Minden nagy ember mögött ott van egy nagyszerű feleség – szól a jól ismert állítás. A modern gospel elmúlt mintegy 60 évében a nagyszerű feleség időnként társszerző is lett, és volt, amikor egy éneket inspirált. A legszebb rész a feleségekről a Példabeszédek 31. részében van, melyet Lemuel király állított össze – anyja segítségével. Gyönyörű az összkép, melyben minden asszony talál olyat, mely rá vonatkozik, s olyat is, melyet célba vehet. Buddy Green írt is róla egy nagyszerű éneket.

Többeket ismerünk, akik aktív részt vállaltak férjük zeneszerzői munkásságában is. Ilyen Matt Redman felesége, Beth is. Öt gyermek felnevelése mellett segített Mattnek dalokat írni, és egy közös könyvük is megjelent. Itt együtt láthatjuk őket énekelni:

A másik ilyen ismert társszerző: Tricia, Noel Richards felesége. Mióta Noel a nagy színpadokról átváltott a kisebb klubokra, Tricia vele együtt énekel. Azzal, hogy a fellépéseken társult Noelhez, férjének a stílusát is némileg megváltoztatta. Bensőségesebb, közvetlenebb lett a hangulat, amolyan zenei beszélgetés alakul ki, ami a szűkebb hallgatóközönségnél ideális. Tricia itt nemcsak énekel, hanem gitározik is:

Quiet My Soul (Csendesítsd le e lelkemet)

Graham Kendrick felesége Jill, egyben a menedzsere is, aki a fellépéseket és a jogdíjakat intézi, s ezzel nagy terhet vesz le a művész válláról.

És legyen itt köszönet minden olyan feleségnek, akit nem ismer a nyilvánosság, de aki ott van művész férje mögött és mellett, nevelve a gyerekeket, és otthont teremtve az egész családnak. Aki tudja, hogy az alkotói ihletettség pillanataiban magára kell hagyni a “nagy művészt”, mert csak az új dallamok vonzáskörében leledzik, és amíg azt nem rögzíti valahogy, addig felesleges szólni hozzá vagy kérdezni tőle. Aztán közösen örülnek az új szerzeményeknek. A művészférj pedig jól teszi, ha bőségesen kifejezi köszönetét és elismerését örökös társának, és odafigyel arra, hogy ne fáradjon ki a hétköznapok monotonitásában, s tegyen azért, hogy felfrissüljön.

Brandon Heath dala a Faith Hope Love Repeat (Hit, remény, szeretet újra) részben a gyermekének illetve a feleségének szól. Jogos, hogy kitágította a kört, mert minden résztvevőnek meg kell tanulnia szeretni, a házaspároknak egymást, és a rájuk bízott gyermekeket is.

Művészek – feleségek – társszerzők – színpadi partnerek. Ketten egy akarattal – és tudjuk, hogy ki társul ilyenkor melléjük. Ő teszi gazdaggá és áldásossá feleség és férj művészi tevékenységét.