Gyakran, amikor az emberek kreatívan fejezik ki magukat, még ha nem is kifejezetten “keresztény” művészetet alkotnak, akkor is Istent dicsőítik, mert az ő kreatív érintésének tükröződéseként teszik ezt az életükön. Isten arra teremtett minket, hogy kifejezőek legyünk. Arra tervezett bennünket, hogy tehetségünket és képességeinket arra használjuk, hogy dicsőségét megmutassuk, néha művészettel, néha pedig mérnöki munkával és innovációval.

A művészettel kapcsolatban az a helyzet, hogy néhányan közülünk egyszerűen nem “értik”. Csodálkozunk, hogy valaki miért fizet több milliót egy festményért, vagy miért tölt el számtalan órát zenei lemezek meghallgatásával. A művészet végül is nem túl praktikus. Az ókori Görögországban két világhírű város volt. Spárta híres volt harcosairól, és a görög hadsereg székhelye lett. Athén a gondolkodás és a művészi kifejezés központja volt. Mindkettő elengedhetetlen volt a kultúra folyamatos virágzásához.

Egyébként miért érdekli annyira Istent a kreatív dicséret? Úgy tűnik, hogy nem táplálja az éhezőket vagy gyógyítja meg a betegeket. Mi a célja a dicsőítésnek? A századik zsoltár ad nekünk egy támpontot:

Ujjongjatok az ÚR előtt az egész földön! Szolgáljatok az ÚRnak örömmel, vigadozva járuljatok színe elé! Tudjátok meg, hogy az ÚR az Isten! Ő alkotott minket, az övéi vagyunk: az ő népe és legelőjének nyája. Menjetek be kapuin hálaénekkel, udvaraiba dicsérettel! Adjatok hálát neki, áldjátok nevét! Mert jó az ÚR, örökké tart szeretete, és hűsége nemzedékről nemzedékre.

Zsoltár 100:1-5

Ujjongjatok… szolgáljatok… énekeljetek… tudjátok… menjetek be hálaadással és dicsérettel… ezek mind parancsok. És a miért? Mert az Úr jó, és szeretete örökké tart. Az ő hűsége folyamatos. Énekelünk, kiáltunk és dicsőítjük Istent egyszerűen az ő méltósága alapján. Amikor ezt tesszük, kinyújtjuk a kezünket és megérintjük Teremtőnk szívét, és ő válaszul viszonozza, hogy megérinti a mi szívünket.

A kreatív dicséret Istent dicsőíti. A dicséret pedig megváltoztatja az életet. Hagyd, hogy most azonnal áradjon az életedben. Mi az, amiért ma dicsérheted őt?

Forrás: Churchleaders