A zene képes bármilyen érzelmet megjeleníteni, és ebben benne van a harc és a küzdelem is. Egy ismert evangélista azt mondta, hogy amikor hívő lett, akkor azt hitte, hogy egy luxus óceánjáróra váltott jegyet, s erre egy szürke hadihajón találta magát. Igen, harcban állunk – de a győztes oldalon a Győztes oldalán.

A dicsőítés és a harc többször találkozik a Bibliában is, és ennek kimagasló képviselője volt Dávid. Dicsőített a mezőn, miközben vigyázott a juhokra. Aztán jött a medve vagy az oroszlán, megküzdött velük (kamaszfiúként!), s legyőzte őket. Nyilván az Örökkévalót hívta segítségül, és amikor Góliáthoz ért, már tudta, hogy ki fog győzelmet adni neki. Az angolban szívesen használják a warship kifejezést, mely a worship (imádat) és a war (háború) kombinációja. Az imádat nem fegyver, mégis lehet olyan hatása is.

Egyszer egy ismert előadót többnapos konferenciára hívtak meg, és amikor este lefeküdt, mindenféle szellemi támadást kapott. Küzdött becsülettel, majd előadást tartott, és következő éjszaka ugyanez történt. Harmadik este megkérdezte az Urat, hogy mit tegyen. Az Úr kedvesen jelezte, hogy ezt előbb is megtehette volna, és javasolta, hogy ne harcoljon, hanem dicsőítsen. Akik támadták, ott fogják hagyni, mert az imádat kibírhatatlan a számukra – így is történt.

Nézzük a mai, modern, harcosabb kiállású barátainkat. 

A sort Zach Williams nyitotta meg, aki egészen új hangzást hozott a Chainbraker dallal. Kemény kinézetű srác, akit még a Harding börtönben is elfogadnak:

15 év pia és drog után szólt neki Isten, hogy változtasson, s megtette. Aki felfigyelt rá, ezt mondta: “Csak az énekel így, akinek van egy története. Érzem, és hallom a hangodból, hogy neked van ilyen.” Kemény dolgokon átment emberekből, kemény harcosok lehetnek Isten országában.

Crowder, Walker még hasonló hangzású, és itt van Brandon Lake a Bethelből. A Bethel az odaadó dicsőítésről lett ismert, de helyet adnak más tehetségnek is. Ilyen Josh Baldwin, Dante Bowe és mások is.

Ez az igazi szabadság, amikor egy adott stílust preferáló közösség teret ad másféle tehetségű művészeinek is. Jöjjön zárásként Lake, és az I Need a Ghost: