Évszázadokon át csak királyi személyek, tudósok vagy lelkészek nyithatták ki személyesen a Bibliát. A legtöbb embernek templomba kellett járnia, hogy hallja az Írást felolvasni, énekelni, imádkozni és prédikálni. A nyomdagép feltalálása azonban forradalmasította az emberek kapcsolatát Isten Igéjével. A modern digitális forradalom hasonló ahhoz, ami 500 évvel ezelőtt történt. A digitális Bibliához való hozzáférés óriási áldás a hívők számára, és mégis, ezt az erőforrást gyakran alábecsüljük. Még ha számos oka van is annak, hogy miért érdemes nyomtatott formában kinyitni a Bibliát, íme öt előnye annak, ha a telefonon vagy számítógépen olvasod.

1. Hozzáférhetőség

A korai egyház olyan sokat hivatkozott a Bibliára, hogy még ha Isten Igéje el is tűnt, az ő írásaik alapján újra össze lehetett rakni. Ma az internetnek köszönhetően Isten Igéje ingyenes és több ember számára elérhető, mint valaha. Weboldalakon és alkalmazásokon keresztül a Szentírás különböző fordításokban és nyelveken, valamint a közösségi médián, videókon és egyéb kommunikáción keresztül jelenik meg. A táblagépek és telefonok képesek a betűméret és a betűtípusok megváltoztatására, így minden korosztály számára lehetővé válik, hogy Isten Igéjével foglalkozzanak. A Biblia olvashatóbb, több ember számára elérhető és könnyebben hozzáférhető, mint valaha a világtörténelemben. Ha szereted Isten Igéjét, és magadnál hordod, egész nap elmélkedhetsz rajta (Zsoltárok 119:97).

2. Áhítatok

A Biblia azt ígéri, hogy ha rendszeresen az Igében vagyunk, akkor az képes bennünket bölccsé tenni az üdvösségre a Krisztus Jézusban való hit által (2Tim 3:15). Ma már számos módja van annak, hogy rendszeresen Isten Igéjében legyél. Hallgathatsz hangos Bibliát étkezés közben vagy munkába menet. Ha emlékeztetőket állítasz be a telefonodon vagy korlátokat a weboldalakon, az segíthet, hogy ne felejtsd el minden nap kinyitni a Szentírást, és ha célorientált vagy, néhány bibliai alkalmazás nyomon követi a fejlődésedet az év során. Egy olyan korban, amikor minden eddiginél több kommunikáció ér bennünket, soha nem volt alkalmasabb idő arra, hogy halljunk Istentől.

Hozd ki a legtöbbet a digitális Bibliádból!

3. Keresőeszközök

Sok keresztény volt már ebben a helyzetben: Valaki feltesz egy kérdést, és te tudod, hogy van egy szentírási szakasz, amely erről szól, de nem emlékszel, hogy hol van. Nemes dolog a Bibliában keresgélni a válaszokért. Amikor a béreaiak Páltól hallották az evangéliumot, “teljes készséggel fogadták az igét, és napról napra kutatták az Írásokat, hogy igaz-e, amit Pál mond.” (ApCsel 17:11). A telefonodon vagy táblagépeden lévő Biblia rendelkezik keresési funkcióval, amely segíthet megtalálni bizonyos részeket, és megmutathatja az Isten Igéjében ismétlődő szavakat és kifejezéseket.

Korábban az embernek egy konkordanciában kellett utánanéznie a szavak előfordulásának – egy nagy, szótárszerű könyvben. A mai bibliatanulmányozó szoftverek azonban még a szavak használatának is utána tudnak nézni, és meg tudják különböztetni, ha azokat az eredeti héber vagy görög nyelvben különböző kifejezésekből fordították. Összességében a digitális keresőeszközök minden eddiginél gyorsabbá tették a keresést, a kereszthivatkozásokat és a szavak megértését a Biblia többi részével összefüggésben.

4. Evangélizáció

Bár a Biblia már évezredek óta létezik, sokan még mindig nem hallották üzenetét. Az evangelizálás azt jelenti, hogy másokkal együtt kinyitjuk a Bibliát, és megmutatjuk nekik, hogy a bibliai történet Jézus Krisztusról szól. A Róma 10:17 azt mondja, hogy “a hit tehát hallásból van, a hallás pedig Krisztus beszéde által.” Sokan nyitottak lesznek arra, hogy többet tudjanak meg a Bibliáról, de azok számára, akiket megfélemlít egy nagy könyv kézbe vétele, könnyebb kiindulópontot jelenthet, ha arra bátorítjuk őket, hogy vegyék elő a telefonjukat vagy a táblagépüket. A telefonod segíthet abban, hogy Isten Igéjét konkrét, időszerű módon megoszd másokkal.

5. Jegyzetek

Végül, a telefonodon vagy táblagépeden lévő digitális Biblia nagyon hasznos lehet a gyülekezetben, a házi csoportodban és a többi hívővel való kommunikációban. Sok bibliai alkalmazás lehetővé teszi, hogy fiókot hozz létre, így kiemeléseket, jegyzeteket menthetsz, vagy megjelölhetsz szövegrészleteket. Egy bibliaalkalmazás vagy digitális jegyzetfüzet a telefonodon nagyszerű hely lehet arra, hogy a prédikációkról, áhítatokról és az Igében való elmélkedésekről készített feljegyzéseidet megőrizd. Még akkor is, ha készüléket váltasz, a jegyzeteid mindig ott lesznek, és a naplóban soha nem fogynak ki az oldalak. A vezetők kommunikálhatnak a kiscsoportjaikkal, és linkeket csatolhatnak a tanulmányozott szentírási szakaszokhoz, a digitális Biblia használata pedig segíthet abban, hogy a közösségi médián keresztül bátorítsd a többi hívőt a Szentírás szavaival.

Számos hasznos módja van a Biblia telefonon történő használatának. Az internet és az okostelefonok korában a digitális Biblia hihetetlen eszköz lehet az evangelizációban és a tanítványságban. Keresd meg, hogy milyen eszközök és források működnek számodra a legjobban, majd imádságban fontold meg azokat a lehetőségeket, amelyekben másokkal együtt megnyithatod a Bibliát.

Forrás: Churchleaders