Bankban kell információt kérned egy befizetéssel kapcsolatban. A számla egy családtagodé, és egy téves utalás érdekelne. A hölgy tudatja, hogy nem adhat ki információt, lévén másé a számla. Látta, hogy képben vagy, de nem mondhat semmit. Ekkor – hallatlanul leleményesen – ezt mondja: – Én nem aggodalmaskodnék az ön helyében az utalás miatt. Megadta a választ a kérdésemre, de nem szegte meg a szabályzatot, nem szolgáltatott információt.  A segítőkész ügyfélszolgálatosok így szokták felvezetni: – Ilyen esetben azt szokták csinálni, hogy… és pontosan elmondják, mi a teendőd. Mint az eszes lány, aki vitt is Mátyásnak ajándékot (egy galambot), meg nem is (úgy nyújtotta át, hogy elrepülhetett).  

Áldott kezek a címe a filmnek, mely Ben Carson agysebészről szól. Nagyon sok érdekes mozzanat van benne, és az egyik legizgalmasabb, amikor szétválaszt egy, a fejüknél összenőtt sziámi ikerpárt. A szülők elnyűtten várnak egy szobában, amikor 22 hosszú óra után megjelenik orvosunk. Fáradt arcáról nem lehet semmit sem leolvasni, majd ezt kérdezi: – melyik gyermeket szeretnék először látni? Nem közli, hogy sikerült a szétválasztás, de mégis – az anya és az apa pedig a nyakába borulnak. 

Van, amikor egy dolgot, jelenséget úgy határozunk meg, hogy mi nem az. Akarunk egy jó lelkületű közösséget létrehozni, és először készítünk egy listát, hogy milyen ne legyen, amit láttunk már, hogy nem jó. Az ellentétük a jó. 

A Reacher című filmben Tom Cruise öt helyi fiatallal készül küzdeni. Kéri a főnöküket, hogy fizesse ki a számláját, mert a bunyó után nem lesz rá képes. Pár mondatot váltanak, majd Cruise ezt mondja: – Kezd sötétedni. Nem azt mondja, hogy kezdjük már, de ott és abban a helyzetben ugyanazt jelentette. Persze Reacher kerül ki győztesen, mivel a fiúk nem nagyon jártak moziba, hiszen akkor tudták volna, hogy Tom Cruise nem veszthet egy ilyen helyzetben.

Ha pedig valaki nem fogalmaz pontosan, akkor nem érdemes fennakadni azon. Sokan megsértődnek, ha valaki nem megfelelő szót használ velük kapcsolatban. – Miért voltál goromba? – kérdezi a lány az apját, aki tiltakozik, hogy ő csak határozott volt.  Nagyon sok esetet hallani, amikor valaki felháborodva mesélte, hogy x vagy y mit mondott neki. Aztán kiderül, hogy az illető nem úgy értette, ahogy mondta. A legtöbb ember nem képes a finom árnyalatokat megfogalmazni, mert nincs elégséges szókincse vagy türelme hozzá. Azt is nehéz pontos szóhasználattal és hangsúllyal kifejezni, amikor nem vele van bajom, hanem a teljesítményével vagy a viselkedésével. Ne háborodjunk fel, ne legyünk túlérzékenyek, ha valaki bántóan fogalmaz – sokszor ez csak pontatlanságot, és nem rossz szándékot jelent. Ügyetlenek vagyunk egy helyzet precíz kifejezésénél.

A holland Corrie Ten Boom, zsidókat rejtett el egy titkos szobában. Amikor bejöttek hozzájuk a németek, kérdezték, hogy vannak-e itt zsidók? Keressék – hangzott a válasza, ám nem találták meg a bújtatottakat.

Jézus pedig a rosszindulatú kérdéseknél gyakran visszakérdezett. Megmondom, ha ti is megmondjátok ezt vagy azt. Ott is hagyták, mert az alattomos nem szereti a nyíltsisakos játszmákat.

A nyelv a szándékot fejezi ki. A jó szándék néha ügyetlenül fogalmaz – ezt kezeljük nagyvonalúan. Ám lehet szépen, ügyesen, okosan, meg dadogva, szavakkal egymásba botolva is.

A szándék a lényeg, hogy jóindulatú legyen, igazságot szerető, de nem naív. Valami ilyesmi.