Valamikor a kilencvenes évek elején történetünk hőse karrierjét egy énekcsoportban kezdte, s velük járta azt a kontinensnyi országot. Aztán – mint többen is abból a zenei fészekből – kiszállt, és szólókarrierbe kezdett. Az új Michael Boltonnak titulálták, és el voltak ájulva a hangjától. Kijött az első lemeze, és nemsokára ő lett az év énekese. Ám a csúcson lenni komoly igénybevétel is.

Michael English – mert róla van szó – a kazettaborítón mint orvosát nevezi meg a feleségét, amiből arra lehetett következtetni, hogy lelkileg sebezhető volt, vagy éppen egy helyreállítási folyamatot élt át. Ez természetes egy művésznél, hiszen ő érzékenyebb alkat, és pont emiatt képes olyat és úgy alkotni, előadni.

Amikor hirtelen nagyobb fordulatszámon kezd el pörögni az életünk, akkor észnél kell lenni, ő pedig – saját elmondása szerint – még nem állt készen minderre. Azt nyilatkozta, hogy nem volt még akkor biztos Isten szeretetében sem, és az elkötelezettsége, kötődése is felületes volt hozzá. Több munka, több elfoglaltság, több stressz. Ezeket ellensúlyozni kell, mert elhasználhatnak bennünket. Pihenés, beszélgetés a szeretteinkkel, kikapcsolódás az ellenszer. Énekes barátunk nem tudta ezeket, és csak sodorta a népszerűség, jöttek a kiadói találkozók, fellépések, interjúk. Neki össze kellett volna raknia élete bizonyos részeit, ám a megnövekedett igénybevétel csak széjjelebb tolta azokat. Fáradtan, és kimerülten belement egy kapcsolatba, ami véget vetett a házasságának és a keresztény zenei pályájának is.

Egy ilyen helyzetben, ha sérült is vagy, plusz nagyon elrontasz valamit, előbb-utóbb szembe kell nézni a valósággal, és neki kell látni rendbe hozni azt. Ehhez viszont lelki erő kell, és ebben a helyrehozási, helyreállási folyamatban jó, ha van segítséged. Michael Englishnek neki voltak ilyen barátai, akik ebben a kusza időszakban is mellette maradtak. Persze, a legfontosabb, hogy Istennel tisztázd az elrontott dolgokat, és énekesünk – miután elvesztette családját, hírnevét, pénzét, karrierjét – megtette ezt.

Nem volt mit felajánlania, de egyikünknek sem kell. Isten önmagunkért szeret bennünket, nem az elért eredményeinkért, teljesítményünkért. Nem kiérdemeljük, csak elfogadjuk. Ahogy Pál apostolt (az egykori üldözőjüket) Barnabás bevezette az őskeresztény egyházba, úgy a barátok visszasegítették őt a pódiumra, és fokozatosan visszatért a koncertek világába. Elmondta, milyen volt a tékozló fiú időszaka, újra megnősült, és több interjújából is megtudhattuk, miként került bajba, és hogyan jutott egyenesbe, mi miatt volt sebezhető, és miként vált stabillá az élete.

Nem jó az embernek egyedül – mondja a Biblia első állítása, és ez a művészekre is igaz. Ha előadó vagy, ne válj le a sok elfoglaltság, utazás miatt a barátaidról, legyen egy kör, ahol ismernek, szeretnek, imádkoznak érted, és adott esetben szólnak, ha valami félremenne. Legyen legalább egy barátod, akivel átbeszéled a dolgaidat, akihez bármikor odamehetsz, felhívhatod. Mi hallgatók pedig imádkozzunk azokért, akik ott állnak elöl, énekelnek, szolgálnak. Sok embert elérnek, ezért kiemelt célpontok a kísértés szempontjából. Vigyázzunk rájuk, és ha gondjuk támadna, ha hibáznának, akkor se forduljunk el tőlük, hanem segítsük őket mellé állasban, anyagilag, imádsággal vagy éppen jó szóval.

Michael English pedig újra énekel, egyedül és többesben is. Nem annyira kiemelkedően híres, de élete biztatás azoknak, akik elbuktak valahol az élet rögös útján. Ne add fel, rendbe jöhetsz, lehet folytatás. Ez Isten helyreállításának a csodája, amit mindnyájan átélünk. Lehetünk aztán fenn vagy lenn, neki egy dolog a fontos: legyünk hozzá közel. Ott a legjobb, ott vagyunk biztonságban.