Bemutatnád a zenekart azok számára, akik még nem hallottak rólatok?

A Mennydörgés egy 2022 végén megalakult hazai rockzenekar. A zenénkben keveredik a hard rock, metál és a pop-punk. Az elindulásunkban katalizátorként a Skillet zenekart emelném ki, akiket bár aktívan sosem hallgattam, működésük és az énekesük bátorításai nagy hatással voltak rám.

Kikből áll az együttes?

Elsőként Sungjin Kim (gitár) csatlakozott a csapathoz. Nem ismertük egymást személyesen, de egy kávé után megmutattam neki néhány dal demóját, és egyértelmű volt mindkettőnk számára, hogy „ásó, kapa”. Ezek után az egyik legjobb barátom csatlakozott a zenekarba, Szűcs Arnold (basszusgitár), akivel korábban már volt egy zenei projektünk, így tudtam, hogy nagyon odaszántan fog hozzáállni majd a közös munkához. Így hárman adtuk ki az első dalunkat, majd 2022 novemberében érkezett meg Mézes Ábel (dob), hivatalosan innen datálnám a zenekar elindulását.

Hogyan formálódott első lemezetek?

A nemrég megjelent albumunk az elmúlt 10 évem főbb mérföldköveit dolgozza fel, hogy hogyan kiáltottam fel Istenhez, amikor nem láttam kiutat („Ments meg” c. dal), milyen volt olyan sérüléseket/sérelmeket elengedni és megbocsátani, amik azelőtt mély depresszióba taszítottak („Múló emlék” c. dal), de könnyedebb hangvételű dalok is szerepelnek rajta, mint a „Minden éjjel”, ami a barátságról szól.

Hogyan néz ki az alkotás folyamata?

Számomra ez egy nagyon bensőséges dolog, minden esetben szükségem van rá, hogy elvonuljak egyedül a gondolataimmal. Ha megfogalmazódott bennem, hogy miről fog szólni a dal, akkor többnyire odaülök a zongorához és alap akkordokkal megpróbálom megformálni a refrént, ének és szöveg ötletekkel együtt. Régebben sok ötlet töredék a fiókban maradt, viszont az album írásánál köteleztem magam, hogy egyből írjak hozzá egy verzét és bridget is (minimum zeneileg). Ezután továbbítom a zenekarnak hangjegyzet formájában, hogy elmondják szerintük érdemes e az adott dalötletbe több energiát fektetnem, vagy sem. Ha egyhangú igen a válasz, akkor ahogy időm engedi folytatom a szöveget, és elkezdem számítógép mellett meghangszerelni és feldemózni a dalt, majd ezek után együtt csiszoljuk az ötleteket, amíg mindannyian elégedettek nem leszünk vele.

Van személyes kedvenced az albumról?

Az egyik kedvencem az „Engedj el” című dal, mely szerintem tematikáját tekintve izgalmas, ugyanis a kísértéssel való megküzdésről szól.

Az abszolút favorit pedig számomra a „Múló emlék”. Ennél a dalnál kellett legmélyebbre nyúlnom a lelkemben. Érdekesség, hogy az alap gitártémára már írtam 8 évvel ezelőtt egy angol nyelvű dalt, és először annak a fordításával próbálkoztam, de az akkor még fájdalomból íródott szöveget az évek alatt felváltotta a megbocsátás és elengedés, így néhány dallamot megtartva született a régi hamvaiból egy teljesen új dal, ami minden éneklésnél a szívemig hatol.

Kísértés, megbocsátás, hit – mennyire tudatosak ezek a bibliai témamegjelenések a szövegekben?

Közel 10 éve elindult az életemben egy varázslatos utazás Istennel. Nagyon sok mindent helyreállított bennem, egészen megváltozott az életem és a hozzáállásom mindenhez.  Szeretném, ha az emberek megtudnák érteni, hogy a kereszténység nem a tradíciókról és cselekedetekről szól, hanem sokkal inkább arról, hogy a Bibliában szereplő alapelvek és értékek valóban működnek a hétköznapokban is.

Például az első Mennydörgés dal, amit írtam a félelem leküzdéséről szól. Egész egyszerűen telve voltam félelmekkel, úgyhogy rendszerint ilyenkor utána olvasok, hogy mit ír a Biblia az adott területről, amivel küzdök (remek applikációk vannak erre a célra pl. YouVersion, de a Google is legalább ilyen hasznos a keresésben). Minden esetben rengeteg bátorító igeszakaszra lelek, amik segítenek megküzdeni az adott területtel. Ezeket a megküzdött, vagy küzdelem alatt álló témákat kezdtem el az elején dalba foglalni. Az első négy sorból nem sokkal később lett egy dal, majd még egy, majd még egy…

A zenekarban mind a négyen látogatunk valamilyen keresztény felekezetet, így a próbák és a bulizás mellett a közös imádkozás és az egymás hitéletének építése is elengedhetetlen része a csapatnak.

Milyen terveitek vannak a jövőre? Várhatók koncertek?

Szeretnénk még idén 2 dalt a lemezről videoklip formájában is megjeleníteni, valamint építgetjük a koncertekhez szükséges hangtechnikai felszerelésünk. Egyelőre nincs szponzorunk/támogatónk, így önerőből lassan haladunk, de bízunk benne, hogy mihamarabb megtudjuk valósítani a terveinket.

Hol találnak meg azok, akik szeretnének követni/hallgatni benneteket?

Természetesen a legtöbb közösségi platformon megtalálhatóak vagyunk: