Ez a zene olyan, amilyet az együttes tagjainak a déd- és nagyszülei hallgattak. A bluegrass sokféle téma kifejezésére alkalmas, és az elmúlt években láthattuk ennek a műfajnak a reneszánszát. Ricky Skaggs a híres hegedűs például errefelé vette az irányt, amikor mindenki a countryért lelkesedett. Neki lett igaza, mert megújult a stílus, és több együttes is útnak indult ennek nyomán. Nézzünk egy lendületes felvételt, ahol Skaggs és Kentucky Thunder barátai bemutatják, hogy mit lehet ezekből a hangszerekből kihozni:

Ricky Skaggs & Kentucky Thunder – Rawhide

Az Annie Moses a legutóbbi lemezén a nagyapjuknak állít emléket, aki Oklahoma egy kis településén volt egyszerre lelkész és helyettes sheriff is. Sok bűnöző járt arrafelé, ahol négy állam találkozott, az apját is megölték, a sheriffet is, de ő kitartott a helyén. Törődött az ottlakókkal, és megtisztította a helyet, rendet téve és igazságot szolgáltatva. Az volt a mondása, hogy “Nem helyes, ha nem csinálunk semmit, amikor tenni kellene valamit.” Ám a sztori a dédnagymamával indult, aki nehéz munkával megszerzett pénzéből zenére taníttatta a lányát, aki ugyanezt tette a fiával. Ő pedig – feleségével együtt – tehetséges zeneszerző lett, és olyan ismert éneket írtak, mint Sandi Patti klasszikusa, a Make His Praise Glorious:

A hat testvér klasszikus zenét tanult, és egy ponton elhatározták, hogy ezt ötvözik a bluegrass világával. A következő dalban arról énekelnek, hogy milyen sokat jelent – még felnőtt korában is – egy kislánynak, ha az apja megdícséri.When Daddy Says I am Beautiful (Amikor apa azt mondja, hogy szép vagyok)

Így visszük tovább a jó hagyományokat, miközben tovább is fejlesztjük azokat. Az Ige azt mondja, hogy “Ki-ki a maga értelme felől legyen meggyőződve” (Róma 14,5), és ez vonatkozik a választott zenei stílusra is. Találja meg mindenki azt a művészi kifejezési formát, ami a leginkább megfelel az egyéniségének. Abba tegye bele a legtöbbet, ott legyen kreatív és hozzon zeneileg magas színvonalat. Ha jó zenét játszol, és veretesek a szövegeid, akkor mindig lesz hallgatóságod, akinek átadhatod az üzenetet, melyet rád bíztak.

Forrás: CCM Magazine