Egy éve jelent meg a 17 dalból álló albumod, és dacára a vírushelyzetnek, nagyon sok fellépésed volt. Melyek voltak a legemlékezetesebbek?

Pat Barrett

Több ilyen is volt, például Madisonban (Wisconsin), ahol az egész hely nagyon a szívemhez nőtt. Kedvelem a hangulatát, ahogy vibrál, az ottani ételeket – mindent. Most visszajöttem ide, elmentem arra a kis térre, ahol előszörre üldögéltem – érdekes ugyanott játszani, ahol évekkel azelőtt jártál már. Ez amiatt izgalmas, mert sok minden megváltozott az eltelt időben, de főleg te lettél más, és ahhoz képest egy új életszakaszban vagy.  Mások a körülményeid, a művészi felfogásod, mint évekkel azelőtt, amikor ott jártál.

Látszik, hogy a Mikeás 6,8 ige mennyire sokat jelentett az album összeállításánál.

“Megjelentette néked, oh ember, mi légyen a jó, és mit kiván az Úr te tőled! Csak azt, hogy igazságot cselekedjél, szeressed az irgalmasságot, és hogy alázatosan járj a te Isteneddel.”

Igen, nagyon tetszik a leegyszerűsítése: Tudd meg ember, mit kíván az Úr. Emiatt a lényegretörése miatt szólhat sokaknak. Mert amikor igazságtalanságot látunk, akkor lényünk mélyén megszólal valami, hogy ez nincs így jól. Vagy amikor észrevesszük, hogy nem vagyunk alázatosak, hanem egy helyzetben az egónk nyilvánult meg. Ezt másnál könnyebb észlelni, mint magunknál, de ha finoman szól valaki, és rámutat, akkor az segíthet nekünk. Ebben a versben az a szép, hogy két kérdést is felvet, hogy mi az, ami jó, s hogy mi az, ami kedves Istennek. A válasza pedig azért tetszik, mert cselekvést kíván, s változást a belső hozzáállásunkban. Nemcsak az, amit teszünk, hanem az is, hogy azt miként tesszük. A szavaink, a tetteink, az indítékaink – mind érdeklik őt.

Amikor ezen állításodon gondolkoztam, rájöttem, hogy sok fáradtságtól megkímélhettem volna magam, ha a nem megfelelő indíttatású embereknek idejében búcsút mondtam volna. A Morning By Morning ének amúgy mire utal?

Ez egy régi himnikus énekre hasonlít (Great is Thy Faithfulness), és Isten gondoskodásáról szól. Ez nem egy vadonatúj teológiai felismerés, de mindig időszerű. Jézus sok példát használt ennek szemléltetésre, s ha a virágról Salamon jut eszedbe, vagy a verébről Isten törődése, akkor jó nyomon jársz, mert azt mutatja, hogy beült a gondolkodásodba az, amire az Úr utalt. Az a jó, hogy az énekek többségét akkor írtuk, amikor bezárkózott a világ, és nem tudtuk, mi lesz most. Volt viszont valami, amit tudtunk, s ez: Isten hűsége volt. Mert, ha jól mennek a dolgaink, ha nem, ha sírunk, ha vígadunk, ez így van, Ő törődik velünk.

Milyen érzés, hogy hosszabb turnén vehetsz részt Chris Tomlinnal és a Hillsong Uniteddel?

Biztos, minden alkalom más lesz, s most olyanokkal énekelhetek együtt vagy vezethetünk dicsőítést, akikkel eddig még nem. Az ihletett pillanatokban pedig nem szeretnék érzéketlen lenni, és elrontani azokat. Ilyenkor az ember úgy van ott, mint akinek magának is igénye van az imádatra, mert magam is Istent imádni megyek a színpadra.

Mely dalaid szólnak saját magadhoz is?

Azt vettem észre, hogy azok, melyeket a legnagyobb kedvvel énekelek. Aztán vannak olyan énekek, melyek rámutatnak, rákérdeznek, életünk bizonyos területeire. No, ezeknél nincs akkora lelkesedés a hallgatóságban, mert szembesíti őket rosszabbik önmagukkal. Persze, leginkább azokat a pillanatokat élvezem, amikor együtt tudunk énekelni a közönséggel. Megvan a helye és s szerepe az ilyen éneknek és az amolyannak is.

Milyen volt a turné Phil Wickham-mel, és Brandon Lake-kel?

Rengeteget nevettünk, sokszor úgy, hogy szinte már fájt. Ritka élmény az ilyen, amikor erre a pár hétre mintha az egész fantasztikus csapatot – a technikusokkal együtt – örökbe fogadta volna valaki, és akkor most mi és így együtt vagyunk. Voltak emelkedett pillanatok is az imádat során, mint például, amikor csak akusztikus gitárral ment a dicsőítés. Mellettük álltam, és akkor ők nekem is szolgáltak, olyan volt, mintha az első sorból figyelhettem volna őket. Mindhárman más alkatok vagyunk, így nekem sokat jelentettek, amikor láttam, hogy ők miként énekelnek, hogyan bontják ki azt az üzenetet, amit ott és akkor át szerettek volna adni. Kicsit önző módon azt élveztem a legjobban, amikor ők énekeltek. Nagyon tetszett a közönség odaadó öszintesége, és az a sok szeretet, ami a színpadon kívül is megnyilvánult. Emlékezetes lapjai lettek ezek az átélések életem könyvében.

A humor nagyon jó dolog, örülök, hogy ilyen jól éreztétek magatokat. Én magam Daniel Amos együttesében játszottam anno, és akkoriban ez volt a legjobb humorú együttes. Amúgy Phil édesapját 55 éve ismerem. Az is nagy dolog. Pat, köszönjük az interjút!

Köszönöm én is a lehetőséget.

Forrás: Worship Musician Magazine