Ha későn fekvő bagoly vagy, akkor úgy működsz, ha korán kelő pacsirta, akkor úgy – csak tudd, milyen alkat vagy. Az utóbbiaknak az éjfél előtti órák duplán hathatnak a kialvás szempontjából, tehát ha tíz órakor lefekszik, akkor reggel négykor pihenten ébredhet. Régen a tanyákon nem volt áram. Nyaranta, a nappal keltek fél négy körül, és az estével aludtak el kilenc tájon. Ők így működtek. Henry Ford minden délután aludt egy órát. Ő pedig úgy. Van, aki régebben kapkodva fogyasztotta a reggelit, manapság viszont úgy szervezi, hogy nyugodtan legyen rá idő, és utána pár percet tudjon ejtőzni is. Ettől megváltozik a napkezdés jellege. A fáradtság nem ismeri a napszakokat, nagyon össze tud gyűlni, és akkor lehetőséget kell adni a pihenésre. Isten hat nap után pihent egyet, és ezt mintául (népének parancsba) adta.

Ha sorozatosan nem pihenünk hetente egy napot, akkor többnyire a szervezet maga veszi ki azt – betegség formájában. Rejtő klasszikus regényében (Három testőr Afrikában) Tuskó Hopkins rajtaütésszerűen elaludt. Van, aki napközben is tud hozzá hasonlóan negyedórát aludni, sőt még álmodni is, de van, akinek ez nem megy. A lefekvés előttre összegyűlt fáradtságot érdemes annyira leküzdeni, hogy hamarabb elintézek mindent, és közlöm a környezetemmel, hogy mennem kell aludni. Meg fogják érteni. Ha van egy családtagunk (többnyire ez a feleség és anya), akinek rendszeresen ugyanazt a munkát kell végeznie, akkor nagy könnyebbség számára, ha időnként átveszi valaki más a szokásos teendőit. Más készíti el a reggelit, más főz, vagy épp rendelnek időnként ebédet valahonnan. Ő pedig pihenjen, ameddig csak szeretne. Ez egy mélyebb fáradtságot old szét.

Alapelvként is igaz, hogy próbáljuk meg kiváltani családtagunkat, munkatársunkat azokból a teendőkből, melyeket mindig ő végez. Ekkor a nyomás alól is pihen. Pihentet az is, ha teendőmentessé tudunk tenni egy időszakot. Ekkor van egy ráérősség – bármit is tegyünk ekkor. Olyan lassan iszod a kávédat, vagy fogyasztod a pudingodat, ahogy csak szeretnéd. Ha tartósan ápolnod kell valakid (szülő, gyerek), vagy hosszasan össze vagy kötve a saját fizikai vagy mentális bajoddal (depresszió, pánikbetegség), akkor sokat jelent, ha időnként ki tudsz kapcsolni.

A “Szeresd felebarátodat, mint magadat” megfordítva is igaz: szeresd ugyanúgy magadat is, mint a másikat. Hallgass olyan zenét, amit nagyon kedvelsz, tarts kapcsolatot olyannal (weboldal akár), aki feltölt. Kikapcsol a humor is. A szép emlékek szintén – barátokra, közös időkre gondolva. Néha a kedvenc, ritkán látott ételedhez jutás is pihentet, egy madártej, egy sztrapacska vagy egy kelkáposztafőzelék, finom fasírttal, a környék legjobb pékségéből való kenyérrel – mert ezt a nagymamád is így készítette. Kevés hírt fogyassz, csak annyit, amennyi neked szükséges. Ma az a hír, ha valami rossz, tragikus, magánéletben vájkálós vagy bizarr. Legyen valamilyen (ha lehet többes) tevékenység, mely örömet okoz: kórus, sport, kirándulás, zenélés. Az is feltöltődés, ha olyat adsz valakinek, ami számít neki, mivel: “Jobb adni, mint kapni”.

A természet is pihentet, mivel Isten beletett egy szépséget, ami részben ő maga. Ülni Bern szélén, az Aare folyó partján, és érezni, hogy az a zöldes-kék víz kimossa belőled a felgyülemlett koszt, vagy nézni a horvát tengerparti gyümölcsös lugast, zöld színekkel, azzal a levegővel, zümmögő kabócákkal, csendben. Pihentető a kisgyermekedet, unokádat nézni. Az a rózsaszín bőr, azok a gödröcskék az arcukon! Aztán lelkileg, ha a többiek ébredése előtt felébredsz, és imádkozol, akkor egészen más időérzéssel töltöd azt a mondjuk másfél órát: a végtelen szabadság időtlen élménye ez. Végül pedig egy különleges pihenésről. Ez az, amikor a szeretteidet – akiket személyesen nem tudsz mindentől megvédeni – rábízod Istenre. Arra, aki jobban szereti őket, mint te, s akinek végtelen az eszköztára, hogy törődjön velünk.

Alakítsuk ki kreatívan a számunkra legkedvezőbb pihenést és kikapcsolódást, s ezáltal évekkel meghosszabbíthatjuk az ajándékba kapott, itt tölthető időt.