Az élet zsúfolt. Nem számít, milyen foglalkozást űzünk, milyen gyülekezetbe járunk, vagy milyen családhoz tartozunk, az idő mindannyiunk számára ugyanolyan. Megfoghatatlan, akármennyire is szeretnénk irányítani. A keresztények számára nehéz lehet úgy kezelni a napi kötelességeket, hogy közben nem felejtünk el időt szánni az Úrhoz való közeledésre. Még ha megpróbáljuk is megtervezni a dolgokat, mindig egy kisebb katasztrófa választ el minket attól, hogy ne legyen napi csendes időnk. Mitől olyan nehéz megtartani ezt a fontos gyakorlatot? Először is nézzük meg, mitől lesz csendes az idő.

Mi az a csendes idő?

A mai hívők számára a csendes idő általában a Szentírás olvasásából és imádságból áll. Ami a Szentírás olvasását illeti, a csendes időt többféleképpen is megközelíthetjük. A népszerűbb olvasási tervek általában vagy egy év alatt olvassák végig a Bibliát, vagy kronologikusan. Az első lehetőségnél egy kis Ószövetséget, egy kis Újszövetséget olvasunk, valamint a Zsoltárokból és a Példabeszédekből választunk. Az utóbbi lehetővé teszi, hogy a teljes Bibliát végigolvassuk, mint bármely más könyvet, elejétől a végéig. Mindegyik tervnek megvannak az előnyei és hátrányai, a választás csak rajtad múlik.

Ami az imádkozást illeti sok történet szól arról, hogy a régi prédikátorok sokak számára lehetetlennek tűnő időt töltöttek vele. Az egyik népszerű beszámoló John Wesley-ről szól, aki hajnali 4-kor kelt fel, hogy két órát imádkozhasson. Bár természetesen nem akarunk lebeszélni arról, hogy te is ezt tedd, nem mindenkinek kell, hogy a csendes ideje ugyanígy nézzen ki.

A csendes idő több mint a kötelességből kipipált rublika, ez a hívők számára vitathatatlanul a nap legfontosabb része. Ebben az időszakban Istennel kommunikálsz, tanulsz az Igéből, és megkapod a napi adag békét és bölcsességet, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy eligazodj ebben az őrült világban. Tudjuk, hogy a csendes idők fontosak, mert az Újszövetség tanulmányozása azt mutatja, hogy Jézus számára ez hihetetlenül fontos volt. A Márk 1:35 például így szól: “Nagyon korán, amikor még sötét volt, felkelt, és félrevonult egy lakatlan helyre, és ott imádkozott”. A Biblia hősei számos más alkalommal is elkötelezik magukat a napi ima mellett. Ha Jézus számára fontos volt az Istennel való kommunikáció, akkor valószínűleg számunkra még inkább az.

Prioritássá tenni a csendes időt

Az egyik ok, amiért a csendes idők a legtöbb keresztény számára küzdelemnek tűnnek, az az, hogy annyira elfoglaltak vagyunk. Amikor ezer dolog jár a fejedben, nem mindig a legjobb döntést hozod meg. Ha van egy órád arra, hogy reggelit készíts, lezuhanyozz, csendes időt tölts, befejezz egy projektet a munkádhoz, és vigyázz a gyerekekre, az egyiket valószínűleg kihagyod. Találd ki, melyiket? A csendes idődről könnyen megfeledkezel, amikor rohansz, mert nincs azonnali következménye. Ahogyan egy edzés kihagyása sem jelenti azt, hogy 20 kilót fogsz felszedni. Úgy gondoljuk, hogy egy csendes idő kihagyása megbocsátható mulasztás.

Az igazság persze az, hogy nagy szükségünk van erre az áhítatra szánt időre. Bár talán nem tűnik úgy, hogy néhány perc a Szentírásban ennyire hiányozna, de ha szokássá válik Isten Igéjének elhanyagolása, az rossz döntések, a kísértésekkel szembeni gyengébb védekezés és egy kaotikusabb életmód előtt nyitja meg az utat. Az egyik legnagyobb szívesség, amit a Sátánnak tehetsz, ha egyáltalán nem tartasz csendes perceket. Egy védtelen célpontot, amely mozdulatlanul áll, elég nehéz eltéveszteni.

