Vannak napok, amikor nehezen kelsz ki az ágyból, de nem azért, mert lustának érzed magad, hanem mert egyszerűen úgy gondolod, nincs értelme az életnek. Talán egy egészségügyi probléma, a munkahely elvesztése, vagy valami még rosszabb. Bármi is hagyott téged ebben a zavaros helyzetben, valószínűleg az Istennel való kapcsolatodra is hatással lesz. Küzdened kell a kísértés ellen, hogy feladd a hited, még ha ez lehetetlennek is hangzik. Talán azt kérdezed magadtól: “Hogyan imádkozzak, amikor úgy érzem, hogy Ő nem hallgat meg?” vagy “Hogyan imádkozzak egy olyan Istenhez, aki hagyta, hogy szenvedjek?”.

Nem számít, min mész keresztül, Ő törődik veled. Csak azért, mert ma fájdalmat érzel, még nem jelenti azt, hogy holnap nem ünnepelhetsz. Nézzünk meg néhány módszert, ahogyan megközelítheted az imát, és elindulhatsz egy jobb élet felé.

Hogyan imádkozzak?

Bármilyen körülményekkel is van dolgunk, az, hogy hogyan imádkozunk, nem sokat változik Jézus Máté 6:9-13-ban található utasításaihoz képest. Az Úr imáját vizsgálva látni fogunk néhány fontos alapelvet.

Ti azért így imádkozzatok: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved, jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is; mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; és ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól; mert tied az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

A “Hogyan imádkozzak?” kérdésre az egyszerű válasz az, hogy visszautérünk ehhez a jézusi tanácshoz, és megnézzük, mit is mond valójában. Bontsuk ki ezt az igazságot, és nézzük meg, hogyan lehet ugyanezt akkor is elmondani, amikor úgy érezzük, hogy az életnek nincs értelme.

Legyél alázatos

Rick Warren egyik mondatát kölcsönözve: “ez nem rólad szól”. Az Mi Atyánk első szakasza fontos perspektíva, amelyet mindig meg kell őriznünk. Isten az első. Ő mindenható, és egyedül Ő méltó minden dicséretre. Ha Ő nem úgy válaszol az imáidra, ahogyan te szeretnéd, akkor talán nem az a legjobb, amit te szeretnél. Az Ő időzítése jobb, mint a miénk, így talán csak azt mondja, hogy várj. Ettől függetlenül, abban a tudatban kell megnyugodnunk, hogy valaki végtelenül bölcsebb nálunk van a kormánynál.

Folyamatosan légy bizalommal

Ezzel el is érkeztünk a következő lépéshez. Mérhetetlenül felszabadítónak kell lennie annak, hogy nem kell örökké minden tányért pörgetned. Ő gondoskodik a madarakról, az óceánról és szó szerint mindenről a tér és az idő határain belül. Ő méltó a bizalmadra, bármilyen helyzetben is vagy. Amikor azt imádkozzuk, hogy “mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma”, akkor bízunk benne, hogy minden egyes nap gondoskodik alapvető szükségleteinkről. Ez a folyamatos bizalom segít nekünk abban, hogy megőrizzük a megfelelő lelkiállapotot.

Ismerd el a félelmeid

Amikor az életnek nincs értelme, az félelmek sokaságát hozhatja felszínre. Azon kapod magad, hogy régi kísértésekkel találod magad szemben, amelyekről azt hitted, hogy már legyőzted, és méltatlan tiszteletet adsz olyan félelmeknek, amelyekkel korábban soha nem is néztél szembe. Félelmetes, lelkileg veszélyes világ lehet odakint. Ismerd el a veszélyt, és bízz Istenben, hogy kivezet belőle. Ez a te részedről tettekkel kombinálva csodákra képes bármilyen problémával szembenézve. A helyzeted kevésbé fog félelmetesnek tűnni, ha egyszer kielemezted és átadtad Istennek.

