Úgy kell elfogadnunk másokat, ahogyan Jézus elfogad minket

Jézus követőinek kellene a legelfogadóbb embereknek lenniük a világon. Hívőként nekünk kell az utat mutatni. A kiindulópontja annak, hogy úgy fogadjunk el másokat, ahogy Jézus teszi, az, hogy valóban felismerjük, hogy Isten mennyire elfogad bennünket. Igazán meg kell értened, hogy Isten teljesen elfogad téged!

Jézus a János 6:37-ben egyértelműen azt mondja, hogy elfogad minket, függetlenül attól, hogy mit tettünk. “Akit nekem ad az Atya, az mind énhozzám jön, és aki énhozzám jön, azt én nem küldöm el.”

Mivel Jézus feltétel nélkül szeret bennünket, nekünk is hasonlóképpen kell szeretnünk másokat. El lehet fogadni az embereket anélkül, hogy helyeselnéd az életmódjukat. Jézus ezt tette a házasságtörésen ért asszonnyal. Elfogadja őt úgy, ahogy van – bűnnel együtt -, de nem hagyja őt a bűnben. Jézus azt mondja neki: “Menj el, és többé ne vétkezz” (János 8:11).

Úgy kell értékelnünk másokat, ahogyan Jézus értékel minket

Minden ember, akivel találkozunk, végtelen értéket képvisel Isten számára. Ő teremtett minket, fia meghalt értünk, belénk helyezte a lelkét, és azt akarja, hogy vele éljünk az örökkévalóságban.

Jézus ezt mondja Lukács evangéliumában: “Ugye, öt verebet adnak két fillérért, de Isten egyről sem feledkezik meg közülük. Nektek pedig még a hajatok szála is mind számon van tartva. Ne féljetek, ti sok verébnél értékesebbek vagytok!” (Lukács 12:6-7).

Értékünk két tényezőből ered. Először is, Isten teremtett minket. Az Efézus 2:10 emlékeztet minket arra, hogy Isten mesterműve vagyunk. Másodszor, értékünk abból származik, amit Isten fizetett értünk. A Biblia szerint Isten a fia életét adta értünk (1Péter 1:19).

Úgy kell megbocsátanunk másoknak, ahogy Jézus megbocsát nekünk

Isten nem tartja meg a haragot. Ő soha nem akar bosszút állni rajtunk. Jézus mindenért fizetett. Isten ezt már jóval születésed előtt eltervezte. Az Efézus 1:4 ezt mondja: “Mielőtt még megteremtette volna a világot, Isten szeretett minket, és kiválasztott minket Krisztusban, hogy szentek és hibátlanok legyünk az ő szemében”. Istennek már jóval az első lélegzetvételünk előtt terve volt az életünkben lévő bűnnel kapcsolatban.

Mivel Isten megbocsátott nekünk, elvárja, hogy mi is megbocsássunk másoknak. A Biblia azt mondja: “Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza volna valaki ellen: ahogyan az Úr is megbocsátott nektek, úgy tegyetek ti is.” (Kolossé 3:13).

Nem mindig akarunk elnézőek lenni másokkal szemben. Szeretnénk keményen leszámolni azokkal, akik rosszul bánnak velünk. De a Biblia éppen az ellenkezőjét tanítja nekünk.

Úgy kell hinnünk másokban, ahogy Jézus hisz bennünk

Mindannyiunkban vannak bizonytalanságok. Tanulmányok azt mutatják, hogy minél fiatalabb voltál, amikor először szembesültél elutasítással, annál mélyebb hatással van ez az életedre.

Hogyan fordíthatod vissza ezt az átkot? Azzal, hogy abban hiszel, amit Jézus mond rólad, ahelyett, amit mások mondanak. A Biblia leírja, hogy milyen kitartó szeretettel kell lennünk mások iránt, ami építi az embereket, ahelyett, hogy lerombolná őket.

Ha szeretsz valakit, akkor hűséges leszel hozzá, bármi áron. Mindig hinni fogsz benne, mindig a legjobbat várod el tőle, és mindig kiállsz mellette, hogy megvédd (1Korinthus 13:7).

Jézus pontosan ezt teszi értünk. Amikor ránk néz, nem olyannak lát minket, amilyenek vagyunk. Azt látja bennünk, amivé válhatunk – látja a növekedésünket.  

Forrás: Pastors.com