Akik már megismertük Jézust, mélyen vágyunk arra, hogy mások is kapcsolatba kerüljenek Vele. Szeretnénk, hogy ők is személyesen ismerjék meg Őt, mint Megváltót, Gyógyítót, Barátot és Királyt. Sokféleképpen segíthetünk másoknak abban, hogy Jézushoz jöjjenek, de ezek mind abból erednek, hogy mi magunk is mélyebben megismerjük Őt.

Mit jelent Jézushoz jönni? Jézus maga hívta meg az embereket:

“Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám jó, és az én terhem könnyű.”

Máté 11:28-30

Mint az ő követői, meghívást kaptunk, hogy csatlakozzunk Jézushoz, hogy másokat is meghívjunk az ő jelenlétébe, és azt mondjuk nekik: “Közeledjetek Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok” (Jakab 4:8).

Íme tíz módszer, amellyel a gyakorlatban is segíthetsz másoknak, hogy közelebb kerüljenek Jézushoz.

1. Növekedj a Jézussal való kapcsolatodban

Az első számú módja annak, hogy segíts másoknak Jézushoz közelebb jutni, az, hogy te magad növekedj a saját kapcsolatodban Jézussal. Ahogy jobban megismered Őt, úgy fogsz megváltozni általa, és az életed az Ő örömét fogja sugározni. Ha Ő nem egy periférikus szereplő a mindennapjaidban, hanem Ő van a központban, akkor természetes lesz számodra, hogy a hétköznapi érintkezéseidben Róla beszélj. Nem kell majd erőltetned a lelki beszélgetéseket (az sosem működik jól!), hanem olyan személlyé válsz, akinek a beszélgetései szervesen tükrözik ezt a valóságot.

2. Oszd meg saját élettörténeted

Ahogy megismerkedsz új emberekkel, a saját élettörténeted elmesélése természetes dolog. Gondolkodj el előre azon, hogyan meséled el ezt a történetet, és add meg ebben Jézusnak az Őt megillető helyet, mint Megváltódnak, Barátodnak, és Királyodnak. Ahogyan az életed történetéből nem hagyhatod ki a kulcsszereplőket, például a szüleidet vagy a házastársadat, úgy ne hagyd ki Jézust sem belőle. Ahogy megosztod az életedre gyakorolt pozitív hatását, az valószínűleg másokat is közelebb visz hozzá.

3. A saját küzdelmeid nyíltan, reménykedve dolgozd fel

Jézus megismerése nem jelenti azt, hogy életünk problémamentes lesz, de azt igen, hogy soha nem nézünk szembe egyedül a kihívásainkkal. Legyél nyitott az ismerőseiddel az életed nehézségeiről való beszélgetésről, de mond el azt is, hogy Jézus jelenléte milyen vigaszt és segítséget nyújt neked e küzdelmek közepette. Ez a hited valós időben való megélése, és ez egyszerre tetszik Istennek és vonzó mások számára is.

4. Jegyezd meg Isten Igéjét

Ha Isten Igéje a szívedben van, nem pedig egyszerűen a Biblia lapjain, az azt jelenti, hogy természetes módon beleszövődik a mindennapi beszélgetéseidbe. Lényed fonalának és szövedékének részévé válik, és képtelen lesz elválni tőled. Amikor Jézusról beszélsz, az a tisztesség helyéről fog szólni, mert Jézus és az Ő Igéi szó szerint a részeddé váltak. Ez az integritás az, ami másokat Jézus felé vonz, míg az ellentéte – a képmutatás – elűzi őket.

5. Vedd figyelembe a karaktered

A 4. ponthoz kapcsolódva, miközben Isten Igéjét belsőddé teszed, kérd meg Őt, hogy távolítson el minden képmutatást belőled, a zsoltáros példáját követve:

“Vizsgálj meg, Istenem, ismerd meg szívemet! Próbálj meg, és ismerd meg gondolataimat! Nézd meg, nem járok-e téves úton, és vezess az örökkévalóság útján!”

Zsoltárok 139:23-24

Nem számít, mit mondasz, ha az életed ellentmond a szavaidnak. Bár soha nem leszünk tökéletesek ebben az életben, de ha tisztességes életet élünk, és hallgatunk a Szentlélek vezetésére, akkor az Ő gyümölcsét (Galata 5:22-23) kell teremnünk az életünkben, hogy az emberek ízelítőt kapjanak Jézusból, amikor látják, kik vagyunk.

