Mitől lesz valaki evangélista, szemben a teológussal, lelkésszel vagy pedagógussal? Az evangelisták közül sokan beleférnének e kategóriák egyikébe vagy közülük többe is. Egy szónokot vagy lelkipásztort az tesz evangelistává, hogy ideje nagy részét azzal tölti, hogy megpróbál másokat elérni Isten örömhírével. Ezt gyakran ébredési alkalmak, konferenciák és egyéb nagyszabású összejövetelek során valósították meg. Íme néhány a legismertebb evangélisták közül, akik az elmúlt néhány száz évben hűségesen hirdették az Igét.

Billy Graham
Billy Graham

Billy Graham

Billy Graham lényegében az amerikai kereszténység arca volt a 20. században. A második világháborút követő években kezdett prédikálni az általa “keresztes hadjáratoknak” nevezett ébredési összejöveteleken. Élete során Graham közel 200 országban prédikált, és valószínűleg emberek millióit vezette az Úrhoz. Sok híres evangélistához hasonlóan Graham sem félt szívbemarkoló kérdések elé állítani az embereket, ha az evangéliumról volt szó. Ez a mentalitás tette őt az 1960-as évek polgárjogi mozgalmának fontos alakjává is, mivel ahol csak tudott, harcolt a rasszizmus ellen. Billy Graham közel 100 évet élt, és ez idő alatt az Úr hatalmas módon használta őt az evangélium terjesztésében.

George Whitefield

Átugorva a tengeren, Nagy-Britannia egyik leghíresebb evangélistájához, George Whitefieldhez jutunk. A modern kereszténység egyik legtermékenyebb szónoka gyakran prédikált ott, ahol hallgatóságot talált. Néha ez egy templomban történt, de a nyílt utca is szóba jöhetett. Whitefield barátjai között volt John és Charles Wesley. A három férfit különleges kötelék fűzte össze, és mindhárman jelentős szerepet játszottak abban a nagy ébredésben, amely Nagy-Britanniát és az amerikai gyarmatokat is megrázta. A múlt századok prédikátorairól talán azt gondoljuk, hogy komorak vagy érzelem nélküliek, de Whitefield olyan ember volt, aki szenvedélyesen beszélt, és teljesen beleélte magát abba az örömbe és reménybe, amelyet hirdetett.

Dwight L. Moody
Dwight L. Moody

Dwight L. Moody

A történelem híres evangélistái közül sokan olyan emberek voltak, akiket gyökeresen megváltoztatott az evangélium. Dwight L. Moody is ilyen ember volt. Az amerikai polgárháború idején ott segített, ahol tudott. Néhány évvel később azonban Moody az Egyesült Királyságba utazott, ahol evangélistaként végzett szolgálata igazán beindult. A 19. század végére Moody az egész Egyesült Államokban, valamint Kanadában, az Egyesült Királyságban és azon túl is megosztotta Krisztus szeretetét. Munkája ma is folytatódik a Moody Biblia Intézet és a hozzá kapcsolódó szervezetek révén.

Charles Finney

A listánk egyik kevésbé ismert evangélistája, Charles Grandison Finney nagy hatást gyakorolt az Egyesült Államokra a 19. század elején-közepén. Teológusként Finney arra törekedett, hogy Isten Igéjének igazságát terjessze honfitársai között, és hogy ez az üzenet az élet minden területére kihatással legyen. Az 1820-as és 30-as években végzett munkája nagy szerepet játszott az Egyesült Államokon végigsöprő második nagy ébredésben.

John és Charles Wesley

Ha úgy érzed, hogy a gyülekezeti kötelezettségeid túlságosan időigényesek, akkor érdemes megnézned John és Charles Wesley életét. A testvérek már fiatal koruktól kezdve minden nap órákat töltöttek imádsággal és bibliaolvasással. Azt mondják, hogy John Wesley virágkorában naponta kétszer-háromszor prédikált, miközben lóháton lovagolt városról városra. A metodista mozgalmat elindító testvérek az évek során írt több ezer himnuszukról is ismertek voltak (túlnyomórészt Charles írta őket). A szenvedélyes tanítás, a magával ragadó írásos művek és a gyönyörű himnuszok által a Wesley testvérek minden bizonnyal a leghíresebb evangélisták közé tartoznak.

Forrás: K-LOVE