A bűn valamilyen formában mindannyiunk életében jelen van. Ahogy a Szentírás mondja: “mivel mindenki vétkezett, és nélkülözi Isten dicsőségét” (Róma 3:23). Az Ő Igéje azt is segít megérteni, hogy ebben a világban nem leszünk bűntelenek, de a következőben igen (Ézsaiás 25:8). Ez azt jelenti, hogy ha ebben a bukott világban minden embernek kapcsolata van a bűnnel, akkor bármennyire is igyekszünk, mindannyiunknak meglesz a maga küzdelme halálunk napjáig. Néhányunk azonban újra és újra bizonyos bűnök felé vonzódunk, amelyek így szokássá válnak.

Ahhoz, hogy megértsük a visszatérő bűnt, két szót kell megértenünk: bűn és szokás. A szokást egy ismétlődő gondolat vagy cselekedet jellemzi, amely természetessé válik. Ha valamit gondolkodás nélkül meg tudunk tenni, akkor kialakult a szokás. Egy példa erre a reggeli rutin végigcsinálása, amit minden lépés tanulmányozása nélkül is megtehetünk.

A Szentírásban Jézus így definiálja a bűnt: “Aki tehát tudna jót tenni, de nem teszi: bűne az annak”. (Jakab 4:17). Ismerjük a helyes döntést, de helyette az ellenkezőjét tesszük – a klasszikus szellem kontra test forgatókönyv. Amikor egy bűn szokássá válik, ugyanaz a forgatókönyv játszódik le újra és újra. Ilyenkor hozzászokunk ahhoz, hogy olyan döntéseket hozzunk, amelyek a testnek tetszenek, nem pedig a léleknek. A bűn természetes reakcióvá válik.

Ha ez jellemez téged, ne ijedj meg. A Bibliában a bűn különböző ábrázolásai mellett rengeteg megerősítés is található arról, hogy a bűnt le lehet győzni.

“Mindenre van erőm Krisztusban, aki megerősít engem”.

Filippi 4:13

Íme 7 stratégia, amely segíthet a visszatérő bűn elleni küzdelemben.

1. Légy őszinte

Közhely, de igaz – az első lépés a változás felé az, ha beismered, hogy problémád van. Amikor őszinte tudsz lenni magaddal és másokkal, akkor kezdődik a fejlődés. Egyetlen függő sem győzi le a függőséget anélkül, hogy előbb ne ismerné el a problémáját. Egyetlen bűnös sem tudja legyőzni önmagát anélkül, hogy először ne ismerné el a küzdelmét.

2. Legyen konkrét célod

Miért akarsz megváltozni? A válasz nyilvánvalónak tűnhet, de ezt gyakran figyelmen kívül hagyják. Miért akarsz valójában változtatni? Az, hogy tudod, hogy Isten gyűlöli a bűnt, nem mindig elég ahhoz, hogy leszokj a rossz beidegződésekről. Ha ez a tudás elég lenne, akkor nem vétkeznénk olyan sokat.

Ahelyett, hogy a miérted elvont lenne, találj egy konkrétabb célt. A kényszeres költekezés visszaszorítása pénzt takarít meg. Ha visszaveszel az étkezésből, az javítani fog az egészségeden. Mindeközben javítani fogod a kapcsolatodat önmagaddal és Istennel, és a szokásodtól függően más emberekkel is.

3. Alakíts ki jó szokásokat

Ahhoz, hogy megtörj egy szokást, ki kell alakítanod egy másik szokást. Ha sikerül is visszaszorítanunk egy bizonyos bűnt, azt az időt és energiát máshová kell irányítanunk. Mit fogsz helyette csinálni? Ha egy bűnt egy másikkal helyettesítesz, ugyanabban a helyzetben maradsz.

Íme egy másik lehetőség – próbáld meg a bűnödet olyasmire cserélni, ami helyette erényt épít. Ne menj el a cukrászda mellett hazafelé menet. Menj el az edzőterembe helyette. Amikor hazaérsz az iskolából, ne ess a közösségi média csapdájába. Inkább fogj egy könyvet, vagy menj el sétálni.

4. Szabj határokat

A Szentírás arra int bennünket, hogy meneküljünk a bűntől (1Korinthus 6:18). Ennek egyik módja az, hogy új határokat szabsz az életedben. Ha küzdesz az alkohollal, ne tarts a házban italt. A pornóval küszködők számára nem bölcs dolog későig fennmaradni és szűretlen internetet használni. Az új korlátokkal új lehetőségek jöhetnek.

5. Légy elszámoltatható

Bölcs dolog tudni, hogy a vas élesíti a vasat (Példabeszédek 27:17). Bár nem kell feltétlenül egy bűnnel küzdenünk ahhoz, hogy tanácsot adjunk, azok, akik már voltak a mi helyzetünkben, biztosan a legjobban tudnak azonosulni helyzetünkkel. Nem minden rossz szokás igényel elszámoltathatóságot, de egy fizikai emlékeztető, hogy valaki figyel, gyakran erőteljes motivációt nyújt. Ilyenkor megbeszélhetjük vele a fejlődésünket, és stratégiát készíthetünk a javítandó területekről.

6. Imádkozz gyakran

Az emberekben fellelhető segítségen kívül még több támogatást kínál Isten (Jakab 1:5). Nem azért imádkozunk, hogy tájékoztassuk Istent a küzdelmeinkről, hanem azért, hogy továbbra is Krisztus képére formáljon minket. Minél többet imádkozunk, annál többet tudunk meríteni az Ő bölcsességéből. Sőt, ha folyamatosan beszélgetünk Istennel, az Ő jelenlétének felismerése távol fog tartani bennünket a bűntől.

7. Tartsd életben a reményt

Ha gyerekkorod óta küzdesz valamivel, ne lepődj meg, ha egy nap alatt nem tudod abbahagyni. Gondolj csak bele, életedből évek teltek el a bűnben. A formáló éveid részben azzal teltek, hogy valami istentelen dolgot fejlesztettél ki. Most felnőtt vagy, és igyekszel megváltozni. Ez reális? Igen, de a változáshoz idő kell. Honnan tudod? A Szentírás mondja ezt! Ne hagyd el a reményt egy újabb, jobb önmagadra!

Következtetés

A változás nehéz. Kevesebb dolog van, ami nehezebb. De ez azt is jelenti, hogy kevesebb az érdemleges dolog. Ha mostanában kudarcot vallottál, ne add fel. Ha később kudarcot vallasz, ne add fel. Van remény! Ismerd el, hogy elszúrtad. Készítsen tervet. Indítsa el a tervet. És harcolj tovább.

Isten szabad akaratot adott nekünk a jó és rossz közötti választásra. Más emberek támogatást nyújthatnak, de nem kényszeríthetnek minket semmire. A változás rajtunk múlik. A változás olyasvalami, amiről nekünk kell döntenünk, és amiben hinnünk kell.

Nem számít, hányszor vallunk kudarcot, és nem számít, milyen messzire jutunk, tartsuk életben a reményt. Isten veled van!

“és letöröl minden könnyet a szemükről, és halál sem lesz többé, sem gyász, sem jajkiáltás, sem fájdalom nem lesz többé, mert az elsők elmúltak.” (Jelenések 21:4)

Jelenések 21:4

Forrás: Crosswalk