Hallgatod őket, és ha még nem hallottál róluk, akkor azt kérdezed magadtól, hogy hol voltam eddig, illetve hogy ők hol voltak eddig? Az mindig nagy kérdés, hogy mitől izgalmas egy csapat? Mivel érik el, hogy kíváncsian hallgasd a dalaikat, élvezd őket, és az igényes zenére vágyó részed is jóllakjon?

Itt van például az Everything And More (Minden és annál is több). Briliáns a szövege, melyben leírja, hogy miként próbáljuk meg Istent különböző dobozokba elhelyezni, szobákba bezárni, ám Ő túlnő ezeken, meghaladja az elképzeléseinket, sokkal több annál, mint amit gondolunk, képzelünk, megfogalmazunk róla. Mélyebb, ragyogóbb, tisztább és igazabb, mint amit mi felfoghatunk. 

Ez az együttes próbálja tágítani az elképzelésünket az „egyházi zenéről”, és mélyíteni az ismereteinket Istenről. 

Nevüket az Efézus 2,19-ből vették, amely Isten népére utal, akik örömmel és dicsőítéssel fordulnak Jézus felé. Céljuk, hogy a lehető legtisztábban megszólaltassák az Örömhírt, és dalaikat hallgatva, sikerül is nekik. Mindegyik daluk akár prédikáció is lehetne. Nem is nagyon kellene magyarázni, hiszen a szöveg költőisége már kibontja az üzenetet. Ilyen a Holy Love (Szent szeretet), amit nem szoktunk így hívni, de pont ettől olyan hatásos ez a csapat, hogy együtt mutatják be azt, ami tényleg összetartozik. 

Kicsit hasonló az összhatásuk a Rend Collective és a We The Kingdom csapataihoz: vidámak, lazák, energikusak, akiknek dalaiit ha meghallgatod, benned maradnak a dallamok és a szövegek. Meg az, hogy lehet örülni a hívő életnek, mégha vannak is megoldandó problémák. Hogy pedig ne legyenek kétségeink, hogy ki van életünk közepében, azt annyira szépen kibontják az Only Jesus Christ (Csak Jézus Krisztus) című dalukban. Mert annyi szereteágazó tevékenysége tud lenni egy aktív hívőnek, hogy egészen elfakulhat, hogy nem miről, hanem kiről szól a hitünk.

Nem projektek, nem feladatok, nem áldások, nem eredmények – legalábbis nem alapvetően ezek. Mert akkor kivész a lényeg, és személytelen vallásosság lesz belőle. Minden abból ered, hogy Ő szeret engem, én pedig minden tevékenységemet az iránta való köszönetből és viszontszeretetből teszem. Legyen az ismert vagy senki által nem tudott. A lényeg, hogy Ő legyen a közepében mindannak, amit a hit közegében megélek. Mert most még csak az Ő tanítványai tudják, hogy Jézus ennek a világnak a közepe, ékköve és királya is. De a Citizens segít, hogy ilyennek lássuk. 

Forrás: CCM Magazina és Cross Rhythms Magazine