A hatvanas években indult el a modern dicsőítő mozgalom, és szinte minden évtizedben volt egy vagy több emblematikus ének, amely népszerűség fölénőtt a többinek. Nézzük ezeket a világkörüli útra indult dallamokat.

Karen Lafferty 1971-ben írta a Seek Ye First (Keresd először) című dalát, ami hamar szétszaladt bolygónkon. Az egyszerűségében szépséges melódia millióknak üzent, hogy mi a legfontosabb az életben. 

Seek Ye First (Keresd először)

Ennek az lett az áldásos oldala a szerzőre nézve, hogy a befolyó jogdíjból évtizedeken át főállású misszionárius tudott lenni.

Olyan helyzet is előfordult, amikor az előadók, mint Keith Green és a Petra óriási hatást tettek több generációra is. Sok énekük mozgósított, felrázott, hitet erősített, vagy éppen előremutatott az öröklétre. Ahogy hallgatod, érzed az előadó intenzív hitét, és emiatt átmegy, és mélyen hat rád a szöveg. Create In Me A Clean Heart (Teremts bennem tiszta szívet):

Create In Me A Clean Heart (Teremts bennem tiszta szívet) 

Illetve a Petrától a Praise Ye The Lord (Dicsőítsétek az Urat):

Praise Ye The Lord (Dicsőítsétek az Urat)

Amy Grant és vele együtt az El Shaddai (Mindenható Isten), ami a popzene hódolata volt a Mindenható előtt:

El Shaddai (Mindenható Isten),

A felvételen a billentyűs nem más, mint Michael W. Smith, akinek köszönhetjük a magasztos Agnus Dei (Isten Báránya) éneket. 

Agnus Dei (Isten Báránya)

Úgy jó, ha nem a keresztény előadók az ünnepelt sztárok, hanem egyedül Jézus

Az egyik Elit klubtag, Rich Mullinstól az Awesome God. Kicsit olyan, mint Handel Messiása. Valaki azt mondta, hogy a közösségeinkben énekek közül vannak olyanok, amelyeket a Mennyben is énekelnek, mert annyira ihletettek. Nos, ez minden bizonnyal közéjük tartozik. 

Awesome God

A Hillsong kreatív csapatában először jelent meg női dicsőítésvezető, és Darlene Zschech megajándékozott bennünket a Shout To The Lord (Kiálts az Úrhoz) énekkel. Az alábbi felvételen ő énekel, de az Agnus Dei is újra hallható lesz. 

Jött Matt Redman, aki annyira egyszerűnek gondolta a dalát, hogy nem is akarta feltenni a soron következő albumára. Kár lett volna, mert így egy újabb Elit klubos dicsőítés szárnyallt szerte a világba. Egy ázsiai lázadó csoport néhány tagja megtért a tárgyalás ideje alatt, és amikor halálra ítélték őket, akkor ezt az éneket kérték, hogy szóljon a kivégzésükkor.

10000 Reasons, Bless The Lord (Lelkem áldd az Urat) 

A másik angol, akit felvettek ebbe a klubba: Tim Hughes a Here I am To Worship (Eljöttem, hogy áldjam) 

Here I am To Worship (Eljöttem, hogy áldjam) 

A következő klubtag Sinach: Waymaker című dala, ami tényleg kiemelkedik zenei gazdagságával, és mondanivalójával. 

Waymaker

Ha már Hillsong, akkor jöjjön Brooke és a nemrég nálunk járt Taya, kér emblematikus dallal, először a Hosanna:

Hosanna

és az Oceans:

Oceans

Egy előadó pedig nemsokára elénekelheti Elit klub dalát Miskolcon a magyar hallgatóságnak. Chris Tomlin és a How Great Is Our God (Mily nagy Istenünk) 

How Great Is Our God (Mily nagy Istenünk) 

A dalírók nem tudják, melyik énekük lesz népszerűbb, és ez így van jól. A legismertebb történet Bob Carlisle albuma, amin hallható a Butterfly Kisses. A kiadó 80-100 ezer lemez eladását gondolta, és a 16 éves lányának írt ének hirtelen támadt népszerűsége miatt millió fölötti lett belőle. 

Ha van bennünk alkotó készség, van mit mondanunk, írnunk, festenünk vagy énekeket szereznünk, akkor tegyük meg. Az áldást pedig bízzuk Istenre.