Mik azok az imanaplók? Csak egy listát készítek egy darab papírra? Persze, ez az egyik módja. Az imanaplót szinte bármilyen módon vezetheted, de a lényege az, hogy csoportokra bontva felsorolod az imakéréseket, és nyomon követed, hogy Isten hogyan válaszol rájuk (vagy a kérés előrehaladását). Nézzünk néhány okot, amiért a keresztényeknek érdemes imanaplót használniuk!

Miért érdemes imanaplót vezetnünk?
Miért érdemes imanaplót vezetnünk?

Célok kitűzése imanaplóval

Az élet szinte minden területén a célok kitűzése a legbiztosabb módja a növekedés és a siker mérésének. A futók az idő és a táv alapján mérik a fejlődésüket. Elértem a személyes rekord időmet ezen az 5 km-en? Milyen gyors az átlagos kilométerem? Milyen időt kell elérnem ezen a maratonon? Ez csak néhány módszer, amivel egy futó nyomon követheti a fejlődését és célokat tűzhet ki.

Pál apostol a keresztény életet egy futó életéhez hasonlította, így az ebből a tevékenységből származó sok tanulság könnyen átültethető. Amikor az imaéletedről van szó, a célok meghatározása nagyszerű módja lehet a fejlődés nyomon követésének. Ha úgy érzed, hogy komoly hiányosságokat tapasztalsz az imádság iránti elkötelezettségedben, megfontolhatod, hogy olyan célokat tűzz ki, mint például 15 perc, 30 perc, vagy esetleg egy óra vagy több megállás nélküli imádkozás. Az elismerést vagy érmeket hajszoló sportolóval ellentétben azonban az imában a célok kitűzése inkább arról szól, hogy Istennel kommunikálj, és Őt keresd először. Nem azért imádkozunk, hogy Isten adjon nekünk dolgokat, vagy hogy embertársaink tisztelettel tekintsenek ránk, hanem azért, mert a Biblia azt mutatja, hogy az imádság létfontosságú a keresztény életúthoz.

Amikor az imaéletünkkel célokat tűzünk ki, akkor megalapozzuk a harci tervet, amely segít legyőzni a kísértést, és válaszolni a hívásra, amelyet az adott az életünkre, aki teremtett bennünket.

Hogyan segíthetnek az imanaplók ezen az úton? Beszéljünk erről.

Szervezés = hatékonyság

Előfordult már, hogy valaki más konyhájában kellett főznöd, vagy a munkahelyeden egy másik ember asztalánál kellett dolgoznod? Néha nehéz lehet a dolgokat elintézni, mert nem ismered a rendet. Mindenkinek megvan a saját módja a dolgok intézésére, és ez azt jelenti, hogy a szervezés nagyon szubjektív lehet.

Miért érdemes imanaplót vezetnünk?

Bár életed egyes részeinek rendszerezése sokféle módszert ölthet, tagadhatatlan, hogy ezzel növelheted a hatékonyságodat. Képzeld el, milyen hatással lehet ez az imaéletedre. Ha van egy naplód, amely rendszerezi a sok imakérésedet, az segít abban, hogy jobban kihasználd az imaidődet. Nehéz lehet mindenre emlékezni, amikor a reggeli áhítatodat imádsággal fejezed be. Kérhetsz általános áldásokat, például biztonságot és jó lelkületet, de az imanapló segít emlékezni a konkrétabb helyzetekre, amelyekért imádkozni akartál, például az unokahúgod műtétjére vagy a munkahelyi adománygyűjtő eseményre.

Az imanaplót nagyon sokféleképpen lehet megszervezni, így csak ki kell találnod, hogy neked mi működik a legjobban. Talán a hétfő a munkádra összpontosíthat, a kedd az országos és helyi kormányzatért való imádkozásé, a szerda az egyéni imakéréseké, amelyeket a közösségi médiában vagy a gyülekezetben láttál, stb.

Soha nem lehet túl sokat imádkozni, de bizonyára imádkozhatunk túl keveset. Ha megtaláljuk a módját annak, hogy keresztény életünknek ezt a részét javítsuk, például az imanaplókkal, az nagyon fontos az általános hitbeli növekedésünkhöz.

Meghallgatott imák

Az imanaplók használatának egyik legnagyobb áldása, hogy később újra átnézheted az imakéréseidet. Az élet néha villámgyorsan elszállni látszik, ezért sajnálatos igazság, hogy gyakran elfelejtjük azokat a nehéz időszakokat, amelyeken Isten átsegített minket.

Az ima általában nem úgy működik, ahogyan azt a filmekben látjuk. Néha évtizedekig tartó következetes imádkozásra van szükség, mielőtt választ kapunk, és még akkor sem pontosan az a válasz, amire számítottunk. Máskor a válasz egy sor esemény során érkezik, amelyek hónapok vagy évek alatt történnek. Mi mással lehetne jobban nyomon követni ezt a folyamatot, mint egy napló vezetésével, amelyben részletesen leírjuk az imaéletünket?

Amikor nyomon követjük az imáinkat, és megnézzük, hogy Isten hogyan válaszolt rájuk, akkor egy olyan hitépítő gyakorlatot végzünk, amely segít meglátni, hogy Isten milyen hatással van az életünkre.

Miért érdemes imanaplót vezetnünk?

Ennek a cikknek nem az a célja, hogy elítéljen bárkit is, aki nem használ imanaplót, hanem inkább arra bátorít, hogy gondolkodj el azon, hogyan javíthatnál vagy frissíthetnéd fel eddigi módszeredet. Talán új bibliaolvasási terveket szeretnél nézegetni, vagy elgondolkodni azon, hogyan válaszolt Isten az imára a saját tapasztalatod szerint. Keresztényként mindig alázatba kell öltöznünk, és új ötleteket kell megfontolnunk.

Forrás: K-LOVE