A fájdalom könnyen beárnyékolja az örömöt, mert rámutat arra, hogy mi nem működött vagy nem működik az életünkben. Ami viszont jól ment, azt alig vesszük észre, mert ez utóbbi valószínűleg olyasmi, amit általában természetesnek veszünk. Hálát kell adnunk Istennek, mert a neki való hálaadás az Ő áldásaihoz vezet. Hogyan gyakoroljuk tehát a hálát az újévben, miközben annak hamvaiban állunk, ami egykor volt?

Miért fontos a hála?

A hála fontos, mert túlmutat önmagunkon, és emlékeztet bennünket Isten teremtésében minden dolog összekapcsolódására és egymásra utaltságára. Felemeli a lelkünket, és vigaszt nyújt a nehéz időkben. A hála gyakorlása a félelem és az irányíthatatlanság érzésének ellenszere.

Mit mond a Biblia a háláról?

A hála létfontosságú a lelkünk és a mindennapi életünk számára. A Szentírás emlékeztet minket arra, hogy Jézus azért jött, hogy bőséges életet élhessünk. Pál azt mondta, hogy: “Mindenkor örüljetek, szüntelenül imádkozzatok, mindenért hálát adjatok, mert ez Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra.” (1Thesszalonika 5:16-18). A minden körülmények közötti hálaadás nehéz lehet. Pál emlékeztet bennünket, hogy minden helyzetben adjunk hálát Jézus folyamatos jelenlétéért, azért, amit értünk tett, és azért a jóért, amit a nehézségeink által hoz.

De az a vers, amely igazán jól eltalálja a hálaadás gyakorlatát, a Kolossé 2:7: “Gyökerezzetek meg és épüljetek fel őbenne, erősödjetek meg a hit által, amint tanultátok, és hálaadásotok legyen egyre bőségesebb.” Ez rámutat, hogy a Jézusban való mély meggyökerezés életadó erőt és erős hitet ad nekünk, ami arra késztet, hogy hálával éljünk. A hála gyakorlása azt jelenti, hogy észrevesszük, értékeljük és élvezzük az élet jó dolgait és a másoktól kapott ajándékokat.

Már Jézus is gyakorolta a hálát. Imáit az Atyjának szóló hála és dicséret szavaival kezdte és fejezte be, és erre tanította követőit is (Máté 6:9-13). Még azért is hálát adott Istennek, hogy feláldozhatta az életét a világért (Máté 26:26-27). Jézus úgy tekintett Istenre, mint gondoskodó Atyára, aki vigyáz minden teremtményére, beleértve a vadvirágokat és a csekély értékűnek tartott verebeket is (Máté 6:26-30).

Megköszönte Istennek, hogy ételt adott (Lukács 24:30), hogy meghallgatta őt (János 11:41), és hogy lehetőséget kapott arra, hogy másoknak szolgálhasson (Máté 14:19, 15:36). Jézus hálaadásban élt. Mások érdekében nyilvánosan is kifejezte háláját Istennek, hogy ők is megtanuljanak hálásak lenni neki (János 11:41-42).

Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat Krisztus Jézusban.

Filippi 4,6-7

7 módja a hála gyakorlására az új évben

Ahogy belesétálunk az újévbe, rázzuk le a lábunkról az elmúlt esztendő porát, söpörjük ki a káoszt a szívünkből, és alakítsuk ki a hála új szokását. A hála fejlesztése egy gondolkodásmód, de egyben viselkedés is. Ha azt szeretnénk, hogy a hála az újévben is kitartson, akkor be kell építenünk a mindennapi rutinunkba, és szokássá kell tennünk. Íme néhány egyedi módszer a hálás szív fejlesztésére.

Vezess naponta hálanaplót

Írd le gondolataidat, és adj hálát Istennek minden nap néhány dologért. Ha naplót vezetsz mindazokról a dolgokról, amelyekért hálás vagy, az segíthet nyomon követni és visszautalni az életed pozitívumaira.

Kérd Istent, hogy adjon neked hálás szívet

Néha nehéz találni valamit, amiért hálásak lehetünk. Kérd Istent, hogy adjon neked hálás szívet.

Elmélkedj a háláról szóló szentírási részeken

Mind a hála, mind az öröm bibliai fogalmak, amelyek hasznos ajándékok az emberiség számára. Amikor ezekről elmélkedünk és gyakoroljuk őket, tanúi lehetünk változásoknak a mentalitásunkban, Isten megértésében és az életünk egészében. A Biblia tele van olyan részekkel, amelyek hálás szívre irányítanak bennünket. Írd fel ezeket az igeverseket kártyákra, és tedd ki őket olyan helyre, ahol láthatod őket.

Mondd el valakinek, hogy Isten szereti és mennyire értékeli őt

Add tovább a hála és a bátorítás ajándékát. Legyen célod, hogy elmondd a körülötted lévő embereknek, mennyire hálás vagy és miért.

Vedd észre a természet szépségét minden nap

Menj ki a szabadba, és figyeld meg, hogy Isten hogyan festette meg az eget gyönyörű színű ecsetvonásokkal. Vedd észre a tájat körülötted, lélegezz be az Ő jóságába, ébreszd fel újra azt az áhítatot, amit régen éreztél, amikor tanúja voltál e világ szépségének, és adj hálát.

Önkénteskedj a közösségedben és az egyházadban, bárhol, ahol szükség van rá

Ha odaadjuk az időnket, hogy valaki másnak segítsünk, az megmelengeti a szívünket, mert jót teszünk a világnak, és hatással vagyunk más emberek életére. Ez egy gyakorlati módja annak, hogy Jézus kezei és lábai legyünk.

Tölt minőségi időt gyerekeiddel, házastársaddal, barátaiddal

Tedd el a kütyüket. Kapcsold ki a tévét. Játssz egy játékot gyermekeddel, menj el sétálni a pároddal. Tegyél bármit, ami miatt szemtől szemben állhatsz szeretteiddel, zavaró tényezők nélkül.

Forrás: Crosswalk