Az okostelefonjaink lehetőséget adnak arra, hogy a 40 órás munkahetet meghosszabbítsuk az amúgy is korlátozott szabadidőnkkel. A streaming szolgáltatók, a közösségi média és ezer más figyelemelterelő tényező lehetővé teszi, hogy soha ne kelljen igazán unatkozni. Ilyen környezetben élve nehéz időt szakítani arra, hogy egyedül legyünk Istennel. Még ha korán kelünk is, vagy ébresztőt állítunk be a csendes időnkhöz, a mai technológia annyira leköti a figyelmünket, hogy nehezen tudunk az Úrra koncentrálni. Íme néhány gyakorlati módszer arra, hogyan lehetünk egyedül Istennel.

Egyedül Istennel: Hogyan lépjünk be az Ő jelenlétébe?

Tervezz minőségi időt az Úrral

Az első lépés az Istennel való egyedülléthez az, hogy időt szánsz csak Őrá. Hasonlóan életed bármely más kapcsolatához, a legjobb módja annak, hogy több időt tölts valakivel, természetesen az, ha helyet biztosítasz számára a napirendedben. Lemérheted, hogy mennyire veszed komolyan az Úrral való kapcsolatodat az alapján, hogy mennyire vagy hajlandó feláldozni más tevékenységeket azért, hogy élvezhesd a Vele töltött időt. Nem panaszkodhatunk komolyan arra, hogy nincs időnk a napi áhítatokra, amikor képesek vagyunk naprakészek maradni kedvenc tévéműsorainkkal és az esti hírekkel.

Hogyan néz ki, amikor időt szakítunk rá? A legfontosabb dolog a csendes idővel kapcsolatban, hogy olyan időpontot határozzunk meg, amely a legjobban megfelel a napirendünknek. A legtöbb hívő szereti a napot bibliaolvasással és imádsággal kezdeni, mivel ez adja meg a megfelelő perspektívát, mielőtt kimennek a világba. Mások túlságosan zsúfoltnak találják a reggelt, és inkább egy reményteljes igével fejezik be a napot. Attól függően, hogy milyen a napirended, talán még a nap közepén is szakíthatsz egy kis időt arra, hogy az Ő jelenlétében legyél. Törekedj a következetességre, hiszen minden egyes megvalósított csendesség egy lépéssel közelebb visz a pozitív szokás kialakításához.

Ne félj elmondani a szobatársadnak, a családodnak stb. sem, hogy mikor szeretnél csendes időt tölteni. Remélhetőleg ez kevesebb zavaró tényezőhöz fog vezetni, mivel az környezetedben élő emberek felismerik, hogy a nap bizonyos időszakaiban egyedüllétre van szükséged. Ha időt szakítottál az Úrra, akkor valószínűleg azon is el kell gondolkodnod, hogyan fogod ezt az időt tölteni. Beszéljünk erről bővebben.

Légy csendes, amikor egyedül vagy Istennel

Nem számít, mennyire vagy lelkileg érett, valószínűleg volt már legalább egy olyan alkalom az életedben, amikor az Istennel töltött csendes időd teljesen felületesnek tűnt. Olvastad a Szentírást, imádkoztál, időt töltöttél az Igén való elmélkedéssel, de valami hiányzott. Ez több okból is elkeserítő lehet, leginkább azért, mert így a napi áhítatainkat időpocsékolással társítjuk.

Néha hagyjuk, hogy a mindennapi életünk tényezői megzavarják azt, amit Isten próbál közölni velünk Igéjén keresztül. Talán egy testvérünk kapott egy orvosi diagnózist, ami váratlanul ért, vagy túlságosan a munkahelyi prezentációdra koncentrálsz. A gyerekek elkaptak egy gyomorrontást, elfogyott a tej, a párod elfelejtette elküldeni a közüzemi számlát. Annyi minden felbukkanhat váratlanul. Bármi legyen is az, elvonja a figyelmedet Isten jelenlétében töltött idődről.

A kulcs ahhoz, hogy ne hagyd, hogy ezek elrontsák az Úrral töltött idődet, az, hogy csendben legyél. A Zsoltárok 46:11 ezt mondja:

“Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten!”

Sokat írtak már arról, hogy mit is jelent valójában ez a mondat, de ha megnézzük ennek a fejezetnek az első verseit, akkor azt az emlékeztetőt látjuk, hogy bármi káosz törjön is ki körülöttünk, Isten irányít. Nem számít, mi nyugtalanít bennünket, mert van egy Isten, aki uralkodik a teremtés és az emberek felett. Próbáljuk meg elengedni a napi gondokat, és egyszerűen csak pihenjünk az Ő jelenlétében.

Az élet időnként nehéz. Vannak napok, amikor annyira elfoglaltak vagyunk, hogy a fejünk forog, és vannak napok, amikor a szívünk túl megterhelt ahhoz, hogy bármi örömre hasonlítót is kifejezzünk. Amikor az Úr elé járulunk, minden figyelmünket annak a pillanatnak kell szentelnünk. A csendes idő egy meghívás arra, hogy kizárjuk a világ többi részét, és egyszerűen csak elidőzzünk Isten szeretetében.

Egyedül Istennel Hogyan lépjünk be az Ő jelenlétébe

Egyedül lenni Istennel a nap folyamán

A napi áhítataink fontos részét képezik az Istennel töltött időnek, de nem felejthetjük el, hogy Ő a nap 24 órájában Úr, nem csak a templomban töltött néhány órában vagy a csendes idődben. Ezért nagyon fontos, hogy bevonjuk Őt az egész napunkba. Talán csak egyszer beszélgetsz a házastársaddal vagy a gyerekeiddel néhány percig, majd a nap hátralévő részében rádiócsendet tartasz? Ha nem, akkor miért tennénk ezt Istennel? Amikor munkába vezetsz, amikor vacsorát készítesz, vagy amikor sorban állsz a bankban, van időd.

Manapság jellemzően a napirendünkben lévő üres helyeket a hírfolyam gyors ellenőrzésével töltjük ki, de mi lenne, ha ezt az időt imádkozással töltenénk a napunk során? Jó esély van rá, hogy a csendes időd óta láttál valamit a hírekben, vagy hallottál egy kérést egy barátodtól, amire ráférne egy kis imádság. Használd ki a napod holtidejét azzal, hogy imádkozol a látott szükségletekért!

Változz meg az Istennel egyedül töltött időd által

Amikor Istennel találkozunk, a világegyetem Teremtőjével töltünk időt. Egy olyan lénnyel, aki minden földön járó élőlénynél magasabb rendű, bölcsebb a legjobb filozófusoknál és tudósoknál, és szeretetteljesebb, mint azt el lehet képzelni. Egy ilyen találkozásnak maradandó hatással kell lennie.

Hogyan változtat meg bennünket az Istennel kettesben töltött idő? Kedvesebbnek, bölcsebbnek és kevésbé stresszesnek érezzük magunkat? Miután időt szakítottunk arra, hogy Isten igéjéből olvassunk, gondoljuk át, mit akar Isten mondani a Szentíráson keresztül. Amikor imádkozunk, szánjunk időt arra, hogy megpihenjünk, és hagyjuk, hogy a kényelmetlen csend elidőzzön. Ez alatt az idő alatt talán egy bölcsességgel teli szót kapsz az Úrtól.

Miután időt töltöttél az Úrral, próbáld meg úgy élni a napod hátralévő részét, hogy tükrözze azt a békét, bölcsességet és szeretetet, ami a Vele való együttlétből fakad.

Forrás: Crosswalk