Az élet bármelyik területén ritka az, amikor valaki egyedül hoz létre valami maradandót, és ez a zenére is igaz. Több szem többet lát – fogalmazunk mi, magyarok, és ez pontosan így is van. Jordan azért különleges, mert megfogalmaz és kimond olyanokat, amelyeket mások csak gondolnak. Ráadásul, mindezt jó zenével. 

Amikor elindult a hippi mozgalom, akkor válaszul létrejött a Jézus mozgalom. Rengeteg zenész tért meg, és ezzel vette kezdetét a modern gospel és dicsőítő zene. Óriási tűz lángolt bennük, vitték a Jóhírt mindenfelé, és ennek eredményeként százezrek lettek Jézus tanítványai, de a hatásuk ennek sokszorosa volt – számokban nem is mérhető. Jordan egyik száma ezekre az időkre emlékeztet, a Jesus is Coming Back (Jézus visszajön): 

Jesus is Coming Back (Jézus visszajön)

 A Jézus mozgalomban óriási motiváló tényező volt az Úr visszajövetelének a várása. Úgy gondolták, hogy minden pillanatot ki kell használni az emberek megmentésére, amíg van időnk. És ugyan Jézus még nem jött vissza, a lelkesedés és a lehetőségek jó kihasználása ma is ugyanúgy elengedhetetlen és fontos. A teendők, a gondok, a problémák lefelé kényszerítenék a tekintetünket, de „so keep your head up” vagyis: emeld fel a fejed – tanácsolja Jordan. Igen, az örökkévaló horizontot mindig látnunk kell. Énekesünk pedig üdítően egyenesen fogalmaz: Jézus vissza fog jönni!

Jordan Feliz
Jordan Feliz

Egy másik éneke pedig olyat mond ki, melyet nagyon sokan, túl sokan is megélünk. Hogyan vállaljuk fel önmagunkat, és miképpen vegyük a bátorságot, hogy azok legyünk, akik valójában vagyunk. Ezt úgy lehet megtenni, ha tudjuk, hogy van, aki ismer bennünket, és azzal együtt szeret. A szeretet és az elfogadás tesz szabaddá, amikor nem kell megjátszanom magam, hogy elfogadjanak. Mi is akkor teszünk jót a környezetünkben levőkkel, ha szeretjük őket úgy, ahogy vannak – persze a változás igényével, de az nem bántó. Annak nem, aki változ(tat)ni akar.

A Real Me (valódi önmagam) dal sokat segít ebben a folyamatban. Nézzük néhány sorát:

Szükségem van arra, hogy elfogadjanak az emberek
Ezért maradok ott olyan bulikon, ahol nem kellene
Mert számít, hogy mit gondolnak rólam
Veszek drága cuccokat
Megveszek egy olyan világot, amire nincs is igazán szükségem
Kedvelem azt, aki nem én vagyok
Ha csúnya vagyok, akkor fotoshopolom magam
És ha hamis a hangom, akkor jön az autotune
De Te mögé látsz mindennek, és szereted azt, aki valójában vagyok
Tartok attól, hogy hibázni fogok
Ezért túlkompenzálok
Nem merek kockázatot vállalni
De Te ugyanúgy szeretsz, és ez maga a csodaa
Te látod, ki is vagyok igazán, és úgy szeretsz engem.

Itt a dal, és benne van a lényeg: nyugodtan vállalhatjuk önmagunkat, mert az, aki tökéletesen ismer bennünket, minden hibánkkal és tökéletlenségünkkel együtt szeret minket. 

Jordan Feliz – Real Me

Mert maga a művész is alakul, egyikünk sem tökéletes még. Úton vagyunk, és folyamatosan tanulunk. Nem szabad másokhoz hasonlítanunk magunkat, de önmagunkhoz képest próbáljunk meg fejlődni, közelebb élni az Úrhoz.

Jordan Feliz is ezt teszi művészként, férjként, apaként és Jézus tanítványaként. És ilyen dalokat ír, mint ezek is. Friss, egyenes és mély – ez az őszinteség bátorsága.