A modern gospel úttörői sokszor nagyon kevéssel rendelkeztek, amikor elindultak. Lepedőbe csavarva vitték a gitárokat a próbákra, vonattal mentek vagy bezsúfolódva egy kocsiba a koncertekre. A cuccok pedig szóltak, ahogy szóltak, az pedig ünnepi pillanatnak számított, ha jött némi extra pénz a fejlesztésre, vagy külföldről érkezett egy nívósabb darab. A lényeg azonban soha nem a felszerelés, hanem az aktivitás. Nem rohanás, hanem a lehetőségek ésszerű és átimádkozott kihasználása.

Még a rendszerváltás idején volt itt egy gyerekekkel foglalkozó külföldi hölgy, aki (nagyjából) ezt mondta: lesz idő, amikor nektek is sokféle szemléltető anyagotok lesz, modern felszerelésetek, de egyet soha ne felejtsetek el: eleget imádkozni. Ez egy életre szóló tanács volt a jövőre nézve. Akik ugyanis addig foglalkoztak a gyerekekkel (függetlenül a rendelkezésre álló eszközöktől), a hit tiltása miatt sokat imádkoztak, de a könnyebb időkben sem szabad erről elfeledkezni, és csak az eszközökre bízni minden hatást.

A zenészeknél is igaz ez, de azért van két adottság, amit alapfeltételként kell venni: a tiszta énekhang és egy bizonyos szintű zenei tudás. Mert az igaz, hogy amikor mondjuk csónaktúrán vagyunk, akkor nagyon jól jön az is, aki 5 akkordot ismer, és egy kopott gitár segítségével nagyszerűen tudunk énekelni a vízen vagy a tábortűz mellett. Ám amikor ki kell állni, akkor ennél jó, ha több van. Sokszoros tapasztalat, hogy amennyiben arra várnánk, hogy minden feltétel adott legyen, akkor rengeteg vállalkozás el sem indult volna, házasságot pedig nem kötne senki. Nézzük meg, hogy az USA-ban miként hatott a legelső ismert csapat, a Lovesong. 1973-at írunk, és ez akkor nagyon modern és úttörő volt a megszokott templomi énekkarokhoz képest.

Idehaza szintén színre lépett néhány együttes, és persze nekik sem állt minden a rendelkezésükre, de amijük volt, azzal elindultak. Íme a legelső, a Hermons 1969-ből, akiknél így indult Az Üdvösség vonata:

A következőkben pedig megismerhetjük a felvidéki Emmanuel zenekar történetét. Ennél tényleg nem lehet szerényebb kezdet, és ez is mutatja, hogy csak el kell indulni.

Ma már nagyon kevés technikai eszközzel is aránylag jó zenét lehet alkotni.

Az is fontos, hogy tisztában legyünk saját adottságainkkal. Ha tudsz zenét írni, nem biztos, hogy jó szöveget is képes vagy megfogalmazni hozzá. Nem véletlen, hogy a legismertebb együttesek, mint a Beatles vagy az Illés, alkotópáros révén szerezték legszebb énekeiket.

Ha kaptunk zenei tehetséget, akkor azzal élni kell, azokat használni kell. Jézus a talentumokról szóló példázatában azt dicséri meg, aki hozzátett ahhoz, amit kapott. Csodálatos érzés lesz ezt hallani majd ama napon, hogy: jól van hű szolgám.

Olyan ez, mint a hógolyó a lejtőn: egyre több hó tapad rá. Csinálni kell, tanulni, tapasztalatokat szerezni és imádkozni, figyelni, élni a felkínálkozó lehetőségekkel. Ám soha nem magunkért, hanem Érte. Minden adottságunkat fentről kaptuk, így az érdem is oda menjen. Ám az alkotás, a művészi kibontakozás közben mi is gyönyörű élményekkel leszünk gazdagabbak. Már csak ezért is megéri, de ha másoknak is áldást tudunk közvetíteni, akkor teljessé válik a kör, és megfeleltünk küldetésünknek.