Mire számíthatunk az új évben? Mi fog történik, amikor az órák december 31-ről január 1-jére fordulnak? Megszűnnének a problémák? Az új évet sokan arra használják, hogy elgondolkodjanak és fogadalmakat tegyenek a jövőre nézve. Az edzőtermi tagság és a fogyókúrás tervek fellendülnek. Mi a helyzet velünk? Milyen keresztény újévi elhatározást tehetünk?

Mi az elhatározás?

A szótár meghatározása szerint az elhatározás “új döntés alkotása; a körülményektől, helyzettől független cél, terv kitalálása”. Az elhatározás szándékot, elszántságot jelent. Törekvés. Erkölcsi vagy személyes meggyőződésen alapul. Nem érvényesíthetjük akaratunkat olyasmi mögött, amiben nem hiszünk, hogy számít. Elhatározzuk, hogy jobban fogunk étkezni, mert hisszük, hogy ez jót tesz nekünk. Ugyanez a helyzet az edzőterembe való belépéssel vagy káros szokások letevésével.

Mit mond a Biblia az újévi fogadalmakról?

A Bibliában nincsenek konkrét utasítások az újévi fogadalmakkal kapcsolatban. A keresztényeknek megvannak a maguk nézetei és meggyőződései a kérdéssel kapcsolatban; sokan részt vesznek benne valamilyen formában.

Milyen veszélyeket rejtenek a keresztények számára a fogadalmak?

Az elhatározásoknak azonban vannak veszélyei.

  • Először is, a Biblia óva int minket attól, hogy túlságosan ragaszkodjunk a terveinkhez (Példabeszédek 16:9). Az elvárások erőteljes dolgok, a tervezés bölcsességet igényel, de fel kell ismernünk, hogy a Krisztussal való utazás tele van váratlan eseményekkel és fordulatokkal. Lehet, hogy Isten valami új vagy másra készül, mint gondoltuk.
  • Másodszor, az általunk kívánt változásokat, még a bibliai változásokat is, csak az Ő erejével és kegyelmével lehet elérni. Saját erőnkből nem tudunk megváltozni. Ezeknek az elhatározásoknak az Istennel való kapcsolatban és a Lélek erejére való teljes hagyatkozásban kell történniük (Róma 8:13).
  • Harmadszor, mi a motiváció elhatározásaink mögött (Jakab 4:3)? Isten akarata szerint való változás életünk egy területén? Vagy önző vágyakon alapul? Szükségünk van Isten megkülönböztető képességére, hogy felismerjük a különbséget.
  • Negyedszer, Isten nem a mi naptárunk vagy időbeosztásunk szerint dolgozik (2Péter 3:8). A rendszeres elmélkedés és bűnbánat az Istenben való élet része. A Szentlélek vezetésével bármikor változtathatunk az életünkön, nem csak január elején.

5 Biblia-alapú keresztény újévi fogadalom

Mindezt szem előtt tartva, milyen bibliai alapú újévi elhatározásokat tehetünk a következő évre? A legtöbb keresztény újévi fogadalom ezek közé tartozik: egy rossz beidegződés vagy bűn, amiről le akarunk szokni, vagy valami, ami a rendszeres lelki fegyelemhez (áhítat, imádság stb.) kapcsolódik. Ezek jók, különösen, ha Isten vezetése alapján történnek. De mi a helyzet a mai korunkkal? Mit mond nekünk Isten a mennyből az elmúlt időszak nehézségei és megpróbáltatásai alapján? Íme öt elhatározás Isten népe számára:

Maradj kapcsolatban a helyi közösségeddel

A bezárások, a bizonytalanság és a káosz között láttuk, hogy milyen ereje van annak, ha közösségben maradunk Isten családjával. Nem kell, hogy ez nagy csoportokban vagy egyházi épületben történjen. Lehet otthonokban, parkokban vagy a Zoomon. De határozzátok el, hogy továbbra is együtt találkoztok és bátorítjátok egymást a hitben.

Maradj rugalmas és nyitott arra, amit Isten tesz

Stresszelünk, amikor a tervek megváltoznak. És a terveink nagy része a járvány időszakában elszállt az ablakon. A nyaralások elmaradtak. Az emberek elvesztették a munkájukat, vagy otthonról kellett elkezdeniük dolgozni, miközben megpróbálták a gyerekeiket virtuális iskolába járatni. De Isten jó a stressz közepette is. Tervezzünk lazán, tudva, hogy nem ígérik meg nekünk a tervünk tökéletes betartását, de bármi is történik, Isten munkálkodik, és mindent a javunkra és az Ő dicsőségére szolgál (Róma 8:28).

Lassíts, szánjon időt a pihenésre és a minőségi kapcsolatokra

Nyugati kultúránk pörgős, tele van állandó szórakozással és aktivitással. A bezárkózás és a társadalmi távolságtartás sokakat arra kényszerített, hogy csendben legyenek, és az otthoni és Istennel való kapcsolatokba fektessenek. A magány és a kiscsoportos együttlétek idejét használd lehetőségként arra, hogy olyan kapcsolatokba fektess, amelyek prioritást élveznek. Először is, egyedül Istennel. Aztán a közvetlen családdal és a közeli barátokkal.

Mondd el az evangélium üzenetét a világnak

A nagy bizonytalanság és félelem közepette a világ minden eddiginél jobban keresi azt, ami valódi, biztonságos, szeretetteljes és jó. Mindannyiunknak van befolyása a kapcsolatainkra, legyen szó családról, barátokról, munkatársakról vagy a közösségi médiáról, legyen az kicsi vagy nagy. Légy jó gazdája ennek a befolyásnak azáltal, hogy az evangélium reménységét és életét közvetíted ezekben a kapcsolatokban (1Péter 4:11). Ne hagyd magad belerángatni olyan vitákba, amelyek nem számítanak (2Timóteus 2:23). Bátoríts másokat, és emeld fel a szemüket Istenre (1Korinthus 8:1). Ez az, amit hallaniuk kell.

Szeresd a szomszédaidat

Többen is beszámoltak róla, hogy a lezárások alatt találkoztak először a szomszédjukkal. Miért? Azért, mert sokan kinyújtották a kezüket, hogy megnézzék, hogyan boldogulnak a szomszédaik. Mire volt szükségük? A kedvességre. Találd meg a módját, hogyan érheted el a szomszédokat. Szándékosan vegyél részt a közösségedben élő rászorulók megsegítésében (Zsidók 10:24). Ez Isten vágya és az evangélium hirdetésének része (Máté 5:16).

Forrás: Crosswalk