Az 1Thesszalonika 5:18 szerint: “mindenért hálát adjatok, mert ez Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra.” Az emberek szeretnék tudni Isten akaratát az életükre vonatkozóan, és amikor Isten akaratáról elmélkednek, általában arra gondolnak, hogy mit kellene legközelebb tenniük életük egy bizonyos területén. Kihez menjek feleségül? Hova menjek iskolába? Melyik munkát fogadjam el? De ezek mind másodrangú dolgok, amikor Isten akaratáról van szó. Az Ő akarata mindenekelőtt az, hogy megtanuljunk hálát adni.

Nézzünk öt okot arra vonatkozóan, hogy miért Isten akarata az, hogy körülményeinktől függetlenül mindig hálát adjunk.

1. A hálaadás tiszteli Istent

A hála megtiszteli Istent. Bármikor, amikor hálát adsz valakinek, megtiszteled őt. Meg kell tanulnod, hogy ne csak azt köszönd meg Istennek, amit tesz, hanem azért adj neki hálát, aki Ő.

“Istenem, köszönöm, hogy okosabb vagy nálam… Köszönöm, hogy nagyobb a bölcsességed… Köszönöm, hogy jobban tudod, mi tesz boldoggá, mint én… Köszönöm, hogy következetes vagy, amikor én következetlen vagyok… Köszönöm a szereteted… Köszönöm a kegyelmedet…”. Ez hálaadás Istennek azért, aki Ő, és ez a fajta hálaadás tiszteli Őt.

Az orvosok tudják, hogy a hála a legegészségesebb emberi érzelem. Minél hálásabb vagy az életben, annál egészségesebb leszel fizikailag. Minden nap ülj le az ágyad szélére, és gondolj tíz dologra, amiért hálát adhatsz Istennek, mielőtt felkelsz az ágyból. Ez meg fogja változtatni a hozzáállásodat. Megváltoztatja a napodat. A napod első öt perce meghatározza a hangulatodat a nap hátralévő részére. Ha hálával kezded, egészségesebb leszel, boldogabb leszel és közelebb kerülsz Istenhez.

2. A hála közösséget teremt

A hála mindig mélyebb kapcsolatokat épít közted és más emberek között.

Szeretnéd újraépíteni a kapcsolatodat egy barátoddal, szüleiddel, házastársaddal, vagy a kiscsoportodban lévő emberekkel? Bárkihez is szeretnél közelebb kerülni, kezdj el több időt tölteni azzal, hogy hálát fejezel ki feléje. Írj nekik sms-t, e-mailt, hívd fel őket, írj nekik és mindenekelőtt találkozz velük. Egyszerűen mond el nekik, hogy mennyire hálás vagy értük. Ez közelebb hoz benneteket egymáshoz.

3. A hála fejleszti a hitedet

Tudsz hálát adni Istennek, amikor rosszul mennek a dolgaid? Ez a próbája annak, hogy sekélyes keresztény vagy-e vagy mély hívő. Ha nehéz időket élsz át, ne azt nézd, mi veszett el. Nézd meg, mi maradt. Nem számít, hogy mennyire rosszul mennek a dolgok az életemben, mindig, de mindig ott van az a tény, hogy hálás lehetek Istennek, csak azért, mert Isten.

Isten megígérte, hogy átsegít az élet legnehezebb helyzetein is – kisegít, megerősít, gondoskodik rólam, csodákat tesz, válaszol az imára. Megígérte, hogy még ha a dolgok nem is úgy mennek, ahogyan én szeretném, ő akkor is jóra tudja fordítani őket az életemben. Tehát végső soron az Ő terve van érvényben, és ennek felismeréséhez növekvő hitre van szükség.

4. A hála másokat szolgál

A radikális hála másokat szolgál. Szolgálattá válik. Azért vagyunk megmentve, hogy másokat szolgáljunk, és a hála ebben eszköz lehet.

Ha valaha is vettél már autót, tudod, mit jelent az értékcsökkenés szó. Abban a pillanatban, hogy kihajtasz vele a telepről, kevesebbet ér, mint amennyit fizettél érte. Még ha vadonatúj is, ha visszaviszed, kevesebbet ér. Az értékcsökkenés azt jelenti, hogy csökken az értéke.

A felértékelődés pedig azt jelenti, hogy növekszik az értéke. Amikor megbecsülöd a férjedet, akkor növeled az értékét. Amikor megbecsülöd a feleséged, akkor növeled az ő értékét. Amikor megbecsülöd a munkatársaidat, növeled az értéküket számodra és a vállalat számára.

Az életben mindenkinek nagy adag bátorításra van szüksége. Kétségtelenül szükséged van arra, hogy megerősítsenek, hogy szeressenek, hogy megbecsüljenek. És mindenki másnak is. Ha azt akarod, hogy Isten használjon téged, íme egy kis titok: erősíts meg mindenkit. Értékelj mindenkit. Mutass hálát mindenki iránt.

5. A hála tanúságtétel a hitetlenek előtt

A Biblia azt mondja, hogy hívőként úgy kell élnünk, hogy vonzóvá tegyük az Istenről szóló igazságot. A legjobb módja annak, hogy megoszd a hitedet másokkal, ha hálával kezded. A hála megdöbbenti az embereket, mert a legtöbb ember ma nagyon hálátlan.

Egy olyan romlott nemzedékben, amely cinikus, szarkasztikus és kritikus, a hálás, bátorító emberek úgy ragyognak, mint a csillagok az égen. A keresztényeknek a radikális szeretetről, a radikális kedvességről, a radikális örömről, a radikális háláról kellene ismertnek lenniük. Van erre egy kifejezés. Úgy hívják, hogy Krisztushoz hasonlónak lenni.

Forrás: pastors.com/Rick Warren