Keresztény családban nőtt fel JJ Heller, s már ötévesen elkötelezte magát Jézus követésére, ami persze, ahogy idősödött, úgy lett egyre komolyabb. Az egyetemi évekre alakult ki a saját világképe, teológiája, miután feltette a számára legfontosabb kérdéseket is. “Ha nem fogalmazod meg a kérdéseidet, akkor soha nem leszel biztos abban, amit hiszel. Ekkortájt alakítottam ki, hogy mit is gondolok a körülöttem lévő világról, s ekkor köteleztem el magam ott legbelül. Nagyszerű professzorokat hallgathattam, akik jártasak voltak a teológiában. Elénk tárták a véleményeket, és jó volt, hogy én dönthettem el, hogy mit fogadok el magaménak.”

A zenélésről

“A szüleim beírattak zongorázni, de nem volt saját hangszerem. Anyukám imádkozott ezért, nem említette senkinek, és egy nap az irodában megkérdezte tőle valaki, hogy ismer-e olyat, akinek kellene egy zongora. – De mennyire! – mondta. Aztán egészen a középiskola végéig vettem leckéket, a gyülekezeti kórusban és egy iskolaiban pedig énekeltem.”  Mivel nem tartotta magát elég jónak zeneileg, az iskolában inkább a kosárlabdára összpontosított. Aztán az egyetemre kerülve alig talált a kosárba. “Nagyon frusztráló volt, ahogy Isten végigvitte ezt az időszakot. Kérdeztem tőle, hogy akkor minek vagyok itt, minek kosarazok, és miért vette el ezt a képességemet? Utólag visszatekintve visszavonta a kedvemet a kosárlabdától, és a zene felé irányított, hogy inkább a zeneszerzés érdekeljen.” Mindig is szeretett kreatívan fogalmazni, érdekelték a versek, s miután megtanult valamennyire gitározni, nekilátott a zeneszerzésnek is. Íme az egyik ismert éneke: The Well (A forrás)

Albumok és témák

2004 és 2008 között hat önálló albumot adott ki, ami elképesztő teljesítmény. “Örülök, ha bátoríthatom az embereket. Valaki találóan fogalmazott, amikor azt írta nekem, hogy a szövegeim emberközelivé hozzák a hitet. Sokan énekelnek arról, hogy milyen nagyszerű és csodálatos dolog hívőnek lenni. Én viszont szeretek azokkal a témákkal foglalkozni, melyek a nehézségekkel kapcsolatosak, mert az emberek szívesen értesülnek arról, hogy nem csak ők azok, akik küszködnek.” 

I Get To Be The One (Én leszek az az egy)

Bevállalós indulás

Az egyetemen ismerkedett meg a férjével, akinek a diploma után felajánlottak egy jó álláslehetőséget. Gondolkoztak, imádkoztak, s úgy döntöttek, hogy a főállású zenélést választják. És nem bánták meg.  Számukra az a siker, ha valaki felismeri az énekekben a saját élethelyzetét, és ez reményt ad neki. Emiatt pedig egyből közel kerül egymáshoz a zeneszerző/előadó és a hallgató.

JJ Heller lehet, hogy nem lesz nagyon ismert, sokmillió eladásos sztár, de mióta elindult, 19 dala került fel a Cross Rhythms rádió slágerlistájára. Emiatt joggal tartjuk őt a jelen egyik legjobb keresztény női dalszerzőjének, aki – mint a legnagyobbak – saját tapasztalataiból, átéléseiből meríti dalaihoz a témákat.

JJ Heller
JJ Heller

Missing Peace (A hiányzó békesség)

Legújabb dalát barátnője, Joy ihlette, akiről terhessége elején kiderült, hogy 1-es típusú cukorbetegsége lett. Mondták, hogy a baba nem valószínű, hogy életben marad, de ha igen, akkor súlyos károsodásokkal fog megszületni. Azt javasolták, hogy vetesse el. Később, ahogy a magzat fejlődött, az orvosok úgy találták, hogy agyának egy része hiányzik. Ekkor – a teljes bizonytalanságban – Joy ezt írta le: “Az a csoda, hogy teljes nyugalomban vagyunk, ha nem is egy tökéletes helyzetben.” A várandósság utolsó harmadában JJ lejátszotta Joynak és férjének a Missing Peace dalát. Joy azt mondta, hogy ez az ő dala. Innentől kezve felvették az utolsó heteket, melyek a klipben is megjelennek. 

Egyikük sem tudta, mi lesz a végkifejlet, s a szülés előtt pár órával Joy így fogalmazott: “Nem tudom, mikor ér véget ez az éjszaka, s mi vár ránk azután, de tudom, hogy most jön némi fájdalom, ami része a folyamatnak. Pár órán belül meglátom a fiamat, és akármilyen is lesz, tudom, hogy a legnagyszerűbb alkotó formálta őt ilyenné, az ő dicsőségére, és az én javamra.” És minden jelenlévő orvos megdöbbenésére Webb Isaiah Prouty teljesen egészségesen látta meg a napvilágot. Legyen ezért dicsőség Istennek. 

JJ: “Bárcsak minden történet ilyen jól végződne, de sokszor találjuk magunkat az élet során egy addig ismeretlen helyzetben. És van amikor ez szívfájdító tragédiával végződik. Az ilyenekre nincs magyarázat, csak a reménység, magában a Békességben. Jézus a mi hiányzó békességünk.”

Missing Peace

Forrás: Cross Rhythms Magazine