Wembley stadion, 1997. Egész héten zuhogott az eső, majd szombatra kellemes idő lett. Puskás stadion, 2022. Egész héten kánikula, majd szombaton kellemes idő lett. Úgy látszik, ha stadionos dicsőítést szervezel, akkor nyugodtan rábízhatod a megfelelő időjárást Istenre, mert neki hatalma van a természet erői felett is. Londonban a pénteki zenekari beállásokat esőben tartották meg, és arra gondoltak, hogy másnapra annyira veszélyes lesz a színpadon a sok elektromos kábel közt játszani, hogy csak minimális hangosításra lesz mód. Aztán szombatra kiderült a stadion felett az ég, míg London más helyein annyira esett az eső, hogy több rendezvényt le kellett fújni a rossz időjárás miatt.

Felhők gyűlnek a stadion felett július 23-án

Nálunk, pénteken, a zenekari beállásoknál délutánra már nagyon meleg lett a napok óta tartó 37 fokos hőség hatásaként. Kisbusszal vittük-hoztuk a művészeket a szálloda és a színpad között, hogy azt a párszáz métert se kelljen gyalogolniuk a tűző napon. Másnapra pedig 41 fokot jeleztek, vagyis szombaton tetőzött volna a kánikula. Amennyire lehetett, felkészültünk: párásító gépekkel, ingyen vízzel, de egy akkora meleget órákon át képtelenség kibírni. Attól kezdve, amikor már minden előrejelzés ezt a forróságot tudatta, elindultak az imádságok az elviselhető időért. Érdekes, hogy 1989-ben, amikor ugyanezen a helyen a régi Népstadionban Billy Graham prédikált, a kezdés előtt négy órával eleredt az eső, imádkozott mindenki, és egy óra múlva elállt, és végig jó idő lett. Egyszer pedig az egyik Ez az a nap! is átélt egy gyors változást, amikor 2010-ben pénteken elmosta a vihar a Margitszigeten a beállást, és akkora vihar volt, hogy lovak pusztultak el vidéken a jégeső miatt. Szombaton pedig kellemesen felhős, 25 fokos időben ment le a rendezvény.

Most is hasonlóban reménykedtünk, de ami történt, arra egyikünk sem számított. Sokszoros tapasztalat, hogy Istennek van egy eleganciája és kreativitása, ahogyan meghallgatja az imádságainkat, és most is ezt láthattuk tőle. Mint elmondták nekünk, egyesek már azon kezdtek gondolkodni, hogy ezt így nem fogják kibírni, amikor negyed négy körül elkezdett fújdogálni a szél, ami egyből enyhülést hozott, bár valamiért előtte sem volt annyira elviselhetetlen a meleg a nézőtéren, mint a korábbi napokon. A szél aztán egyre erősebb lett, s megjelentek a felhők is fölöttünk. A város felett elsötétedett az ég, villámlott, és akkora vihar kerekedett, hogy több helyre ki kellett hívni a tűzoltókat is. A stadion körüli sátrakat is felkapta a szél, és odavágta a kerítéshez, de odabenn mindez visszafogottan jelentkezett. Egy idő múlva megérkezett az eső is, de csak annyira, hogy sokan nem is kértek esőkabátot, csak álltak, s hagyták, hogy felfrissüljenek a permetező égi áldásban, levették a cipőjüket a küzdőtéren, és még örültek is neki. Ahogy egy lány fogalmazott: még a sminkemet se mosta le – és ebből már mindenki tud következtetni. Az eső hamarosan elállt, a levegő kellemes lett, és itt is olyan 25 fokos érzésed lett, ami ideális egy koncert élvezéséhez, az órákon át tartó dicsőítéshez.

Ószövetségi jellegű időjárási csodának lehettünk a szemtanúi, és ez nagyon sokaknak megerősítette a hitét. Valaki úgy fogalmazott, hogy ezzel Isten maga is tudtunkra adta, hogy kedvére van ez az összejövetel, és örül, hogy a gyermekei annyiféle helyről összegyűltek. De hát minden apa így érez, ha találkozhat a gyerekeivel, ők pedig egymással. Mert az Ez az a nap! erről is szól, hogy a leglényegesebb, összekötődés miatt találkozunk. Ez pedig egy személy: Jézus Krisztus, mindannyiunk megváltója. Annyira fontos volt a szervezőknek, hogy összehoztuk érte ezt a stadionos dicsőítést, és azoknak is, akik a várhatóan ijesztő forróság dacára eljöttek – némelyek 1000 kilométerről is. Isten pedig értékelte mindezeket, és – ezernyi más dolgon felül – biztosította a megfelelő időjárási feltételeket is, hogy a gyermekei jól érezzék magukat. Egymástól függetlenül, három előadó is énekelt az esőről, ami kellemes formában meg is érkezett. Mert ahogy Pintér Bélával együtt énekeltük:

„Az én Istenem erős, hatalmas Isten
Nincs olyan, mit Ő nem tehet”.