Magyarország, Budapest, Puskás Aréna – Ez az a nap. “A nagy sportstadionok nemcsak a foci miatt léteznek, hanem Isten utolsó nagy leheletének is színteréül szolgálnak majd.” – mondta Lester Sumrall. Ezek a szavak mozogtak bennem július 23-án, amikor néztem, amint Pintér Béla – aki egyike a legismertebb magyar dicsőítésvezetőknek – vezette a mintegy 40 ezer embert a dicsőítésben, az ország nemzeti stadionjában.

Számomra a stadionok a dicsőítés katedrálisai, ahol ezrek hangja fonódik össze az imádatban, amely annyira inspiráló és szívmelengető tud lenni. Béla egyike volt annak a sok magyar dicsőítésvezetőnek, akiket hallhattunk ebben a nyolcórás programban, ahol éneklés, imádság és igehirdetés is volt. Érkeztek még előadók Amerikából, Ausztráliából és az Egyesült Királyságból is. Ez az a nap! 2022 volt a rendezvény címe, és az volt az elképzelés, hogy egy nemzetközi dicsőítő találkozó legyen. A résztvevők többsége magyar volt, akik közül több ezret a hat különvonat hozott ide, amelyek 24 várost érintettek. A mintegy 200 busz egy része pedig sokaknak segített eljönni a nyolc környező országból is. Ez önmagában nem akármilyen logisztikai teljesítmény. Az esemény széles körűen felekezetközi volt, a fellépők és a hallgatóság is sokféle keresztény közösségből érkezett. Ez nagyon nagy dolog.

Az idáig vezető út 25 évvel ezelőtt kezdődött, amikor László Viktor, egy budapesti üzletember megnézte a “Champion of the World” videót, mely az 1997-es Wembley stadion dicsőítésről készült. Ezt látva határozta el, hogy náluk is kellene egy ilyet megvalósítani a Népstadionban. Egy közös ismerősünk segítségével 1998 áprilisában találkoztunk Budapesten Viktorral, és néhány barátunkkal imádkoztunk az akkori stadionnál. Ez volt a kezdete egy utazásnak, melyről egyikünk sem sejtette, hogy ennyi éven át fog tartani, mígnem az álom beteljesedik. 2001 óta Viktor és csapata fokozatosan haladt a stadion felé, tucatnyi dicsőítő rendezvényt tartva. A kétezres évek elején több, szabadtéri találkozót szerveztek Budapesten: a Tabánban, a Margitszigeten, a Kisstadionban, a Népstadion kertben és a Hősök Terén is. 2010-ben a rendezvény beköltözött a 10 ezer férőhelyes, fedett Papp László Sportarénába. Az évek során Viktor számos nemzetközileg is ismert dicsőítésvezetőt és együttest hívott meg, és többekkel komoly barátság is kialakult.

2019-ben átadták a vadonatúj Puskás Arénát, mely a Népstadion helyén épült fel, és úgy készültek, hogy 2020 nyarán oda kerül majd a színpad. 2019 végén és 2020 elején abban a megtiszteltetésben lehetett részem, hogy a stadiont népszerűsítő Roadshow keretében körbeutazhattam Magyarország, Ukrajna, Románia, Ausztria, Szlovénia, Szerbia és Horvátország nagyvárosait.

Több mint 30 ezren vettek részt ezeken a koncerteken, melyek mind a 2020-as stadion találkozó irányába mutattak. 2020 márciusára pedig mintegy 20 ezer jegyet már meg is vettek. És ekkor jött a Covid 19! A rendezvényt el kellett napolni 2021-re, ám a vírus miatt azt is muszáj volt  tovább halasztani. Idén, az év elején Viktor és a csapata elkezdte hirdetni az új dátumot, július 23-át. A februárban kitört ukrajnai háború miatt volt arra esély, hogy újra el kell halasztani a rendezvényt. Ám ők kitartóan mentek tovább, hogy újra eljuttassák a hírt, hívogassák az embereket, és szép lassan beindultak a jegyeladások. Egy olyan országban, ahol 10 millióan élnek, fantasztikus dolog, hogy 40 ezren összegyűlnek az ország nemzeti stadionjába dicsőíteni.

Az esemény széles körű érdeklődést váltott ki úgy általában, de az üzleti és a politikai körökben is. Bármerre jártál a városban, mindenhol láthattad a plakátokat, a nagy hirdetőtábláktól kezdve a tömegközlekedési járművekig. A rendezvény másnapján, vasárnap az országos televízióban volt egy riport Viktorral a rendezvényről. Egy hívő állami vezető tréfásan úgy fogalmazott, hogy a stadion keresztény rendezvények céljára épült. És tényleg, a mienk volt a második zenei alkalom az új stadionban. Amikor befejeződött az utolsó ének, és a résztvevők eltávoztak, Viktor és csapata, néhány hűséges barátunkkal együtt, akik végigkísérték őket az idevezető úton, összegyűltünk egy VIP teremben. Hálát adtunk Istennek, hogy sikerült megvalósítani ezt a különleges látást, melynek bizonyára még évekig lesz tovagyűrűző hatása Közép-Európa országaiban, sőt azokon túl is.

Az ilyen rendezvények lehet, hogy nem változtatják meg a világot, de a résztvevők világát bizonyosan. Az Ez az a nap! 2022 elvetette a stadionba eljöttek szívében a vágyat, hogy tegyenek Isten országáért a maguk falujában, városában, országában – ott, ahol élnek. Ki tudja milyen álmok, látások lettek elültetve a lelkekben ezen a szombaton, melyekről nem is tudunk majd, amikor kikelnek. Amikor megvalósulnak, akkor azok László Viktor példája nyomán történnek majd, az ő nyomdokain járva. Egy üzletember, akinek a Királyságért dobog a szíve, s aki 25 éven keresztül hűségesen hordozta azt az álmot, melyet Isten adott neki.

Premier Christianity
Noel Richards