Két véglet között ingázunk: Az egyik így szól: „E világon nyomorúságotok lesz”, a másik szerint: „Mindenkor örüljetek”. Mi, magyarok inkább az elsőt éljük meg könnyebben, hiszen alig volt idő a történelmünkben, amikor nyugodtan hátradőlhettünk, és fellélegezhettünk volna. Ám akik bekerülnek Isten Országába, azok új viselkedést is tanulnak a megtisztított jellem mellett. Ilyen az öröm, ami belülről, a Jézussal való kapcsolatunkból fakad.

Az Írás szerint: „A csüggedőnek mindig rossz napja van, a jókedvűnek pedig mindig ünnepe”(Péld. 15,15). Eszerint ez tanulható. Félig tele, és nem félig üres. Az Élet játéka – mindenben van valami értékelhető, megköszönhető.

A modern gospel zene is ad talpalávalót, ha örülni akarunk.

Legyen mondjuk a Living in the Overflow (Éljünk a túláradóban). Charity Gayle pedig tudjuk, hogy nagyon szeret örülni Jézusnak.

Örülni tudnak és szeretnek mások is. Például a jól ismert Joy to the World (Örvendj, világ) dallamára. Sok ismert énekes gyűlt össze, hogy bennünket is örömre hangoljanak:

A dicsőítés is tud örömteli lenni. Élvezik, akik énekelnek, és élvezik a hallgatók is. Élvezetes is, hiszen a Mennyhez csatlakozunk, amelynek minden részében vidámak és örömteliek az ottlevők. Brandon Lake maga a nyers erő, amikor dicsőít. Látszik, hogy sokat van a mennyei dimenzióban, mert hamar átlép oda, s mehetünk mi is vele.

A következő dal végigszáguldott a földtekén. Végre, méltó módon, szabadon énekelhettünk, dicsőíthettünk. Praise (Dicsőítsd):

Ideje van a nevetésnek – tudatja velünk Salamon, és ha eljön ez az idő, akkor éljük meg teljes lényünkből. Amikor örülhetünk, örüljünk tiszta szívből. Amikor felhőtlen boldogságot élünk át, akkor éljük meg minden pillanatát annak a boldogságnak. Már itt is megtapasztalhatjuk, milyen az „örökös öröm”. Amikor kisbaba születik, esküvőn vagyunk, szülinapot, házassági évfordulót ünneplünk – örüljünk. Mikor Isten megvidámító érintését érezzük, engedjük át magunkat teljesen, örüljünk egész lényünkkel.

Kellenek az önfeledt pillanatok. Ezek töltenek fel, és ilyenkor gyűjtünk tartalékot a nehezebb napokra. Ha van lehetőséged, akkor örülj. Ha nincs, akkor is.