A megfelelő idő és hely megtalálása

Az egyik legjobb módja annak, hogy következetességet tartsunk a csendes időnkkel kapcsolatban, ha kialakítunk egy rutint. Csodálatos lenne, ha a csendes idők csak úgy spontán történnének, de ha terv nélkül megyünk bele, annak szinte mindig lustaság lesz a vége. A rutin kialakításának első lépése, hogy megtaláljuk a megfelelő időpontot. Visszatérve a Márk 1:35-re, látjuk, hogy Jézus nagyon korán felkelt, hogy időt töltsön az Úrral. Ezt a módot John Wesley és a legtöbb prédikátor is hatékonynak találja. Az, hogy a csendes időd reggel az első dolgod legyen, nagyszerű módja annak, hogy beindítsd a napodat. Ha rögtön ébredés után olvasod a Bibliát, az azt is biztosítja, hogy később ne felejts el visszatérni hozzá.

Lehet, hogy nem a reggel a legjobb időpont számodra. Semmi sem akadályoz meg abban, hogy a munkahelyeden az ebédszünetben vagy este lefekvés előtt áhitatot tarts. A legjobb időpont számodra az, amiben a legvalószínűbb, hogy következetes leszel. Ennek az időnek olyannak is kell lennie, amikor az agyad nem ködös, így a legtöbbet tudod kihozni belőle.

Ha megtaláltad a megfelelő időpontot, esetleg gondold át, hogy hol szeretnéd a csendes időt tölteni. A szokás kialakítása könnyebb, ha ugyanabban az időben és ugyanazon a helyen teszed. Az otthoni irodádba menni, a hátsó verandán ülni, vagy esetleg még a gardróbszekrényt is kihasználni – csak néhány ötlet. Olyan helyet érdemes találni, ami elég kényelmes az időtöltéshez, de nem vonja el a figyelmed az aktuális feladatról.

Van rossz út?

Bármilyen módszered van a Biblia olvasására és a napi imádságra, valószínűleg rendben van. Ez a válasz azonban megváltozik, amikor a kérdés így hangzik: “Nem lehetne mélyebben megélni a csendes perceket?”. Ha minden nap egy véletlenszerű verset lapozol fel, az technikailag bibliaolvasásnak számít, de anélkül, hogy lenne összefüggése annak, amit olvasol, valószínűleg nem a legjobbat kapod a pénzedért. A bibliaolvasási tervek nagyszerű megoldást jelentenek. Olvashatsz minden nap egy fejezetet a Példabeszédekből, vagy esetleg úgy dönthetsz, hogy olyan tervet követsz, amely egy év alatt végigvisz az egész Biblián. Bármit is teszel, légy következetes és aktívan foglalkozz azzal, amit olvasol. Nincs hatalma annak, ha egyszerűen csak végigsiklasz a szemeddel az oldalon. Amikor elkötelezed magad a Szentírás megértése mellett, és elmerülsz a mondanivalójában, akkor eljutsz annak a lényegéhez, amiről a csendes idő szól.

Ha szeretnél következetesebb lenni az elcsendesedési idődben, állíts össze egy tervet. Gondold át, hová és mikor mész. Legyen terved arra is, hogy mit fogsz olvasni, amikor odaérsz. Ne felejts el imádkozni és elmélkedni a Szentíráson, miután befejezted az olvasást. Mindez azzal kezdődik, hogy a csendes időket prioritássá teszed. Ha a Biblia olvasása és az Istennel való kommunikáció nem fontos számodra, akkor nehezen fogod tudni vállalni a csendes idő megtartását. Vizsgáld meg a prioritásaidat, és nézd meg, hol tudsz helyet biztosítani az áhitatnak a napod során.

Forrás: KLOVE