Valaki azt mondta egyszer, hogy a Biblia – az első pár fejezet után – végig a helyreállításról szól. Például vannak döntések, melyek messzire hatnak, de idővel még ezeknél is van újabb esély. Jézus felrótta Jeruzsálemnek, hogy nem ismerte fel meglátogatásának az idejét. Ennek – időben is – messzeható következményei lettek, de 1967-től a főváros újra a választott nép kezében lehet. Vannak olyan stratégiai döntések, melyek hosszú időre meghatározzák a jövőbeni irányt, és arról csak egy idő után lehet letérni, vagy visszafordulni. 

Lehet olyan döntés is, amikor egy, a számunkra nagyon élvezetes tevékenységet, szolgálatot ott kell hagyni vagy nagyon visszametszeni, netán ideiglenesen szüneteltetni. Nem azért, mert helytelen lenne, csak életünk ama szakaszában van annál fontosabb is. Például, ha valaki sokat szolgál, és emiatt távol van a családjától, akkor egy időre lehet, hogy váltani kell, mert több idő és figyelem kell a szeretteinek. Ha nem a megfelelő úton megyünk tovább, akkor jön sok kátyú, és van szakadék is. Néha fel kell adni a KEDVENCET a FONTOSÉRT. Szülőként szívesen olvasok a nap végén valami jót, de ha a kislányom odajön, félreteszem a könyvet. Kedvencet a fontosért. Ha viszont mégis rossz döntés születik, akkor jön a vigaszág, és ez is Isten többszörös jóságát bizonyítja. Erre példa Michael English is, aki több év tékozló fiúi útvesztője után talált vissza Istenhez, s aki így tudja énekelni ezt az ikonikus dalt. Mary Did You Know (Tudtad-e Mária?)

Az olimpián, cselgáncsban ha a csoportod győztesétől kapsz ki a selejtezőben, akkor vigaszágon mehetsz tovább, és ha ezt követően minden meccsedet megnyered, még bronzérmes is lehetsz. Ha esetleg rosszul döntünk egy messzeható útelágazásnál, akkor megyünk egy darabig, s itt két lehetőség szokott lenni.

Van, aki rájön, hogy hibázott, visszamegy oda, ahol elvétette az irányt, rendezi az érintettekkel a múltat, s onnan folytatja, időben később. Itt – másképpen – még arany- vagy ezüstérmes is lehet. Van, aki nem jön rá, hogy hibázott, s ott – amennyiben egyébként engedelmes az Úrnak – egy B terv lép életbe. Igazából minden rossz döntésünk után, ha rendezzük a dolgainkat, akkor az azt követő időszaknak megvan a saját aranyérme. Isten vigaszága azért speciális, mert miközben a módosított vonalon haladsz, meggyógyítja a letérés tényének és időszakának a fájdalmait, s felold önmagad (akár mások) kárhoztatása alól. Csak így futhatjuk meg a következő szakasz(oka)t. Nem szabad hátrafordulni, és – kivéve a tanulságok levonását – a múlt hibáitól szabadon kell élnünk a jelenben. Így tett Jeff Bates is, aki elmondja illetve elénekli a múltját, s amit kér, az nem más, mint egy második esély.

A folytatás minden formájához viszont meg kell tudni bocsátani magunknak, és azoknak, akik fájdalmat okoztak nekünk vagy szerepet játszottak a rossz döntésünkben. Bármekkorát is hibáztunk vagy esetleg elszúrtunk valamit, és igen szégyelljük magunkat, Istennél van újrakezdés vagy folytatás, második meg többedik esély. Ha megnézzük a Biblia szereplőit, Izráel vagy az Egyház történetét, tele van ilyenekkel. Ő tudja, hogy gyarlók vagyunk, ám jósága révén te, én és az egész emberiség azokból az esélyekből él, melyeket nagyvonalúan ad újra és újra nekünk. 

„A megrepedt nádszálat nem töri el, a pislákoló mécsest nem oltja ki, amíg győzelemre nem viszi az igazságos ítéletet” (Máté 12,20)