Egy gyülekezethálózat (Sovereign Grace), melynek vannak közösségei az USA-tól Indiáig, Ausztráliától Horvátországig. És van egy fantasztikus dicsőítő csapata, amelyik több mint 30 éve folyamatosan szolgáltatja nekünk a szebbnél-szebb énekeket. Egy korszakos szolgálat mögött rendszerint található egy korszakos főhős, aki megálmodja, majd meg is alkotja elképzeléseit – sokak örömére. Itt Bob Kauflin az a sokoldalú művész, aki énekes, zeneszerző, zenekarvezető, kiadó és lelkész egyszemélyben. Esztendőkön át a GLAD acapella együttesben énekelt, és voltak olyan évek, amikor 200 koncertet is adtak egyetemeken, gyülekezetekben és koncerttermekben. Íme egy stílusbemutató daluk:3

Acapella History (Acapella történelem)

Kaufman az 1979-es indulás óta tagja az énekes csoportnak, majd 1985-től vezetett egy általa alapított gyülekezetet, 1997-től pedig főleg a Sovereign Music kiadóra összpontosítja a figyelmét. Teológiailag gazdag, a közösségek által jól énekelhető énekeket adnak ki, mint például az All I Have is Christ (Krisztus a mindenem):

All I Have is Christ (Krisztus a mindenem)

Egyik legfontosabb szerzője a kiadónak Mark Altrogge. Közel 300 dalt írt, ami elképesztően sok. Ahogy nehéz elképzelni, hogy Jókai vagy Verne miként tudta megírni azt a sok könyvet (melyek ráadásul olvasmányosak is), úgy ez a szám is szinte felfoghatatlan. Hogy össze tudjuk vetni, Michael W. Smith 230 éneket írt, ami szintén óriási teljesítmény, de Mark még többet alkotott. Persze igaza van Pilinszky Jánosnak, amikor azt mondja, hogy: “Nem az a fontos, hogy a madár hányszor csap a szárnyával, hanem, hogy íveljen”. Az ív megvan Mark szerzeményeiben, amit ez a is dal jól szemléltet:

I Stand in Awe of You ( Csodálattal állok)

Nálunk is nagyon kedvelt éneke, a Forever Grateful (Még nem is éltem én) 

Altrogge nagyon sok énekében van egy-egy olyan zenei fordulat, ami – jó értelemben – meglepi a hallgatóit, mivel különleges érzéke van ahhoz, hogy érdekes motívumokat alkosson. 

A Sovereign Grace pedig megy tovább, hívők millióit gazdagítva dalaival. Ezzel is, melyet történetesen épp Mark írt:

As You Go (Ahogy jársz)

A dal szövege pontosan illik több évtizedes szolgálatukra:

Menj az Atya szeretetével
Járj Krisztus kegyelmében
Menj a Szentlélek erejével
Dicsőséget adva az életeddel.