Nem tisztünk az egyháztörténelmi elemzés, de aki sosem hallott a messiási zsidóságról, az egy-két mondatban hadd jöhessen velünk. Amikor indult a kereszténység, akkor csak zsidó tagjai voltak. Péter emlékezetes látomásos esete nyitotta meg a nem-zsidók számára a belépést, és pár száz év múlva a zsidó származású hívők kisebbségbe kerültek. Évszázadokig el kellett hagyni zsidóságukat, ha hívők lettek, ám a múlt évezred vége felé felismerték, hogy egyszerre maradhatnak zsidók is és lehetnek a Messiás követői is.

Ez az egyik legizgalmasabb keresztény megújulási ág, s maga az Ige mondja, hogy a zsidóság visszatalálása a Messiáshoz óriási gazdagság és nyereség lesz mindenkinek.

Ezzel együtt járt persze, hogy megjelent az ő zenéjük is, melyet milliók fogadtak szívesen. A kezdetekben két együttes: a Lamb és az Israel’s Hope számai tették ismertté ezt a különleges zenei világot. Utóbbi énekese, a nálunk is járt Paul Wilbur látható és a Baruch Adonai:

Paul Wilbur – Baruch Adonai

Könnyen énekelhető, jellegzetes dallamvilágú, és kultúrájából eredően kialakult táncvilága is van. Énekelsz is, táncolsz is, dicsőítesz is. Mint annak idején, az ősi Izraelben, Dávid idejében.

Ma már nagyon sok ilyen messiási zsidó közösség működik a világon, főleg az USA-ban és Izraelben, de például Kijevben is van egy kétezer fős gyülekezet.

Ma az egyik legjelentősebb képviselője a stílusnak a jeruzsálemi Praise to our God koncertsorozat. Hallgassuk meg a 2015-ös rendezvényükről a Gadol Adonai (Great is the Lord) című éneket:

Praise to Our God 5 koncert Jeruzsálemben

A messiási zsidó közösség üde színfoltja (annál is több) a keresztény közösségeknek. Zenéjük összeköti a múltat a jelennel, és bemutatja nekünk Isten választott népének a zenei gazdagságát. Az ószövetségi szereplőkre és Jézusra utaló zene, és rájuk visszautaló nyelv. Ez ad egy olyan ízt, mely egyedülálló.

Mint ahogy Izrael is. Isten szemefénye.

Messiási zsidó dicsőítés
Jeruzsálem