A 11 új dal középpontjában a 46. zsoltár tematikája áll, átgondolt és innovatív dalszerzéssel. A City of God a projekt alapjául szolgáló zsoltár három rétegét bontja ki: a bajok közepette a remény dalaiban, a bensőségesség és biztonság dalaiban, valamint Isten igazságosságának dalaiban.

A felvételek próbateremben készültek élőben, közönség nélkül, de különleges vendégművészekkel, köztük TAYA, Charity Gayle, Rita Springer, Vanessa Hill és Lauren Strahm (Fleurie) közreműködésével, így minden egyes dalban széles hangzásvilágot örökítettek meg.

“Ez az album ószövetségi történetekkel és egy zongorával kezdődött a nappalimban” – mondta Leeland Mooring. “A történeteken keresztül Isten elkezdte megmutatni nekem, legyen szó Mózesről Egyiptomban, Noéról a bárkában vagy Dánielről Babilonban, hogy Istennek mindig van egy megváltó terve a nagy sötétség közepette.”

Az If I Don’t Have Love egyik csúcspontja az albumnak, melyben Lauren Strahm is közreműködik. Egyszerű szövege a jól ismert 1 Korinthus 13. szakasz egyszerű átirata: “A szeretet türelmes, a szeretet jóságos / nem irigykedik és nem jár büszkeségben / ha angyali nyelveken beszélek, titkokat prófétálok / olyan hitem van, hogy hegyeket mozgat és minden tengert széthasít / ha minden vagyonomat a szegényeknek és a legkisebbeknek adom / még az életemet is odaadom égőáldozatul / ha nincs szeretetem, semmim sincs”.

Az album címe az egyházra utal, Isten népére, amely az Ő eljövendő királyságát alkotja itt és most ebben a társadalomban, rámutatva a mennyei Jeruzsálem reménységére. “Bár a mai kultúra úgy nézhet ki, mint egy modern Babilon, amely azt kiáltja: ‘Csináljunk magunknak tornyot és nevet a mennyekben’, mi Dánielként kiáltjuk: ‘Uram, jöjjön el a te országod, és legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is!” – tette hozzá Mooring.

Az albumot a címadó dal zárja, amely lírai és dallami csúcspont: “Imádkozom minden álomért a szívedben / imádkozom a reményért, hogy mindig megvilágítsa a sötétséget / ó, az idők lehetnek kemények, lehetnek nehezek / de ne felejtsük el, kik vagyunk / mi vagyunk Isten városa, minden törzs és minden nyelv / minden lány, minden fiú, mi vagyunk Isten városa”. Leeland mindig is a Királyság fiú/lány aspektusára összpontosított, így ez a befejezés egyszerre találó és elgondolkodtató.

A Leeland reméli, hogy ezek a dalok visszavezetik Isten népét a Szentírás kincseihez és Isten útjainak titkaihoz. “Imádkozunk, hogy ez az album segítsen új ablakot nyitni Isten dicsőségére; hogy kijelentést kapjunk Jézustól, és halljuk, hogy azt mondja: ‘ne féljetek, álljatok fel, hadd mutassam meg nektek az utat” – zárta Mooring.