Magába roskadt – fejezi ki találóan szép nyelvünk azt a helyzetet, amikor valaki nem tud mozdulni a terhek miatt. A csüggedés hivatkozik a múltra és a jelenre, és ezeket vetíti ki a jövőre is. Ha ki akarsz kerülni a csüggedtség állapotából, akkor kezdj el aktívnak lenni. Ugyanannyi erőfeszítést igényel az, hogy egy helyzetben aktív legyél, mint az, hogy nyalogasd a sebeidet. Persze, ha fáradt vagy, akkor pihenni kell, de itt egy átlagos helyzetről beszélek.

A Kőszívű ember egyik fia, Baradlay Ödön a kassai csatában kilátástalan helyzetbe került az embereivel, s ekkor felálltak, és egymásba kapaszkodva megindultak az ellenség felé. Néhányukat lelőtték, de megjelent Richárd, a testvére a huszáraival, és kimentette őket. Ha csüggedt vagy, akkor kelj fel, mert ha el kell esni (téveszt meg a hang), akkor ess el állva. A valamennyire aktív gondolkozás is már egyfajta aktivitás, és aki testileg gyenge, annak az is már előrelépés. Ha pánikbeteg vagy, akkor – bár mozog mindenféle a fejedben – el tudsz menni a sarki boltig, s egy hónap múlva már buszra is tudsz szállni. Ide illik Danny Gokey dala, a Hope in Front of Me (Közel a remény):

Edison többezer próbálkozás után jutott el a villanykörte működéséig. Mosd le a pultot, tedd rendbe a szobád, olvass el egy fejezetet, sétálj egyet… bármit, csak legyen benne tevékenység. Ha pedig egy kicsit már elvégeztél, akkor örülsz, hogy az és ott előre mozdult, és ezen felbuzdulva, legközelebb újra a cselekvést választod a búsulás és az önsajnálat helyett, és újabb területen leszel aktív, és az is meg lett oldva. Megteszem, csinálom, akkor is, menni fog, inkább aktív leszek, erre már képes vagyok, újra meg újra, kitartok, Isten segíteni fog, előre, tovább – új szókészletet kell használnunk.

Hívők aktivitása a lehúzó helyzetben

Ha a gonosz ezredszer is megkísért a paráznasággal, a káromkodással, a túlérzékenységgel vagy a letargiával, akkor tanulok tőle: ezredszer is felállok, és elindulok. A megbocsátás is ilyen: igazam van, hogy haragszom, de úgy döntök, hogy megbocsátok. Igaza van a csüggedésnek (látszólag), de úgy döntök, hogy aktív leszek. A csüggedés minden fajtája ellen küzdeni kell. Minden Ödönnek ki kell tartania, mert jön Richárd a csapataival. Mert csak akkor sikerülhet, ha megpróbálom.

Mindehhez pedig Jézus szavai adják a hátteret, aki megígérte, hogy velünk lesz minden nap, és aki pontosan tudja, hogy min megyünk keresztül. Járt itt a földön, és tisztában van az itteni csüggesztő helyzetekkel. A megértés már önmagában nagyon sokat jelent, de ennél még többet is kapunk tőle: tudja a megoldást, a kivezető utat. Csak kövessük, és annyi erőt mindig lehet mozgósítani, hogy ne menjünk más irányba, csak utána, az Ige szerint. Adjon ehhez biztatást Rascall Flatts dala, a Won’t Let Go (Nem hagy magadra):