Sokan nem hisznek abban, hogy az ördög létezik pedig, ha jobban belegondolunk, az ördög a nyilvánvaló és logikus magyarázata annak a sok gonoszságnak, amely a mai világunkban burjánzik. Az emberek azon tűnődnek, hogy miért történik ennyi szörnyű dolog, és sokféle magyarázatot adnak rá, de nem veszik észre a legfontosabb igazságot: az ördög létezik, és ő gonosz. Az emberek gyakran azért tesznek gonosz és romlott dolgokat, mert a sátánnak befolyása, ha nem egyenesen ellenőrzése van felettük.

A gonoszság él a világban. Csak olvassuk el a híreket a bizonyítékért. Még ha az emberek “kulturáltak” és “civilizáltak” is, akkor is rengeteg gonoszságra képesek. Németország mindig is egy csodálatos nemzet volt, amely polgárai intelligenciájáról, kultúrájáról, zenéjéről, technológiájáról, építészetéről és intellektualizmusáról volt ismert. Mégis ez a nemzet követte Adolf Hitlert, és többmillió embert ölt meg. Ez csak egy példája annak, hogy a gonoszság mennyire képes behatolni bármely kultúrába. És behatolhat minden életbe. A sátánt ki lehet nevetni, de komolyan kell venni.

Íme három igazság, amit tudnunk kell az ördögről:

1. Az ördög nem egyenlő Istennel

Néha úgy tekintünk Istenre és az ördögre, mint Yin és Yangra, vagy mint Darth Vaderre és Luke Skywalkerre, akik az Erő sötét és világos oldalát használják – egyenlőek, de ellentétesek. Ez nem így van. Isten mindenható, és nincs párja a világegyetemben. Ezt leszögezve, az ördögnek (más néven Lucifernek) jelentős hatalma van… de Isten hatalmának a közelében sincs. Isten mindenható, mindentudó és mindenütt jelenlévő. A sátán nem rendelkezik ezen isteni tulajdonságok egyikével sem.

  • Az ördög nem mindenható. Ő egy nagy hatalommal rendelkező szuperlény – nagyobb hatalommal, mint bármely ember és a legtöbb angyal -, de közel sem egyenlő Istennel.
  • Az ördög nem mindentudó. Erős intellektusa van, és tapasztalatból sok mindent tud. Többet tud, mint bármelyik ember. De csak Isten a mindentudó.
  • Az ördög nem mindenütt jelen való. Ő egy egyéni személyiség, aki egyszerre csak egy helyen lehet.

Amikor azt mondjuk, hogy “Az ördög zaklat engem” vagy “A sátán kísért engem”, az (valószínűleg) technikailag nem igaz. A legtöbbünk valószínűleg még csak nem is lenne jelen a radarképernyőjén, ha személyesen utánunk jönne. Ez nem jelenti azt, hogy nem kísért vagy nem zaklat minket. Ez azt jelenti, hogy az egyik démonát, az egyik kegyencét küldi, hogy megkísértsen téged. Az ő parancsát teljesítik. Kétséges, hogy maga a nagyfiú jön utánad, de valójában ugyanarról van szó. Amikor tehát “az ördögről” beszélünk, gyakran az ő démoni hálózatára utalunk. Maga a sátán egyszerre csak egy helyen lehet.

2. Az ördög azon munkálkodik, hogy szembeszálljon Isten országával és azokkal, akik azt építik

Fel kell öltenünk Isten fegyverzetét. Miért? “Hogy megállhassatok az ördög cselvetéseivel szemben!” (Efézus 6:11). A cselvetés szó a ravaszság és a megtévesztés gondolatát hordozza. A kifejezést sokszor vadállatokra használjuk, amely óvatosan becserkészi, majd váratlanul lecsap a zsákmányára. Ezt teszi az ördög is. Felmér minket a támadásra. Megvannak a cselvetései – a stratégiái, amelyeket ellenünk használ. Amikor Pál apostol azt mondja, hogy nem test és vér ellen küzdünk, hanem hatalmakkal és fejedelemségekkel, akkor ezt a harcot írja le.

Említettük, hogy az ördögnek jól kiépített démonhálózata van, amely a piszkos munkát végzi. A Szentírás számos helyen utal az ördögre és démonaira. A Máté 12:24-ben Jézus a sátánt Belzebubnak és a démonok fejedelmének nevezi. A Jelenések 12:7-ben “a sárkányról és angyalairól” olvashatunk. Ezek az angyalok démonok. A démonok bukott angyalok. Arra törekszenek, hogy akadályozzák Isten céljait, és hogy kiterjesszék a sátán királyságát és hatalmát. Pál azt írja az 1Thesszalonika 2:18-ban, hogy el akart menni a gyülekezethez, de a sátán elállta az útját. Néha ez megtörténik. Az ördög az utunkba áll.

Amikor Isten erőteljes és jelentős módon megáld egy embert, akkor egy dologban biztosak lehetünk: lelki támadást fog átélni. Imádkoznunk kell lelki vezetőinkért. Nagyon könnyű megítélni vagy kritizálni őket. De nem tudjuk, hogy ők személyesen milyen árat fizetnek. Nem tudjátok, hogy mivel kell szembenézniük. Az ellenség sokféleképpen támadja őket. Néha Isten megengedi ezeket a dolgokat, hogy az ember alázatos és Istentől függő maradjon. Imádkoznunk kell értük, amikor megtapasztalják a lelki harcot.

3. Az ördög alá van vetve Isten hatalmának

Beszéltünk arról, hogy mire képes az ördög. Zaklathat téged. Megkísérthet. Nézzük, hogy mit nem tehet. Nem tud téged irányítani. Egyetlen kereszténynek sem szabad azt mondania: “Az ördög kényszerített rá”. Az ördög nem tud rávenni semmire, amit nem akarsz megtenni. Ha valamilyen bűnbe estél, ne mondd, hogy “Az ördög kényszerített rá”. Mondd: “Az ördög kísértett meg, és én belementem”. Neked is szereped volt benne. A keresztényt Isten által adott védőfal veszi körül, a nem hívőnek azonban nincs védőfala. A nem hívő lényegében könnyű célpont. És amikor ez a nem hívő belemerül az okkultizmusba vagy a miszticizmusba, az ajtót nyithat a démoni befolyásnak.

Az egyetlen hatalom, amely megállíthatja a sátánt, az Jézus Krisztus. Semmi más. Egy feszület nem fogja megállítani az ördögöt. A szentelt víz nem állítja meg a sátánt. Egy puskagolyó nem fogja megölni őt. Ha fokhagymát teszel a nyakadba, az nem riasztja el őt. Ezek a babonák talán működnek a filmekben a vérfarkasok és vámpírok ellen, de a démonokat nem fogják távol tartani. Az egyetlen hatalom, amelyet a sátán tisztel, az Jézus Krisztus hatalma. Legyen Ő a pajzsod az ellenség tüzes nyilaival szemben.

Forrás: Crosswalk