Mindannyian sokféle kísértéssel szembesülünk. Isten azt akarja, hogy legyőzzük őket. Nem kell vétkeznünk, bármilyen erősnek is érezzük a kísértéseket. Hogyan küzdjünk a kísértés ellen? Íme 7 módszer, amellyel győzelmet arathatunk a kísértés felett.

1. Imádkozz, mielőtt kísértésbe esel

Jézus arra utasította tanítványait, hogy imádságban könyörögjenek Istenhez: “Ne vigyél minket kísértésbe, és szabadíts meg a gonosztól”. Azt is mondta, hogy így imádkozzunk: “Mindennapi kenyerünket add meg nekünk EZEN a NAPON”. Ezért jó, ha kérjük Istent, hogy szabadítson meg minket a kísértéstől és a gonosztól EZEN a NAPON.

2. Menekülj

Maradj olyan távol a bűntől, amennyire csak tudsz. Ne hidd, hogy nem fogsz elesni. Ha felbérelnél valakit, hogy szállítsa el a legértékesebb vagyontárgyaidat, nem mondanád neki, hogy nézze meg, milyen közel tud a szakadék széléhez hajtani. A Példabeszédek 7. fejezetében egy “értelmetlen ifjú” egy asszony háza közelében bolyong szürkületkor, és “véletlenül” összefut vele. A nő érzékien van öltözve. Azt mondja, hogy a férje elment, és leírja illatos ágyát. Végül a férfi követi a nőt, mint egy vágóhídra induló ökör. Éva azáltal került bajba, hogy kapcsolatba került a Sátánnal, és megnézte, milyen finomnak tűnik a gyümölcs. Menekülj a kísértés elől.

3. Idézd a Szentírást

Jézus így győzte le a kísértőt. Amikor úgy érzed, hogy morgolódni támad kedved, emlékeztesd magad arra, hogy “Örüljetek mindig”. Amikor kísértésbe esel, hogy kemény választ adj, gondolj arra: “A szelíd válasz elfordítja a haragot”. Amikor a megrovás ellen haragszol, emlékeztesd magad: “Isten ellenáll a kevélyeknek, de az alázatosoknak kegyelmet ad”. Természetesen a Szentírás idézése kísértés esetén azt jelenti, hogy előbb ismernünk kell azt, ezért rendszeresen olvasnunk és tanulmányoznunk kell.

4. Kérj meg egy testvért, hogy imádkozzon veled

Nagyon fontos, hogy folyamatosan imádkozz, és meg jobb, ha vannak imatársaid is. A Prédikátor 4:12 szerint “Ha az egyiket megtámadják, ketten állnak ellent. A hármas fonál nem szakad el egyhamar”.

5. Kérj meg valakit, hogy tartson számon téged

Egy lelkésznek egy barátja egyszer ezt mondta: “Amikor a héten visszajövök az üzleti utamról, megkérdeznéd tőlem, hogy néztem-e tévét a szállodai szobában? Amikor egyedül vagyok az utazásokon, kísértésbe eshetek, hogy rossz dolgokat nézzek. Ha tudom, hogy meg fogsz kérdezni, az segíteni fog a kísértés ellen harcolni”.

6. Emlékezz Isten hűségére

“Emberi erőt meghaladó kísértés még nem ért titeket. Isten pedig hűséges, és nem hagy titeket erőtökön felül kísérteni; sőt a kísértéssel együtt el fogja készíteni a szabadulás útját is, hogy el bírjátok azt viselni.” (1Kor 10:13). Isten soha nem engedi, hogy az általa adott erőt meghaladóan kísértésbe essünk, és ha kérjük, biztosítja a menekülés útját, hogy átvészeljük.

7. Emlékeztesd magad arra, hogy a bűnnek következményei vannak

Emlékezz a Galata 6:7-re: “Ne tévelyegjetek: Istent nem lehet megcsúfolni. Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is”. Amikor Dávid házasságtörést követett el Betsabéval, majd gondoskodott férje haláláról, Isten megbocsátott neki, de azt mondta neki, hogy a kard soha nem fog távozni a házából, hogy a saját családtagjai nagy kárt fognak neki okozni, és a gyermek, akit Betsabéval fogant, meg fog halni. (2Sám 12:10-14). A bűnnek mindig vannak következményei.