Beismerem, hogy valamennyire kávéfüggő vagyok, s nagyon szerettem volna meginni egyet még munkába menet. Ám otthon hagytam a pénztárcámat, az irodában meg csak én voltam, így pénzt sem tudtam kölcsön kérni. Bánatomban imádkozni kezdtem – mint mindannyian –, hogy Isten juttasson hozzá egy kávéhoz. Egy perc múlva belépett egy kollégám, és letett egy elviteles pohár kávét, két minitejet és cukrot az asztalomra. Lehet a tiéd – mondta, merthogy a vonaton vette magának, de nem volt ideje meginni. Jó, mi? Hát ilyen a mi Istenünk. Törődik velünk, mint a juhász a nyájával.

Legtöbbünk ismeri az igét, hogy: „Az Úr az én pásztorom”, de lehet, hogy nem gondoltunk bele a jelentésébe. A pásztor biztonságban és jóllakottan tartja a juhait. Megitatja őket – néha kávéval. Meg sem tudnám számolni, hány olyan eset volt, amikor Isten ilyen közvetlen módon segített. Néhány éve magányosan kellett átmennem egy nehéz időszakon, és jó lett volna egy barát a közelemben. Egy este repülővel érkeztem Southhamptonba, és taxival mentem haza. A sofőr pedig éppen egy régi barátom volt, akit 35 éve nem láttam már, amikor még mindketten Londonban éltünk. Kiderült, hogy egész közel lakunk egymáshoz. Mennyi a matematikai esélye egy ilyen találkozásnak? Az Úr volt ott is a pásztorom. A barátom és a felesége pedig óriási támaszt jelentett abban az időszakban.

A Biblia is nagyon sok esetet említ, amikor Istennek gondja volt valakire – még egészen szélsőséges helyzetben is. Ilyen volt Illés, aki magára maradt, kimerülten és depressziósan. Isten csodálatos módon gondoskodott arról, hogy táplálékhoz jusson, és pihenhessen is. Egy másik próféta elég rossz kedvében volt, önkéntes karanténba vonult, Isten pedig – egy növény segítségével – védelmet szerzett neki a szúró napsütéstől. Ráadásul, hipergyors növekedéssel. József és Mária a gyermek Jézussal veszélyben voltak, és Isten egy álomban mondta nekik, hogy meneküljenek  Egyiptomba. Az elmúlt időszakban pedig, a vírus alatt sorra nyíltak lehetőségek, hogy kapcsolatba kerülhessünk egymással. Törődik velünk, ha lehetőséget adunk neki erre.

A Biblia ígérete szerint: „Én vagyok az Istened, és idős korodig is vigyázok rád, amikor már ősz lesz a hajad. Én alkottalak, és gondodat viselem, megsegítlek, és megmentelek.” Ez aztán az ígéret! Ám van itt egy apróság. Ha azt szeretnéd, hogy Isten legyen a pásztorod, akkor az ő bárányává kell lenned. Nem kényszerít erre, nem erőlteti. Ám nem fogsz nála jobb pásztort találni, aki törődik veled, legyen szó kávéről, egy barátról, vagy valakiről, aki ott van melletted, amikor nehéz időszakon mész át.  

Forrás: Cleland Tom, Crossrhythms Magazine