Krisztus-követőként sok fontos lelki szokást kell beépítenünk az életünkbe – többek között az imádságot, a bibliaolvasást, a hálát és így tovább. Ezek mindegyike döntő szerepet játszik lelki utunkon. De nem szabad megfeledkeznünk az Isten dicsőítésének szokásáról sem. Ez különösen fontos, amikor küzdünk.

Íme hét ok, amiért az Isten dicsőítésének szokása létfontosságú számodra keresztény életutad során.

A dicséret felemeli a lelkedet

A Zsoltárok 42:6 szerint: “Miért csüggedsz el, lelkem, miért háborogsz bennem? Bízzál Istenben, mert még hálát adok neki az ő szabadításáért!”

Kétségtelen, hogy a mai világunkban sok minden van, ami miatt elkeseredhetünk. De a 42. zsoltár arra emlékeztet bennünket, hogy akkor is, amikor le vagyunk törve dicsérjük Istent és emlékezzünk arra, hogy mit tett az életünkben. A világ reményt keres. Jézus követőiként ismerjük a remény egyetlen igazi forrását. Ezért olyan energizáló a dicsőítés. Leveszi a szemünket a gondjainkról, és Jézusra irányítja a tekintetünket.

A dicsőítés segít megérezni Isten jelenlétét

Isten mindig jelen van, akár érzed, akár nem. Néha nem érezzük a jelenlétét, de ez azért van, mert mi eltávolodunk tőle. Ő nem távolodik el. Amikor nem érzed Isten jelenlétét, akkor kell a leginkább dicsérned őt. Könnyebb egy érzésre cselekedni, mint egy tettre érezni. Valójában az érettség az, amikor azt tesszük, ami helyes, akár van kedvünk hozzá, akár nincs. A Biblia azt mondja: “Csak az igazak magasztalják nevedet, a becsületesek maradnak meg színed előtt.” (Zsoltárok 140:14).

A dicséret kitágítja az Istenről alkotott képedet

A Biblia ezt mondja nekünk a Zsoltárok 69:31-ben: “Isten nevét dicsérem énekkel, magasztalom hálaadással.” Amikor nagyítóval nézünk valamit, az nagyobb lesz. Amikor Isten nagyobb lesz, a problémáink kisebbek lesznek. Vagy a problémáid lesznek nagyok, vagy Isten lesz nagy. Ez a te döntésed.

A dicséret olyan megoldásokat tár fel, amelyeket nem látunk

Mindannyiunk életében vannak olyan problémák, amelyek megoldására egyszerűen nem tudunk rájönni. A Zsoltárok 73:16-17 leírja ezt a fajta helyzetet: “Elgondolkoztam rajta, meg akartam érteni, de túl nehéznek tűnt nekem. Végül elmentem Isten szentélyébe, és megértettem, hogy milyen végük lesz.” Isten temploma ebben a zsoltárban az Isten jelenlétébe való bejutás metaforája. Az író az Isten imádása által kapta meg a választ. Amikor fogalmunk sincs, hogy mi legyen a következő lépés életünkben, Isten a dicsőítésben vele töltött idő alatt válaszokat adhat. Miközben hálát adok Istennek, a Lélek egy ötletet juttathat eszembe.

A dicséret segít emlékezni Isten áldására

Gyakran, amikor egy nagy problémára gondolunk, csak arra tudunk összpontosítani. Mindent kiszínez az életünkben. A dicséret korrigálja az egyensúly hiányát. Emlékeztetni fog arra, hogy nem minden rossz az életedben. A 105. zsoltárban a Biblia leírja ezt a mintát: “Adjatok hálát az ÚRnak, hívjátok segítségül nevét, hirdessétek tetteit a népek közt! Énekeljetek, zengjetek zsoltárt neki, emlegessétek minden csodáját! Dicsőítsétek szent nevét, szívből örüljenek, akik keresik az URat! Folyamodjatok az ÚRhoz, az ő hatalmához, keressétek orcáját szüntelen! Emlékezzetek csodatetteire, amelyeket véghezvitt, csodáira és döntéseire” (Zsoltárok 105:1-5). Amikor problémáid vannak, hajlamos vagy a negatívumokra összpontosítani. A dicséret segít emlékezni arra, hogy ki vagy te és ki Isten.

A dicséret igénybe veszi Isten védelmét

Amikor dicsőíted Istent az imádra adott válaszért, mielőtt az megtörténne, az a hit – és ekkor Isten elkezd harcolni érted. A 2Krónika 20-ban három ellenséges nemzetről olvasunk, akik összefogtak Izrael ellen. Izrael egyetlen esélye az volt, hogy Isten csodával határos módon megmenti őket. Ezért Jósáfát király szokatlan haditervet szervezett. Egy kórust állított a sereg elé, amikor azok a csatába vonultak. A Biblia szerint amint az izraeliták elkezdték dicsőíteni Istent, zűrzavar támadt – és az ellenséget legyőzték. Az Úr a te csatáidat is meg akarja vívni, ezért szánj időt arra, hogy előre dicsérd őt.

A dicséret láncokat tör el és ajtókat nyit ki

Valószínűleg vannak bizonyos dolgok, amelyek visszatartanak téged. Lehet, hogy úgy érzed, megrekedtél, mintha semmi sem változott volna jobbra az életedben. Furcsán hangzik, de nincs jobb alkalom arra, hogy hálát adj Istennek, mint most. Pál is ezt tette az ApCsel 16-ban, amikor Silással együtt börtönben volt. Az éjszaka közepén úgy döntöttek, hogy dicsőítést tartanak. Miközben Istent dicsőítették, a Biblia azt mondja: “Ekkor hirtelen nagy földrengés támadt, úgyhogy megrendültek a börtön alapjai, hirtelen kinyílt minden ajtó, és mindegyikükről lehulltak a bilincsek.” (ApCsel 16:26). Ez a történet egy csoda, de egyben metaforája annak, amit Isten tesz az életünkben, amikor dicsérjük őt. Amikor arra van szükséged, hogy megszabadulj egy magatartástól, függőségtől vagy szokástól, dicsérd Istent. Ez széttöri a láncokat, amelyek visszatartanak téged.

Tanuld meg, hogy a dicséret legyen a természetes válaszod mindenre, amivel szembesülsz – legyen az jó vagy rossz. Fejleszd ki ezt a szokást az életedben, és bátoríts másokat is, hogy ugyanezt tegyék – és aztán meglátod, mit tesz Isten.

Forrás: Pastors.com