Íme hat kérdés, amely segít abban, hogy olyan döntéseket hozz, amelyek Istent tisztelik, és összhangban vannak az életeddel kapcsolatos céljaival:

Összhangban van-e ez Isten Igéjével?

Minden döntésünk kiindulópontjáként mindig Istent kell keresnünk. Mindannyiunknak el kell döntenünk, hogy ki vagy mi lesz a végső tekintélyünk. Két lehetőség közül választhatunk: Isten Igéje vagy a világ. Ha a világot választod, mindig elavult leszel. Miért? Mert amit a világ gondol, az állandóan változik. De Isten Igéje soha nem változik. Az igazság mindig igaz. Ha valami helytelen volt 5000 évvel ezelőtt, az ma is helytelen.

A Biblia azt mondja: “Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága.” (Zsoltárok 119:105). A Biblia segít nekünk a döntések meghozatalában azzal, hogy megvilágítja a következő lépéseinket. A Biblia nélkül egyszerűen a sötétben maradunk.

Szeretném-e, ha mindenki tudna erről a döntésemről?

Ha attól félsz, hogy valaki tudomást szerez egy döntésedről, amit meg akarsz hozni, az egy piros lámpa. Valószínűleg azt jelenti, hogy rossz döntést készülsz hozni. A rossz döntések mindig titkokhoz vezetnek. Az ilyen jellegű titkok mindig fájdalmat okoznak az életünkben.

A Példabeszédek 10:9 azt mondja nekünk: “Aki feddhetetlenül él, biztonságban él, de aki görbe úton jár, arról kitudódik az.” A Biblia nem hagy teret a mellébeszélésnek ebben az igeversben. Azok az emberek, akik görbe utakon járnak, előbb-utóbb lelepleződnek. A tisztesség próbája az, hogy a nyilvános és a magánéleted egyezik-e. Sok szolgálat azért bukott el, mert egy vezető nyilvánosan olyan bibliai igazságot tanított, amit a magánéletében nem élt meg.

Jobb emberré tesz-e ez engem?

Pál írja az 1Korinthus 10:23-ban: “Minden szabad, de nem minden használ. Minden szabad, de nem minden épít.” Keresztényként szabadságunk van, de nem minden jó nekünk. Néhány dolog nem feltétlenül rossz. Egyszerűen csak nem szükségesek. A legtöbb választásod az életben nem a jó és a rossz között fog történni, hanem a jó és a legjobb között. Nem bűn például tévéműsort nézni vagy focimeccsre járni. De ha a szabadidős tevékenységeid kiszorítják azt, amit Isten az életedben akar tenni, akkor nem a legjobb döntést hozod. Keresztényként következetesen olyan döntéseket kell választanunk, amelyek segítenek növekedni.

Kezdheti-e ez irányítani és uralni az életemet?

Nem számít, mennyire élvezel valamit, mindig rossz döntés, ha hagyod, hogy irányítson és uraljon téged. Pál írja: “Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de nem válok semminek a rabjává.” (1Korinthus 6:12).

Isten nem akarja, hogy bárminek a rabszolgájává válj. Ha valami uralkodik rajtad, az végül az isteneddé válik. Nem véletlen, hogy Isten tíz parancsolata közül az első azt mondja, hogy ne tegyél más istent magad elé. Isten tudta, milyen könnyen bele lehet csúszni más dolgok imádatába. Tudta, hogy függővé válhatsz a bálványaidtól. Az igazság az, hogy bárminek a rabjává válhatsz. Őszintének kell lenned magaddal a függőség valószínűségét illetően, mielőtt részt veszel valamiben.

Ártani fog-e más embereknek?

A döntéseid hatással vannak másokra. A mai kultúra arra ösztönöz minket, hogy csak magunkra gondoljunk. Isten azonban elvárja tőlünk, hogy másokra is legyünk tekintettel. A Róma 14:13 azt mondja: “Ne ítélgessük hát többé egymást, hanem azt ítéljétek meg inkább, miként nem okoztok a testvéreteknek megütközést vagy botránkozást.” Minden, amit teszel, hatással van más emberekre. Ha rossz döntést hozol, akkor másokat is magaddal rántasz. Néha a családodat, néha a munkatársaidat, néha pedig a gyülekezetedet. Tisztában kell lenned azzal, hogy döntéseid hogyan hatnak másokra.

Ez a legjobb felhasználása az időmnek?

Csak egy életed van, ezért éld úgy, hogy legyen jelentősége. Ezt úgy teheted meg, ha úgy használod az idődet, hogy maximalizálod Isten veled kapcsolatos célját. Ezért olyan fontos, hogy megértsd, mire hívott el Isten. Mert ha nem érted a célodat, akkor a jó döntések meghozatalának egyik legfontosabb összetevője hiányzik. Nincs időd arra, hogy mindent megtegyél; pontosan annyi időd van, hogy azt tedd, amit Isten akar, hogy tegyél.

Az Efézus 5:15-17 azt mondja: “Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak. Éppen ezért ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata.” Ez egy kiváló vers arra, hogy szem előtt tartsd, amikor döntést hozol – kérdezd meg magadtól, hogy az egyezik-e azzal, hogy mit akar az Úr, hogy cselekedj.

A döntéseid határozzák meg a sorsodat. Soha nem késő jobb döntéseket hozni az életedben. Ez a hat kérdés segíthet abban, hogy olyan döntéseket hozz, amelyek Istent tisztelik, és az Ő áldását hozzák az életedre.

Forrás: Rick Warren, Pastors.com