6. Oszd meg háládat

Ahogy egyre közelebb és közelebb kerülsz te magad is Jézushoz, egyre inkább tudatában leszel az Ő jó ajándékainak. Beszélgetéseidben fogalmazd meg háládat, fejezd ki köszönetedet a nagy és a kis dolgokért is. Légy hálás emberként ismert, és fejezd ki, akiről hiszed, hogy minden jónak a forrása:

“Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá, akiben nincs változás, sem fénynek és árnyéknak váltakozása.”

Jakab 1:17

7. Valóban törődj velük

Jézus azt mondta:

“Az az én parancsolatom, hogy úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket. Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mint ha valaki életét adja barátaiért.”

János 15:12-13

Kérd Istent, hogy adjon neked igaz szeretetet mások iránt, és mutasson neked módot arra, hogy ne csak alkalmanként, hanem következetesen törődj velük, és legyél kitartóan jelen az életükben, ahogyan Jézus is hűségesen jelen van a tiédben. A te szereteted Jézus szeretetének visszhangja lehet. Imádkozz, hogy ezt ők is megismerjék.

8. Imádkozz velük és értük

Az imádkozás másokért, hogy megismerjék Jézust, olyan egyszerűnek tűnik, de gyakran figyelmen kívül hagyjuk, amikor cselekvésorientáltabb mutatókat keresünk, amelyekről úgy érezzük, mintha többet érnének. Pedig az imádság által mi magunk vagyunk kapcsolatban azzal, akit reméljük, hogy barátaink is megismernek, és arra kérjük Őt, hogy mutassa be magát nekik rajtunk vagy más módon keresztül.

Imádkozhatunk barátainkért velük együtt, vagy megmondhatjuk nekik, hogy imádkozni fogunk értük, amikor valami kihívással néznek szembe az életükben. Megkérdezhetjük, hogy szeretnék-e, hogy éppen akkor imádkozzunk értük. Utánajárhatunk a dolgoknak, amelyekért imádkoztunk, és megkérdezhetjük, hogyan mennek a dolgok. Mindez, ha nem tolakodó módon tesszük, gondoskodásról tanúskodik, és nyitva tartja az ajtót a további lelki beszélgetések előtt.

9. Hívd meg őket, hogy olvassák veled együtt a Bibliát

Sok embernek még soha nem volt egyértelmű lehetősége arra, hogy együtt olvassa a Bibliát valaki olyannal, aki már jól ismeri azt. Sokan azért nem olvasták soha, mert ijesztőnek tűnik. Sok ember kíváncsi Jézusra, és nyitott lenne arra, hogy felfedező vagy kutató módon olvassa a Bibliát, ha megkérnék rá.

Imádkozva fontold meg, hogy megkérsz egy barátodat, hogy olvassa veled a Bibliát. Talán az egyik evangéliumot, amely Jézus életének és szolgálatának történetét meséli el, azzal a céllal, hogy választ adjon a kérdésre: “Ki volt Jézus?” Ez a bibliatanulmányozás lehet kötetlen, és alapulhat egyszerűen egy fejezet elolvasásán és átbeszélésén, vagy használhatsz egy előkészített, egyszerű bibliatanulmányt.

10. Tegyél fel jó kérdéseket

Légy hajlandó többet hallgatni, mint beszélni a barátaiddal való kapcsolatodban. Jézus bemutatásához nem kell mindig nekünk beszélnünk Róla. Ehelyett követhetjük az Ő példáját, ha éleslátóak vagyunk, és jó kérdéseket teszünk fel, amelyek az emberek szívéhez, motivációikhoz, vágyaikhoz, félelmeikhez és álmaikhoz érnek.

A kérdések alázatos feltevése megteremti a terepet egy kölcsönösen hasznos beszélgetéshez arról, hogy hol tartunk mindketten az említett dolgok végiggondolásában. Továbbá hiteles teret ad arra, hogy megosszátok, hogy a megtalált válaszok hogyan töltöttek el benneteket vigasztalással, céllal és örömmel.

Forrás: Crosswalk