Az emberek újévkor mindenféle fogadalmat tesznek, legtöbbjük vagy az életmódjuk javítására, vagy arra, hogy több időt szánnak arra, hogy jobban élvezzék az életet. Nehéz vitatkozni ezekkel a gondolatokkal, mert mindannyiunknak jól jönne a segítség legalább az egyik területen. Milyen célszerű újévi elhatározások vannak azonban keresztények számára? Van néhány ötletünk, ami segíthet a változtatásokban.

Olvasd végig az egész Bibliát

Az Egyesült Államokat gyakran “keresztény nemzetként” emlegetik, de kutatások szerint az amerikaiaknak csak 20%-a olvasta végig a Bibliát. Magyarországon se sokkal jobb a helyzet. Ez lehetne az az év, amikor először olvasod végig a Szentírást. Akár új hívő vagy, akár olyan, aki évtizedek óta minden vasárnap a templomi padban ül, szerintünk ez az egyik legjobb újévi elhatározás. Honnan tudod, hogy mit hiszel, ha még soha nem vetted a fáradságot, hogy elolvasd Isten ihletett Igéjét?

Javítsd az imaéletedet

Valószínűleg meglehetősen rövid azoknak a listája, akik tökéletesen elégedettek az imaéletükkel. Lehet, hogy minden nap vagy naponta többször is imádkozol, de nem érzed, hogy ez hatékony lenne. Másrészt lehet, hogy olyan valaki vagy, aki csak akkor imádkozik, amikor megijed vagy kétségbeesett szükségben van. Az ima nem így működik, hiszen az ima arra való, hogy rutinszerű (vagy állandó) kommunikáció legyen a Teremtőddel. Azzal, hogy valami olyasmit is beiktatsz az életedbe, mint egy imanapló, rendszerezni tudod azokat a területeket, amelyekre összpontosítani szeretnél.

Vállalj több önkéntes munkát

Lehet, hogy az “önkéntes” szó hallatán megborzongsz. Sokan túlságosan szégyenlősek ahhoz, hogy önkéntesnek jelentkezzenek, mert attól félnek, hogy nincs meg bennük az, ami szükséges. Idén próbáld ki, és nézd meg, milyen jót tehetsz a gyülekezetben és a környékeden. Kezdheted kicsiben, és fokozatosan haladhatsz előre. A gyülekezeti szolgálatban sajnos azt látjuk, hogy néhány ember végzi a munka nagy részét. Ez kiégéshez vezet, ami ha elterjed, tönkreteheti a gyülekezetet. Keress olyan szükségleteket a közösségedben, amelyekkel te is foglalkozhatnál. Ha a problémák vagy szükségletek túl nagyok ahhoz, hogy egyedül megoldjátok, kérjetek segítséget, vagy álljatok össze másokkal.

Menj el egy missziós útra

A helyi közösség javításán való munkálkodás és a gyülekezetben való segítségnyújtás nagyszerű cél, de az az elhatározás, amin néhányunknak dolgoznia kell, hogy kilépjünk a komfortzónánkból annyira, hogy részt vegyünk egy missziós úton az ország vagy a világ másik felén. Meg fogsz lepődni, amikor meglátod Istent munkálkodni egy olyan helyen, mint Afrika, Dél-Amerika vagy akár az ország egy másik részén, mint ahol laksz. Ha más kultúrákat veszel magadhoz, és idegeneknek szolgálsz, az jót tesz a saját lelki életednek, és lehetővé teszi, hogy válaszolj arra a hívásra, amelyet Krisztus adott mindenkinek. Fontold meg, hogy idén részt veszel egy missziós utazáson.

Oszd meg az evangéliumot valakivel

Talán szeretnél lelki hatást gyakorolni a körülötted lévő világra, de a missziós utak és a közösségi szerepvállalás most túl soknak tűnik ahhoz, hogy vállalni tudd. Mi lenne, ha úgy kezdenéd el a változásokat az életedben, hogy egyszerre csak egy emberre gyakorolsz hatást. Barátok, családtagok, idegenek és munkatársak között sok olyan ember van, akivel találkozunk, akinek szüksége lenne Krisztus szeretetére.

Nem feltétlenül egy bizonyos evangelizációs eszközt kell használnod, vagy egy bizonyos módon kell elkezdened a beszélgetést, de keresd meg azokat az embereket a környezetedben, akik talán nyitottak az evangéliumra. Még ha csak néhány emberrel osztod meg a kereszt üzenetét ebben az évben, az is nagy eredmény. Vegyél részt beszélgetésekben, és ügyelj arra, hogy legalább annyira figyelj, mint amennyire beszélsz.

Szánj több időt a családodra

A fenti néhány újévi elhatározás arról szólt, hogy többet mozduljunk ki a világba és ismerkedjünk új emberekkel. Szeretnénk hangsúlyozni annak fontosságát is, hogy időt töltsünk szeretteinkkel, akiket gyakran háttérbe szorítunk a szolgálati lehetőségek, a munka és más kötelezettségek miatt. A családi egység erőteljes tényező a gyermekkori fejlődésben, és a házasságok is állandóan ápolásra szorulnak.

A szinglik számára ez lehet egy felhívás arra, hogy töltsenek időt a szülőkkel vagy az unokahúgokkal és unokaöccsökkel, vagy gondolkodjanak el azon, hogy egy lelki jellegű családban tanítványokat neveljenek. Nem mindenkinek az élethelyzete alkalmas az összes keresztényeknek szóló újévi elhatározásra, de szeretnénk hangsúlyozni, hogy a családod az első számú felelősséged.

Kezdd el memorizálni a Szentírást

Van olyan kedvenc filmed, amit szinte szó szerint tudsz idézni? Mi a helyzet akkor, amikor évek óta először hallasz egy dalt a gyerekkorodból, és minden szót el tudsz énekelni? Ugyanilyen erős a visszaemlékezésed, amikor Isten Igéjéről van szó? A Biblia olvasása csodálatos gyakorlat, de a memorizálás a következő lépés. Csodálatos dolog, amikor egy bizonyos igeverset meg tudsz osztani egy barátoddal, akinek fájdalmai vannak, vagy egy konkrét idézetet használhatsz egy fiatal kérdésére adott válaszhoz.

A Szentírás memorizálása azáltal is segíthet, hogy az elméd hirtelen képes felidézni olyan verseket, amelyek segíthetnek döntéseket hozni, hatékonyabban imádkozni, vagy kezelni olyan problémákat, amelyekkel éppen szembe kell nézned. Minél jobban ismered a Bibliát, annál jobb lesz az életed!

Ez csak néhány a keresztényeknek szóló nagyszerű újévi fogadalmak közül, amelyeket szerintünk a hívőknek érdemes megfontolniuk. Mindannyian ismerjük a negatív felhangokat, amelyek szerint az ilyen elhatározások rövid életűek, de tudjuk, hogy rengeteg kegyelem van arra az esetre, ha kudarcot vallunk vagy alulmaradunk. Akár január 1-je van, akár augusztus közepe, arra bátorítunk, hogy mindig keressük a módját annak, hogyan tudunk mélyebbé válni a hitünkben, szeretni felebarátainkat, és törekedjünk arra a bőségesebb életre, amelyre Isten elhívott minket.

Forrás: KLOVE