Egy nap – ez jól behatárolható időtartam. Van, aki alig várja, hogy jöjjön, s van, aki örül, ha már vége van. A Mester ezt az egységet javasolja a problémák kezelésére, s mint minden másban, amiről beszélt, ebben is érdemes hallgatni rá. Így summázza: – Elég minden napnak a maga baja (feladata, problémája).

A nehézségek egyik jellegzetessége, hogy szűnni nem akarónak látszanak. Pláne, ha hosszabb ideje szívják az erőnket, rabolják az időnket és szedik el a pénzünket. Épp, hogy túljutunk egy fárasztó napon, és már jön a következő. Amikor valaki éveken át ápolja beteg hozzátartozóját, annak (is) óriási szüksége van arra, hogy napokra bontsa az időt. A sivatagon úgy tudsz átjutni, ha mindig a következő homokdombot, cserjét, oázist veszed célba. Ha felnéznél, és látnád a véget nem érő homoktengert, akkor elcsüggednél, és kilátástalannak tartanád, hogy átjuss. Ám részenként teljesíthető.

A következő idézet Salamontól származik, aki Mensa felső kategóriásként működött: – Napoknak hosszúsága van jobbjában… Egy nap alatt nagyon sok gondolat, emlék, benyomás fut át rajtunk. Ha sikerül szelektálni, és a negatív, elkedvetlenítő, hibáztató, illetve a felesleges erotikus, félelmes jellegűeket a lehető legrövidebb idő alatt leállítani, akkor érzékelhetően jobb lesz az a nap. A fantázia hasznos is lehet, de többnyire csak viszi az időt, és nem hoz létre semmit – ennek is egyből tegyük ki a szűrét. Jöjjön egy dal, mely témánkhoz illeszkedik:

One Day At A Time, Sweet Jesus (Egyszerre csak egy nap, kedves Jézus)

Aki szeret imádkozni, annak egy nap – kellő gondolati fegyelmezettséggel – több tucat lehetőséget tartogat. Egy nap arra is kiválóan alkalmas, hogy egyensúlyt teremtsünk. Gazdálkodjunk okosan. Lelkileg és fizikailag is az a jó, ha pluszban tudunk lenni, és az erőnk, türelmünk futja egészen a lefekvésig. Ehhez időben kell elaludni, eleget imádkozni, olvasni a Bibliából, enni, inni és kezelni az ismerős helyzeteket.

A problémák túlnyomó része naponta ismétlődő, és ha felkészülünk belőlük, akkor kevésbé fognak kiszipolyozni bennünket. Azt is be kell lőnünk, hogy mennyi teendőt mennyi idő alatt tudunk elvégezni. Ha két megbeszélés között van 20 perced, ne tegyünk oda semmit, mert ha borul valamelyik, akkor stresszesek leszünk.

A listát lehetne sorolni, de minden nap egy lehetőség arra, hogy a következő tulajdonságokban fejlődjünk: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség és önfegyelem. Azután a nap végén le is kell zárnunk azt. Másnap új nap jön – részben folytatása az előzőnek, részben teljesen más. Ám a mi lelki egészségünk miatt, egy nap legyen egy önálló egység. A leghosszabb medencés úszószám, az 1500 méteres, és 30 x 50 méteres távból áll. Minden nap ajándék – bánjunk jól magunkkal.