Emlékezz, hogy ki Isten

A Miatyánk utolsó sora egészen Isten szentségéhez és uralmához vezet vissza minket. Minden az Úré, és Ő irányít mindent, még ha nem is úgy tűnik. Ez az utolsó mondat azután következik, hogy több dolgot kértünk Istentől, és részben ezt jelenti: 1) Te, Uram, méltó vagy erre az imára, mert tudjuk, hogy minden hatalom a Te kezedben van, és 2) Függetlenül attól, hogy mit akarunk, megértjük, hogy Te úgy fogsz cselekedni, ahogy Neked a legjobb. Tudjuk, hogy nehéz lehet bízni Istenben, amikor az élet fájdalmas, de az egész Szentírás egy olyan Istenre mutat, aki törődik velünk és folyamatosan munkálkodik az életünkben.

Találj inspirációt a Szentírásban

A Máté 6. fejezetében található szakasz nem az egyetlen hely, ahol inspirációt találhatsz a Bibliában. A Szentírás számos népszerű alakja tűnődött azon, hogy “Hogyan imádkozzak ehhez az Istenhez, akit nem teljesen értek?”. Dávidot Isten szolgája kente fel, hogy Izrael jövőbeli királya legyen, csakhogy az aktuális király éveken át üldözte. Józsefnek látomások sorozatában jelentetett ki, hogy egy napon majd ő fog uralkodni a testvérei felett, csakhogy éveket töltött rabszolgaságban és börtönben. Ábrahám és Sára elviselte a meddőség éveit és a veszélyes, nomád életmódot, de Isten elhívta őket, hogy egy nagy nemzetet alapítsanak. Azok az emberek, akikről a Bibliában olvasunk, valószínűleg nehezebb életet éltek, mint bármi, amit nekünk meg kell tapasztalnunk. Tanuljunk az ő szavaikból és tetteikből!

Engedd a Szentlélek munkáját

Lehet, hogy a helyzeted olyan, a fájdalom túl nagy ahhoz, hogy összefüggő kéréssel jöjj Istenhez. Szerencsére van Valaki, aki ilyenkor közbenjárhat értünk. A Róma 8:26-27 azt mondja nekünk, hogy vannak “kimondhatatlan fohászok”. Lehet, hogy nem vagy ékesszóló az imáidban, és bármilyen szükséged is van, valószínűleg nem fog bővülni a szókincsed. Isten megérti az érzéseinket, és le tudja fordítani a fájdalmunkat imára. Bízz benne, hogy Ő munkálkodik, és adj neki teret ehhez.

Légy őszinte Istennel

Amikor úgy érzed, hogy az életnek nincs értelme, nem kell hazudnod Istennek, mintha Ő majd kedvezőbben nézne rád, mert udvarias vagy. Légy őszinte az érzelmeidről és a szükségleteidről. Ő már tudja, mit érzel. Jobban fogod érezni magad, ha mindent kiadsz magadból. Ráadásul keresztényként személyes kapcsolatunk van Vele. Tudsz olyan esetet mondani, amikor nem volt jó ötlet nem őszinte lenni a barátoddal vagy a házastársaddal? Hogyan imádkozzak, ha fájdalmat érzek? Engedd el a fájdalmat és higgy.

Tarts ki

Az imádság a mi kommunikációnk Istennel. Mint a legtöbb kapcsolat az életedben, nem lehet csak úgy néha-néha részt venni benne, és azt hinni, hogy van egy bensőséges kapcsolat. Olyan gyakran kell Isten elé járulnod, amilyen gyakran csak tudsz. Ahogy az 1Thesszalonika 5:17 mondja: “imádkozzatok szüntelenül”. Maradj kapcsolatban Vele, és meglátod, hogy gondoskodni fog rólad.

Reméljük, hogy ez választ ad a “Hogyan imádkozzak?” kérdésre. Az élet néha elég kemény lehet, de van egy Istenünk, aki mindig ott van nekünk. Támaszkodj rá, és hidd el, hogy Ő törődik velünk.  

Forrás: KLOVE