A kutatók szerint a barátainkat egy olyan tudattalan elképzelés alapján választjuk ki, hogy majd támogatni fognak bennünket a szükség idején. Első hallásra ez kissé önzőnek hangzik. Ez nem különbözik sokban attól, ahogyan a nemzetek választják ki szövetségeseiket. Én segítek neked, te pedig segítesz nekem.

Ha visszatekintünk az elmúlt időszakra, valószínűleg a barátok döntő szerepet játszottak abban, hogy átvészeljük a kihívásokat. Talán van valami abban, amit a kutatók mondanak. Hajlamosak vagyunk azok felé fordulni, akik megerősítenek bennünket. A barátok táplálnak és felfrissítenek minket.

Pál a Timóteushoz írt második levelében ír a barátságok fontosságáról: 

“Az Úr legyen könyörületes Onésziforosz háza népe iránt, mert sokszor felüdített engem, és nem szégyellte bilincseimet. Sőt, amikor Rómában volt, buzgón keresett engem, és meg is talált. Adja meg neki az Úr, hogy irgalmat találjon nála azon a napon. És hogy milyen nagy szolgálatokat tett Efezusban, azt te tudod a legjobban.

2Timóteus 1:16-18

Onésziforoszról nem sokat tudunk. A legtöbben még abban sem vagyunk biztosak, hogy helyesen ki tudjuk-e ejteni a nevét. És mégis, a Szentírás örökre megörökítette azt a hatást, amelyet a történelem egyik legbefolyásosabb keresztényére gyakorolt. Mindannyian értékeljük a jó barátságokat. De vajon azt is tudjuk, hogyan legyünk azok? Íme néhány lecke Onésziforosztól, hogy segítsen nekünk jó keresztény barátokká válni. 

Proaktívnak és szándékosnak kell lennünk

Pál azt mondja, hogy Onésziforosz “buzgón keresett engem, és meg is talált” (17. vers). Ha jó barátokat akarsz az életedben, akkor azzal kell kezdened, hogy jó barát leszel. A jó barát mindig másokra gondol először: “Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál” (Filippi 2:3).

Gondolj először másokra, tedd meg az első lépést, hogy elérd őket és kapcsolatot teremts velük. Ez lehet egy egyszerű üzenet vagy egy telefonhívás. Ha nyitva van a szemed, hogy meglásd a lehetőségeket, hogy ilyen barát legyél, biztosan megtalálod őket. A jutalmad pedig a körülötted lévő emberekkel való szorosabb kapcsolat lesz. Ha másokat építesz, Isten arra fogja használni ezeket a kapcsolatokat, hogy egyúttal téged is építsen.

A bátorítás forrása kell lennünk, nem pedig az ítélkezésé

Pál azt mondja, hogy Onésziforosz nem szégyellte a bilincseit (16. vers). Pál ezt a levelet a börtönből írta, és a szövegkörnyezetből tudjuk, hogy emiatt sokan elhagyták őt. Talán nem értettek egyet Pál szemléletével, esetleg féltek vagy szégyelltek vele társulni.

Fontos, hogy úgy lássuk az embereket, ahogyan Isten látja őket. Soha ne szégyelljük vagy hozzuk zavarba barátainkat azért, amin keresztülmennek. Isten lehetőséget adott nekünk, hogy támogassuk őket és szolgáljunk nekik. Valójában “Isten nem azért küldte el a Fiút a világba, hogy elítélje a világot, hanem hogy üdvözüljön a világ általa.” (János 3:17). Ha Jézus nem azért jött, hogy elítéljen, akkor talán nekem sem kellene erre törekednem. Ahelyett, hogy szégyenkeznék, zavarba jönnék, vagy  ítélkeznék, inkább arra kellene összpontosítanom, hogy ott legyek, és segítsek a barátaimnak felállni, amikor elesnek.

A felfrissülés, nem pedig a kimerültség forrása kell, hogy legyünk

Pál azt mondja, hogy Onésziforosz gyakran “felüdítette” őt. (16. vers). Itt használhatod a lelki képzeletedet. Elképzelhetjük, ahogy Pál és Onésziforosz együtt lógnak, nevetgélnek, kenyértörést végeznek, együtt imádkoznak. Onésziforosz befektetett Pál életébe. Időt töltött vele. Olyan módon érintkezett vele, hogy Pált építse, ahelyett, hogy lerombolta volna.

A barátságoknak nem szabadna a kimerültségbe vezetniük minket. Azt a lökést kell adniuk, amire szükségünk van ahhoz, hogy egyik lábunkat a másik elé tegyük. A barátságoknak meg kell mutatniuk, hogy nem vagyunk egyedül ezen az úton. És segíteniük kell, hogy közben közelebb kerüljünk Istenhez.

A barátság óriási dolog. Ahhoz, hogy jó barátod legyen, először is neked kell annak lenned. És ha követjük Onésziforosz példáját, akkor biztos, hogy felüdülést és bátorítást hozunk az életünkben körülöttünk jelen lévő Páloknak.

Forrás: Crosswalk