A zenekar egyetlen fillér nélkül kezdte az album előkészítő munkálatait 2023 elején. Májusban megnyerték a Szikra-díj Legjobb dalszöveg kategóriáját és az így kapott támogatásból, valamint a debreceni Zenei Támogatási Program 2023-tól és a Debrecen Kultúrájáért Alapítványtól nyert összegből elkészülhetett a lemez. A Ká Stúdióban dolgoztak, ismerős terepen, egykori próbahelyükön.

A teljes lemez végighallgatható itt:

A zenekar tagjainak rögtönzött gondolatai az új anyagról:

„Minden dal külön világ, de mind egy irányba mutat. Csak az talál, aki kutat, mi megmutatjuk a kiutat.”

Nagy Tomi – ének, gitár

„Ments meg Uram, a Tiéd vagyok!”

Keveházi „Keve” Tamás – gitár, vokál

„Megírni és eljátszani sem egyszerű ezeket a dalokat. Szükséges a kellő alázat, de szerintem kell hozzá bizonyos fokú lelki érettség… És ehhez nem elég kizárólag a technikai tudás.”

Mészáros Péter – basszusgitár

„Talán új szakasz nyílik a zenekar életében. Megtaláltuk, hogy kikkel tudunk jól együtt dolgozni, zenekaron belül és zenekaron kívül is.”

Györki Szilvia – dob, vokál
Neonhal – 40 héten át

A stúdió alapítója, Kovács Károly – szintén zenész, az Árnyéknyúl zenekar énekese, gitárosa -, aki a teljes felvételi folyamatot felügyelte, így nyilatkozik az anyag elkészüléséről:

„A zenekar tagjaival egy évnyi szívvel-lélekkel végzett munka eredményeként mutatjuk be nektek a Jegyed van az Életre című nagylemezt! Az előkészületek 2023 márciusában kezdődtek, és az album készítése során minden egyes lépést – a pre-productiontól a masteringig együtt végeztünk. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a technikai és kreatív produceri feladatokon kívül az albumborító is a Ká stúdióban készült, szorosan követve a zenekar koncepcióját. Az album dalai sokszínűek: pop-rock, alternatív-rock, szoba akusztik, és helyenként még egy kis “stoner” is felbukkan a lemezen. Nagyon büszke vagyok az egész zenekar nyitottságára és rugalmasságára, minden dalban kicsit ki kellett lépniük a komfortzónájukból – ez a legjobban talán a “Kifulladásig” című dalukra igaz, amely sötét hangulatát és hangzását tekintve is új terület a csapatnak. Ez az album a 2024-es év első felének egyik legkiemelkedőbb debreceni könnyűzenei alkotása, szívből ajánljuk minden indie rock, alternatív rock, pop rock, és stoner rajongónak.”