Nem lehetsz harmóniában Istennel, ha nem vagy összhangban más emberekkel. Az 1János 4:20 azt mondja nekünk: “Ha valaki azt mondja: „Szeretem Istent”, a testvérét viszont gyűlöli, az hazug”. Legközelebb, amikor konfliktus közepén találod magad – akár otthon, akár a gyülekezetben -, próbáld meg a következő hat lépést alkalmazni a megoldás érdekében.

Vedd kezedbe a kezdeményezést

Ne várd meg, hogy a másik hozzád forduljon, és ne tagadd le a nézeteltérést. Légy az a béketeremtő, akinek Isten elhívott. A konfliktusokat sosem lehet véletlenül megoldani. Csak szándékosan teheted meg. Persze ez a fajta kezdeményezés bátorságot igényel, amikor minden benned azt kiáltja, hogy jobb lenne elbújni. A Biblia azt mondja, hogy a szeretet adja ezt a fajta bátorságot. Pál írja: “A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet”. Ha a szereteted nagyobb, mint a félelmed, tudni fogod kezdeményezni, hogy békét teremts a kapcsolataidban.

Ismerd el a konfliktusban való részedet

Lehet, hogy a másik ember 99 százalékban hibás, de először alázatosan valljuk be a mi 1 százalékunkat. Jézus a hegyi beszédben emlékeztet minket arra, hogy mindannyiunknak vannak vakfoltjai. Ezeket a vakfoltokat el kell tüntetnünk, mielőtt továbblépnénk. “Miért nézed a szálkát a testvéred szemében, a saját szemedben pedig még a gerendát sem veszed észre? Vagy hogyan mondhatod testvérednek: Hadd vegyem ki a szálkát a szemedből! – miközben ott a gerenda a saját szemedben?” Gyakran előfordul, hogy kapcsolatainkban megrekedünk, és csapdában érezzük magunkat, miközben arra várunk, hogy a másik tegye meg az első lépést. Egyetlen mondat megtörheti ezt: “Sajnálom”. Próbáld ki!

Figyelj a sérülésekre

A bántott emberek bántják az embereket. Ez egy fontos igazság, amit nem szabad elfelejteni. Ha valaki piszkál téged, az azért van, mert valaki őt is cukkolta. Talán te voltál az, talán valaki más. A Jakab 1:19 emlékeztet minket arra, hogyan reagáljunk mások fájdalmára: “legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra”. Isten okkal adott nekünk két fület és egy szájat. Kétszer annyit kell hallgatnunk, mint amennyit beszélnünk. Ez a konfliktusok hatástalanításának kulcsa. Amikor mások sérüléseire figyelsz, összpontosíts két konkrét területre – a kételyeikre és a félelmeikre. Figyelnünk kell arra, hogy tekintettel legyünk mások kételyeire és félelmeire, mert gyakran ez vezet a konfliktus megoldásához.

Vedd figyelembe a másik nézőpontját

Ehhez fontos változást kell elérnünk abban, ahogyan más emberekkel bánunk. Ahelyett, hogy megpróbáljuk elérni, hogy ők vegyék észre a mi szükségleteinket, először az ő igényeiket kell észrevennünk. Pál apostol a Filippi 2:4-5-ben írja: “Senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is. Az az indulat legyen bennetek, amely Krisztus Jézusban is megvolt”. Természetes módon önző emberek vagyunk. Igényeljük, hogy valaki odafigyeljen a szükségleteinkre, mert gyakran félünk attól, hogy nem fogják őket kielégíteni. De Isten mindig odafigyel az életünk részleteire. Semmi sem kerüli el a tekintetét. A Biblia azt mondja: “Szemmel tartod járásomat és pihenésemet, gondod van minden utamra.” (Zsoltárok 139:3). Amikor felismered, hogy Isten minden szükségedet betölti, az felszabadít, hogy mások szükségleteire összpontosíthass.

Szeretettel mondd el az igazságot

Nem elég csak kimondani az igazságot. Pál azt mondja, hogy az igazsághoz növekedjünk fel szeretetben (Efézus 4:15). Ha nem szeretetben mondjuk az igazságot, akkor a konfliktus rossz oldalán állunk. Az igazságot szeretetben mondani nem csak azt jelenti, hogy mi a helyes. Hanem az is, ami a legjobban működik. A szeretet nélküli igazságnak ellenállnak; a szeretetbe csomagolt igazságot elfogadják. Ki kell mutatnod valakinek, hogy szereted őt, mielőtt az illető meghallgatja az igazságot, amit meg akarsz osztani.

A problémát old meg, ne a hibát

Vagy a konfliktust oldod meg, vagy a hibát javítod. Mindkettőre nem vagy képes. Ezért fel kell tenned magadnak a kérdést: “Mi a fontosabb?”. Ahhoz, hogy ne menj át a hibáztatásba, fontos, hogy felállíts néhány alapszabályt. Bizonyos cselekedeteknek nem szabadna terítékre kerülniük, amikor leülsz valakivel egy konfliktus megoldása érdekében. Például nem fenyegetőzhetsz azzal, hogy véget vetsz a kapcsolatnak. És ne is becsméreld a másik személyt. Pál ad egy listát a konfliktusban való érintkezés tiltott módjairól: “most azonban vessétek el magatoktól mindezt: a haragot, az indulatot, a gonoszságot, az istenkáromlást és szátokból a gyalázatos beszédet.” (Kolossé 3:8). Ezek a cselekedetek csak mégtöbb több konfliktushoz vezetnek, nem pedig megoldáshoz.

Hívőként béketeremtőknek kell lennünk. Jézus azt mondja nekünk: “Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek” (Máté 5:9).
Úgy tűnik, hogy a konfliktusok mindenütt jelen vannak a közösségeinkben. Választhatjuk, hogy egyszerűen kimaradunk belőle, és nem veszünk tudomást róluk. Vagy hagyhatjuk, hogy az Úr felhasználjon minket a konfliktus megoldására. Ez az a döntés, amely tiszteli Jézust.

Forrás: Rick Warren / Pastors.com