítséget tudtunk adni eddig – adományok, élelmiszer, pulzoximéterek. Biztattam az imatámogatásra is a csoporttagokat. Örülök annak, hogy volt alkalom és lehetőség néhányaknak önkéntes munkában is segíteni a kórháznál – adminisztrációban, az oltásra érkezők eligazításában.

Mozdulj! - Felhívás segítségnyújtásra
Mozdulj! – Felhívás segítségnyújtásra

Mennyire tartjátok fontosnak, hogy az anyagi segítségnyújtás mellett lelki támogatást is nyújtsatok?

Mozdulj! - Segítsünk az egészségügyi dolgozóknak

Alapvetően bennem az volt, hogy keressük az útját annak, hogyan és miben tudunk segíteni, legyen az bármi. Egyelőre szerintem hangsúlyosabb volt a fizikai segítségadás. Bár a csoportban jelezte klinikai szakpszichológus is, hogy rendelkezésre áll a kórházi kollegák számára. Abban bízom, hogy a kisebb önkéntes segítségek, apróbb adományok lelki üzenetet is hordoznak, megbecsülést, törődést fejeznek ki. De jó lenne valahogy a lelki támogatás útjait is jobban megtalálni. A héten várhatóan lesz egy fúvós koncert, az In Medias Brass csapatával, amit egy, a csoportba is bekapcsolódott doktornő szervez főként. Ez talán ilyen lehet, de köszönetnyilvánításra való ötlet is van még a fejemben.

Hogyan köszönik meg a dolgozók a segítségnyújtást, önkéntesmunkát és a felajánlásokat? Mik a reakciók?

Talán úgy fogalmaznám, hogy visszafogottak a reakciók, amiket én érzékelek. Ezt befolyásolhatja a dolgozók fáradtsága, illetve szerintem az is, hogy valamelyest útkeresés is az, hogy miként lehet a kórházi dolgozókat igazán jól támogatni egy ilyen időszakban. Viszont ma beszélgettem valakivel, aki a váci kórházban dolgozik, és mondta, hogy milyen jó érzés, amikor sütemény fogadja őket a konyhában. Hadd idézzek ezen kívül még valakit a Facebook csoportból:

“Ma délután a váci szakrendelő oltópontjain segítettünk a regisztrációnál a húgommal (…).?? Örömmel fogadtak bennünket az ott dolgozók, kedvesek voltak és nagyon hálásak voltak a segítségért! ❤️ Feszített munkatempóban dolgoznak, több száz ember oltását viszik végbe egy nap, de minden emberrel nagyon kedvesek, türelmesek és profik!”

Hogyan jött a koncert ötlete? Mit vártok tőle?

A csoportba is aktívan bekapcsolódott doktornő gondolata volt. Remélhetőleg üdítő élmény lesz a betegek és dolgozók számára is, valamint a hála lelki üzenetét közvetítheti, hogy hálásak vagyunk a kórházi személyzet gyógyító munkájáért.

Mik a további célok a segítségnyújtásban?

Az adományok továbbra is jó dolgok lehetnek, de lelki vonalon is örülnék, ha tudnánk kreatív módot találni, hogy a kemény kihívásokban helytálló dolgozókra “köszönetözönt zúdítsunk”. 🙂 Voltak páran, akikben érzékeltem a tenni akarást, vágyat arra, hogy minél inkább jó utakat találjunk a segítségnyújtásra. Velük szeretnék még egyeztetni, hátha sikerül együtt összerakni egy jó tervet.


Mozdulj! – Ahol a szükség, ott a segítség

A Mozdulj! ima- és segítőcsoportok már országszerte több tucat helyen alakultak meg. Látogass el a http://mozdulj.ezazanap.hu/ weboldalra és csatlakozz te is a helyi csapatodhoz, vagy ha még nálatok nem alakult ilyen, akkor jelentkezz regionális összekötőnek!