Egy dolog vagy tett hatása függ attól, hogy milyen helyzetben történik. Amikor Jézus adott egy faedényben vizet Ben-Hurnak abban az emlékezetes jelenetben, az főhősünk életét mentette meg. Azt az érzést pedig valószínűleg mindenki ismeri, amikor a nagy hidegben körülállhatunk egy tüzet, vagy átfázva beesünk egy meleg lakásba, ahol szép lassan felengedünk.

Első Ez az a nap! Reménység Este A38 Hajó 2020. március 16.
Első Ez az a nap! Reménység Este A38 Hajó 2020. március 16.

Tudta ezt az a sofőr is, aki a Dunántúlon felvett bennünket a barátommal, miután jó sokat álltunk kinn, fázva és átázva. Mint modern samaritánus, elvitt bennünket a legközelebbi városba, ott bekísért bennünket egy étterembe, majd saját pénzén kért egy-egy kávét és konyakot, amit belénk diktált. Nem ittam előtte se kávét, se konyakot, de nagyon jól felmelegítettek.

Máskor Romániából mentünk át egy barátommal Bulgáriába, s a 30 fokos melegben hosszasan kellett gyalogolnunk, mivel nem volt jármű arrafelé. Amikor átértünk, egy kis büfében ihattam egy hideg narancslevet. Máig érzem az ízét a számban. Ha pedig kimegy az áram az utcában, akkor a konyhában, a fürdőszobában, a szobákban, az az egy-egy kis mécses szétoszlatja a sötétet, és látunk.

A Reménység Esték is hasonló helyzetben érkezett: sokan ekkor a Félelem Estéit láthatták. A vírus láthatatlan volt, és bárhol jelen lehetett. Ez meghaladta az emberek védekezési lehetőségeit. Ezt csak a remény győzhette le, abban bízva, Aki szintén láthatatlan, mindenhol ott van, és minden helyzetben meg tud védeni, vagy átsegíteni, ha bajba jutottál.

Nem juthattál el közösségbe, bárhol megtámadhatott a fertőzés, és egy ilyen helyzet be tud kúszni a lelkünkbe, és folyamatosan aggódni. Ebbe a közegbe érkezett hétfőnként a Reménység üzenete. Ne félj, csak higgy! – mondta újra meg újra Jézus, és ezeken az üzeneteken és dalokon keresztül ugyanezt üzente. Hiteles vezetők hozták a bátorításokat, és lelkesítő énekesek, zenekarok játszottak olyan dalokat Istennek és nekünk, melyek felfelé irányították a tekintetünket. És ez határoz meg minden helyzetet, hogy felfelé vagy lefelé nézünk. Nem tagadjuk le a realitást, de behelyezzük Isten gondviselésébe, és ettől az a helyzet pozitív lesz. Mert Isten pozitív. Jézus azért jött, hogy életünk legyen, és ezeken az estéken élet jutott el sok ezer otthonba a modern technika segítségével.

Ezek a szavak és dalok felülírták a sötétséget, és abban a szobában, ahol nézték, hallgatták, meggyújtott egy kis mécsest, ha elment volna előtte az áram. Nem kellett félni, lehetett látni.

Nagyon sok visszajelzés érkezett, hogy Isten felemelte, bátorította, megnyugtatta a közvetítést nézőket. Legyen ezért Övé a dicsőség, a mienk pedig az öröm, hogy segíthettünk.

YouTube lejátszási lista az összes igei üzenettel, mely a Reménység Estéken hangzott el