Izrael több száz évig várta a Messiás eljövetelét. Amikor eljön az idő, a te imáidra is válaszolni fog. Mit mondhat Jézus születésének időzítése nekünk Isten időzítéséről a saját életünkben és szolgálatainkban? A következő sorokban öt tanulságot nézünk meg erről.

1. Istennek ütemterve van mindenre, ami történik

Isten már évszázadokkal korábban megmondta a világnak, hogy elküldi a Megváltót. Mégis hosszan várt a megfelelő időre, hogy elküldje Fiát. Miért nem küldte el Isten őt hamarabb? Istennek megvolt a saját menetrendje karácsonyra.

A Biblia azt mondja: “De amikor eljött az idő teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól született a törvénynek alávetve, hogy a törvény alatt levőket megváltsa, hogy Isten fiaivá legyünk.” (Galata 4:4-5).

Nem tudjuk, hogy Isten miért éppen akkor küldte el Jézust, amikor elküldte, de azt tudjuk, hogy ez volt a megfelelő időpont arra, amit tenni akart. Ugyanez igaz a te életedre is. Istennek megvan a menetrendje. Lehet, hogy most nem tudod, mi az, de bízhatsz abban, hogy az ő időzítése tökéletes.

2. Isten nem mondja el nekünk előre a részleteket

Bár Istennek van menetrendje a szolgálatodra, nem fekteti le neked előre az egészet. A Prédikátor 3:11 ezt mondja: “Mindent szépen csinált az ő idejében, e világot is adta az emberek elméjébe, csakhogy úgy, hogy az ember meg nem foghatja mindazt a dolgot, a mit az Isten cselekszik kezdettől fogva mindvégig.” Isten nem mondta meg Izraelnek, hogy pontosan mikor jön el Jézus, de a Biblia szerint Jézus a megfelelő időben jött. Mi szeretjük pontosan tudni, hogy mi következik a életünkben, de Isten nem így működik. Isten ritkán tár elénk mindent. Miért?

Először is, túlterhelne téged, ha Isten mindent elmondana, amit az életeden keresztül most azonnal tenni akar. Valószínűleg elfutnál előle. Másodszor, valószínűleg visszaélnél vele. Megpróbálnád megváltoztatni a rossz részeket. De a legfontosabb ok, amiért nem jelenti be előre az életedre vonatkozó menetrendjét, az az, hogy azt akarja, hogy bízz benne. Minden, amit Isten tesz az életedben, az irántad való szeretete miatt történik. Azt akarja, hogy ma jobban bízz benne, mint tegnap.

3. Isten soha nem siet, és soha nem késik

Istent nem köti az idő. Egyszerre lehet a múltban, a jelenben és a jövőben. A mi időszemléletünket a földi élet köti, amely 24 óránként forog, és 365 naponként kering a Nap körül. Isten nem egy bolygón él, ezért időtlen. Ő soha nem siet, és soha nem késik.

Amikor Izrael népe Jézus eljövetelére várt, valószínűleg úgy tűnt, hogy egy örökkévalóságig tart. Sokan úgy gondolták, hogy késik. A Biblia azonban azt mondja, hogy Jézus éppen a megfelelő időben jött – egy másodperccel sem túl korán, vagy egy másodperccel sem túl későn. Ahhoz, hogy ezt belássuk, Isten időszemléletére van szükségünk. A 2Péter 3:8 azt mondja:“Az az egy azonban ne legyen rejtve előttetek, szeretteim, hogy az Úr előtt egy nap annyi, mint ezer esztendő, és ezer esztendő annyi, mint egy nap.”

Amikor arra várunk, hogy Isten megváltoztasson egy szívet, kielégítsen egy szükségletet, vagy növelje a gyülekezetünket, úgy érezzük, mintha ezer év lenne. Nem szeretünk várni. De Isten időtlen. Ennek komoly következményei vannak a szolgálatainkra nézve. Isten adott neked egy víziót az életedre vonatkozóan. Sok ember van, akik feladják Isten vízióját, mert túl sokáig tart várni. Talán te is ilyen vagy. Kész vagy bedobni a törölközőt. A szolgálatod álma megtört és összetört.

Isten nem akarja, hogy feladd. Ezt mondja a Habakuk 2:3-ban:“Eldöntött dolog már, amiről kijelentést kaptál, hamarosan célhoz ér, és nem okoz csalódást. Ha késik is, várd türelemmel, mert biztosan bekövetkezik, nem marad el.”

Ha Isten adott neked egy álmot, akkor meg is fogja valósítani. Azonban az ő menetrendje szerint kell történnie, nem a tiéd szerint. Tehát várj rá. Megéri. Isten nem siet. Neki megvan a menetrendje, amit be fog teljesíteni. Az Ő időzítése mindig tökéletes.

4. Isten időzítése nem mindig kényelmes

Isten terve az életeddel és az ő időzítése jó. A te érdekedben történik, de nem fájdalommentes. Nem lesz mindig könnyű. Gondolj Máriára és Józsefre. Augustus császár úgy dönt, hogy népszámlálást hív össze, és mindenkit felszólít, hogy térjen vissza abba a városba, ahol született. Máriának szamárra kellett pattannia, és hosszú utat kellett megtennie Betlehembe egy nappal azelőtt, hogy világra hozta volna gyermekét.

Mária nem ezt tervezte. A saját időzítése sokkal másképp alakult volna. De a Biblia azt mondta, hogy Jézus Betlehemben fog megszületni, így Isten ezt szervezte meg. A karácsonyi történet nem Mária és József elképzelése volt arról, hogyan akarták első gyermeküket a világra hozni. Ez egy sokkal nagyobb terv része volt.

A megfelelő időben Isten bármit azonnal megtehet

Isten többet tud tenni egy ezredmásodperc alatt, mint te az egész életed során. A megfelelő időben Isten azonnal meg tudja tenni az akaratát. A Biblia azt mondja: “Én, az ÚR nem tétovázom, véghezviszem ezt a maga idejében!” (Ézsaiás 60:22).

Isten nem aggódik az idő miatt, mert nincs szüksége időre ahhoz, hogy véghezvigye, amit tenni akar. Ezt sokszor nehéz elfogadnunk. A legnehezebb hely számunkra Isten várótermében lenni. Sokan közületek most is ott találják magukat. Talán vársz valamire a személyes életedben.

Amikor te sietsz, hogy valami megtörténjen, Isten pedig nem, az Isten várakozószobája. Amikor Isten várótermében vagy, hajlamos vagy elgondolkodni azon, hogy egyáltalán megtörténik-e az, amire vársz. De Istennek nincs szüksége sok időre ahhoz, hogy megtegye, amit tenni akar az életedben és a környezetedben. Izrael több száz évig várta a Messiás eljövetelét. De a Biblia azt mondja: “De amikor eljött az idő teljessége, Isten elküldte Fiát ” (Galata 4:4).

Amikor eljön az idő, a te imáidra is válaszolni fog. Semmi sem állhat Isten tökéletes tervének útjába az életeddel és a szolgálatoddal kapcsolatban.

Forrás: pastors.com/Rick Warren