A kudarcnak azonban nem kell végzetesnek lennie. Júdás és Péter is megtagadta a Megváltót Jézus földi életének utolsó óráiban. Júdás elutasította Isten kegyelmét, és véget vetett életének. Péter azonban elfogadta azt, és az egyház vezetőjévé vált. Története három kulcspontra mutat rá a személyes kudarcokból való felépüléshez. Kövesd Péter példáját legközelebb, amikor kudarcot élsz át!

Gyászolj

Ne bagatellizáld el a kudarcot. Nem lehet megkerülni vagy figyelmen kívül hagyni. Át kell menned rajta. Ezt a gyászon keresztül teheted meg. Amikor a kakas harmadszor is kukorékolt szembesítve Pétert a kudarcával, a Biblia azt mondja: “Azután kiment onnan, és keserves sírásra fakadt.” (Máté 26:75).

Képzeljük el, milyen csalódott volt Péter. Három és fél évet töltött Isten Fiával. Végignézte, ahogy csodákat tesz, embereket gyógyít, halottakat támaszt fel, és úgy tanít, ahogy senki más soha. Mégis, amikor először próbára tették Jézus iránti elkötelezettségét, megtagadta Őt, mert félt attól, hogy mit gondol három idegen. Péter azonban beismerte kudarcát. Megalázkodott és Isten meggyógyította őt.

Isten azt akarja, hogy alázatosak és bűnbánóak legyünk, amikor kudarcot vallunk. Nem tudunk meggyógyulni és újrakezdeni ezek nélkül.

Hagyd, hogy támogassanak mások

Péter elszigetelhette volna magát a hibája után. A legtöbben ezt tennék. De ez a legrosszabb döntés, amit hozhatunk.

A Biblia azt mondja, hogy Péter már két nappal később a többi tanítvánnyal volt, amikor hallott az üres sírról (Márk 16:10). Sőt, a következő 50 napban folyamatosan a tanítványok csapatával volt.

Amikor kudarcot vallunk, szeretnénk titokban tartani a elbukásunkat, de ez hibás gondolat. Nem kell mindenkinek kifecsegned, de néhány embernek igenis el kell mondanod. Akik szeretnek téged, imádkoznak érted, és támogatnak mindenben.

Ezért szükséged van olyan barátokra, akikben megbízol. De ezeket a kapcsolatokat azelőtt kell kialakítanod, mielőtt bajokkal néznél szembe – nem pedig utána. Ma van itt az ideje, hogy kialakítsd a testvéri támogató hálódat!

Vesd gondjaidat Jézusra

Péter megértette Jézus irgalmasságát, mert saját bőrén tapasztalta meg. Első levelét az alábbi erőteljes verssel kezdi, amely Isten irgalmasságáról és az ebből fakadó reménységről szól. “Áldott a mi Urunk Jézus Krisztus Istene és Atyja, aki nagy irgalmából újjászült minket Jézus Krisztusnak a halottak közül való feltámadása által élő reménységre” (1Péter 1:3).

Később visszatér Isten irgalmára, és arra buzdítja olvasóit, hogy “minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok” (1Péter 5:7). Péter azt mondja olvasóinak, hogy azt tegyék, amit ő tett, amikor kudarccal szembesült.

Hogyan néz ki, ha a gondjaidat Isten irgalmára veted? Azt jelenti, hogy valami ilyesmit imádkozol: “Istenem, nem érdemlem meg a kegyelmedet. Elszúrtam. De Te jóságos és megbocsátó Isten vagy. Ezért irgalmadra támaszkodom. Szükségem van egy új kezdetre.”

Ha gondodat eléhozod, megszűnik a kétségbeesésedet. Mert ekkor lép Jézus a tettek mezejére.

Ne hagyd, hogy a kudarcod legyen a vége annak, amit Isten tesz az életedben. Ehelyett gyászolj, szerezz támogatást másoktól, és vesd gondjaidat Jézusra. Akkor Isten új kezdetet ad neked.

Rick Warren, Pastors.com