Amikor feltűnik egy nagy művészi egyéniség, akkor óhatatlanul sokan másolni kezdik. A fiatal Israel Houghton 17 évesen az első zenei szolgálatára készült. Elmondása szerint Ron Kenoly stílusában játszott, mint annyi fekete zenész akkoriban. Kenoly igazi újító volt, aki az Urat helyezte a középpontba, ám annyira élvezetesen dicsőített, hogy milliók nézték emiatt. Hogy lássuk, milyen hatást is tehetett, nézzük meg egy videóját, melyben az emblematikus Lift Him Up volt az első szám, a vidám énekessel, kórussal, szaxofon szólóval:

Ron Kenoly – Lift Him Up teljes koncertvideó

Ez volt Kenoly EGYÉNISÉGE. Ez az, amit minden dicsőítőnek ki kell alakítania. Az, hogy neked mi a szolgálatod, és hogy abban miként érezheted legjobban magad, az beléd lett helyezve. Ahhoz kell közelíteni. Legyen az szociális munkás, evangélista, lelkész, segítő vagy dicsőítő. Persze, egy darabig másolunk, mint ahogy a gyerekek utánoznak, de aztán eljön az idő, amikor egyre jobban haladunk afelé, akik legbelül vagyunk. Amilyen mértékben azt teheted, annyira vagy egyre inkább boldog a szolgálatodban. Ha egészen közel kerülsz hozzá, akkor már fickándozol, bár kívülről roppant felelősségteljes vagy nehéz lehet az, amit végzel – de te élvezed, mert arra lettél kitalálva.

A dicsőítők és az egyéniségük

Ilyen a zenészek, énekesek élete is: ahogy nőnek bele a küldetésükbe, úgy lesznek egyre inkább belül boldogabbak. Persze ott van a Hillsong vagy a már többi ismert külföldi dicsőítő csoport, és vedd át azt, amit jónak gondolsz, de fogalmazd meg, hogy te mit szeretnél úgy igazán énekelni vagy játszani.

Egyszer egy dicsőítő konferencián voltam külföldön, és éppen egy e-mailt írtam az otthoniak számára, amikor mellettem egy énekes próbált az esti alkalomra. Azt vettem észre, hogy nem látom a képernyőt, mert ellepte a könny a szememet. Egyszerű volt az ének szövege: Bless the Lord (Áldd/áldom az Urat). Este aztán Leonard Jones – egy másik nagyszerű dicsőítő újító – elénekelte az éneket az Úrnak, amihez mindnyájan örömmel csatlakoztunk.

Ő például egy interjúban elmondta, hogy a lelkésze soha nem korlátozta a zenei elképzeléseit, és ez adta meg neki azt az alkotói szabadságot, mely milliókat inspirált az elmúlt évtizedek során.

Minden ember egyedinek lett teremtve, és minden dicsőítő csapat is jó, ha felismerhetően egyedi. Ehhez fogalmazd meg a saját személyiséged szerinti dicsőítő stílust. A szóhasználatod, a zenei nyelvezeted, a csapat stílusa, hangszerek, improvizációk, kommunikáció a közösséggel, a Szentlélekkel…

A legjobb dicsőítő csoport az, akik ti vagytok, legyetek bárhol a hazában. Fogalmazzátok meg zeneileg és tartalmilag, hogy mit szeretnétek és hogyan, és induljatok el ezzel. Aztán menet közben alakítjátok, fejlesztitek. Ha azt éled meg a zenében, aki vagy, akkor az hiteles lesz. És ez az, ami hatni fog – az Úrral.